Vedel ako na privatizáciu. Kto bol Jozef Majský, jeden z prvých slovenských oligarchov

proces pokraèovanie tunelovanie nebankové subjekty Majský obžalovaní Jozef Majský. Foto: Štefan Puškáš/TASR

Po Novembri 1989 sa na slovenskom trhu začali mnohí ľudia podnikateľsky aktivizovať. Medzi nimi aj Jozef Majský pochádzajúci z učiteľskej rodiny z Hlohovca. Netrvalo dlho a zaradil sa medzi slovenských veľkopodnikateľov s výrazným vplyvom na politikov a neskôr aj s kontroverznou povesťou. Jedného z prvých slovenských oligarchov neskôr obžalovali z viacerých podvodov, predovšetkým v súvislosti s nebankovými inštitúciami.

Jeho kariéra bola pestrá. Po absolvovaní priemyslovky a Strojníckej fakulty SVŠT v odbore ekonomika textilného priemyslu sa najprv stal učiteľom. Ako 34-ročný v roku 1980 nastúpil na pozíciu námestníka do strojárskej firmy, štátneho podniku Obal v Novom Meste nad Váhom. O dva roky neskôr prijal ponuku robiť námestníka riaditeľa v bratislavskom Matadore.

V Bratislave vyštudoval ďalšiu vysokú školu. Okrem toho, že študoval medzinárodné vzťahy na Vysokej školy ekonomickej, získal v roku 1983 aj titul JUDr. na Právnickej fakulte Univerzity Komenského.

Že bol vskutku podnikavý, sa ukázalo už v Matadore. Darilo sa mu prostredníctvom podniku dovážať osobné počítače, ktoré sa v tom čase do ČSSR voľne nedovážali a boli nedostatkovým tovarom. Jeho podnikateľské začiatky sa teda datujú už od čias socializmu.


Dočítajte tento článok zadarmo vytvorením účtu alebo sa prihláste.

Pokračovaním súhlasíte s aktualizovanými  Podmienkami k ochrane súkromia a Všeobecnými obchodnými podmienkami