Svojrázny pozdrav pre Trnku. Aktivisti vyvesili pred úradom KSK výzvu na odstúpenie

KOŠICE - V metropole východu pred budovou Úradu Košického samosprávneho kraja (KSK) v piatok vrcholia Župné dni Košického kraja. Okrem stánkov či pódia však pred sídlom KSK pribudla aj konštrukcia s „pozdravom" pre predsedu KSK Rastislava Trnku.

Banner proti Trnkovi2 Banner aktivistov upútal pozornosť verejnosti aj pracovníkov KSK. Foto: Boris Macko

Na banneri je výzva, aby odstúpil. „Vidím, čo sa tu deje. Hnevá ma hlavne to, že predseda KSK neodpovedá občanom ani novinárom na infožiadosti. Nedá si ani tú námahu, aby vysvetlil, či ide napríklad o nejakú utajovanú vec, alebo nie,“ priblížil dôvody svojho kroku Miroslav Sabol, ktorý je lobistom v Európskej komisii.

„Ide pritom o porušenie jedného z najdôležitejších ústavných práv, lebo právo podieľať sa na veciach verejných je zaručené. Súčasne je podanie žiadosti o informácie verejným nástrojom,“ dodal Sabol, ktorého mrzí aj ďalšia skutočnosť. „Vo vyspelých demokratických spoločnostiach platí, že ak je niektorý z vrcholových činiteľov obvinený, tak sám odstúpi a nechá konať orgány činné v trestnom konaní,“ uviedol Sabol.

On sám pritom podal v posledných mesiacoch viacero žiadostí o informácie. „Zaujímalo ma, ako funguje bruselská kancelária KSK, pričom nie sú zapísaní v registri transparentnosti, pôsobia iba v rámci Európskeho parlamentu. Ja ako lobista mám prístup do Rady Európy, Európskej komisie a ďalších inštitúcií. Momentálne vidím problém v tom, že KSK získalo z Bruselu pre 400 obcí v kraji iba 120 miliónov eur. Mohlo to byť oveľa viac,“ tvrdí Sabol.

Svoju argumentáciu podoprel aj tým, že obce potrebujú budovať infraštruktúru. „Zároveň treba udržať naše podnikanie. A na to 120 miliónov nestačí. Navyše, nie sú urobené ani strategické plány. KSK som sa pýtal, ako chcú riešiť všetky tieto problémy. Za niekoľko mesiacov mi prišla odpoveď iba raz. Aj to iba v tom zmysle, že som zle napísal žiadosť o informácie,“ vysvetlil Sabol.

Podľa neho je viacero dôvodov na to, aby predseda KSK odstúpil z funkcie. „Nejde iba o infožiadosti, ale ako som už spomenul, je obvinený a trestne stíhaný [Rastislav Trnka, pozn. red.] Znovu opakujem, v skutočne demokratických štátoch, akonáhle som vo volenej funkcii a čelím určitým podozreniam, tak jednoducho v nej nemôžem ďalej zotrvať. V rámci kódexu správania zložím funkciu aspoň do času, kým sa všetko nevyrieši,“ myslí si lobista.

„Ak sa tu všetci politici oháňajú demokraciou a tvrdia, že sme vyspelý štát, tak je to aj v ich záujme, aby odstúpili. Mali by vyznávať etiku a vyšší morálny princíp,“ poukázal na (ne)vyvodenie osobnej zodpovednosti.

Uviedol tiež, že počas inštalácie banneru (aj pred jeho odkrytím) čelil viacerým tvrdým reakciám. „Už tu došlo k viacerým konfliktom s pracovníkmi KSK, volali na mňa mestskú políciu,“ informoval Sabol. Dodal, že pracovníci KSK boli nervózni, hoci nemohli vopred vedieť, čo je na banneri. Ten bol totiž ešte krátko po ôsmej ráno prekrytý plachtou.

Za inštaláciou banneru je aj ďalší košický aktivista Tibor Géci, ktorý upozornil na prešľapy vedenia KSK. Pred vyše dvoma rokmi podal trestné oznámenie pre podozrivý nákup teplomerov. Aktivisti majú od mesta povolenie na zaujatie priestranstva, teda na umiestnenie banneru do 20. mája. Na župných dňoch KSK rozdávali aj letáky s názvom Rozkradnutý kraj, kde poukázali na prešľapy predsedu kraja Rastislava Trnku.

So žiadosťou o reakciu sme sa obrátili aj na KSK. Do uzávierky článku nám však neodpovedali.


Majiteľ sociálnej siete Facebook Mark Zuckerberg priznal americkému Kongresu jeden z najmasívnejších cenzorských zásahov zo strany vládnej moci voči nepohodlným názorom občanov v modernej histórii. Nešlo pritom o ochranu utajovaných skutočností či iných zákonných dôvodov, ale o krytie korupcie a umlčiavanie kritikov pandemických opatrení. Tento prípad ukazuje, ako veľmi dôležitý je zákaz cenzúry, a prečo je toto ústavné právo potrebné neustále strážiť. Viac v článku.

prečítať viac

Automobilovému koncernu Volkswagen prerástli problémy s konkurencieschopnosťou cez hlavu. Skupina hlási najväčší problém práve vo svojej vlajkovej značke Volkswagen, ktorej ziskové marže sú už dlhší čas príliš nízke.

prečítať viac