Prednáška vo väznici: žiaci videli drogy a rozprávali sa s väzňom

SUČANY – V piatok 17. mája sme sa vybrali do Ústavu na výkon trestu odňatia slobody (UVTOS) v Sučanoch, kde sme sa zúčastnili prednášky policajnej preventistky a prokurátorky z Okresnej prokuratúry v Martine. Ide o mimoriadne zaujímavý projekt, ktorého cieľom je varovať deti pred rizikami, ktoré vyplývajú z užívania drog. To deťom v rámci prednášky vysvetlil aj väzeň, ktorý prišiel dobrovoľne porozprávať o živote, ku ktorému drogy vedú.

UVTOS 2 možnosť Prednáška v areáli väznice bola pre deti zaujímavá. Foto: David Markovič

Do UTVOS-u prichádzame v ranných hodinách. Odsúdeným už začal ich denný program a my sa stretávame s usmievavou preventistkou z Okresného riaditeľstva Policajného zboru v Martine, kapitánkou Ľudmilou Húskovou. Tá prichádza deťom vysvetliť, aká je cesta k drogám a aká náročná je cesta von. So sebou nesie takzvaný drogový kufor, v ktorom nesie špeciálne pomôcky.

V kufríku sú síce drogy, no bezpečne uložené a určené práve na preventívne a vzdelávacie účely. Foto: David Markovič

Spoločnosť jej robí Katarína Kocianová z Okresnej prokuratúry v Martine. Projekt totiž vznikol na základe spolupráce týchto dvoch inštitúcií a ÚVTOS-u. Pani prokurátorka dnes deťom ukáže, ako funguje súdny proces a ako sa zákon pozerá na drogovú trestnú činnosť. Celý program bude vysoko interaktívny, deti si budú môcť vyskúšať aj sudcovské taláre.

Na prednáške sedia žiaci základných škôl vo veku 14 až 15 rokov so svojimi učiteľmi a školskou psychologičkou. Nejde pri tom o mladistvých odsúdených ale o deti „z vonku“, ktoré sa vďaka prednáške snáď nikdy nedostanú „dnu“. Každé dieťa má na oblečení pripnutú špeciálnu kartičku návštevníka, aby nedošlo k veľkému omylu.

Problém začína už pri tabaku

Počas prednášky žiaci počúvajú nielen zložité legislatívne pojmy, ale aj príbehy ľudí, ktorí sa dostali do problémov s drogami. Nie v každom pritom figuruje marihuana či tvrdé drogy. „Problémom môžu byť aj prímesi či silné zmesi. Naše telá reagujú na drogy rôzne. Mali sme smrteľný prípad, v ktorom hrala hlavnú rolu jedna dávka marihuany,“ rozpráva deťom policajná preventistka.

Aj žuvací tabak bol jednou z tém prednášky. Závislosť sa totiž môže vybudovať už do jedného týždňa aktívneho používania.

Cieľom prednášky bolo deti naučiť, ako povedať drogám nie. Zároveň sa žiaci oboznámili s tým, že je trestné drogy prechovávať, vyrábať či predávať. Vo všeobecnosti je najlepšou prevenciou dať od drog ruky úplne preč.

Simulovaný súd a rozhovor s väzňom

Deti si mali možnosť prezrieť aj takzvaný drogový kufrík, v ktorom si mohli bezpečne popozerať nebezpečné látky. Foto: David Markovič

Neskôr prišiel rad aj na spomínanú simuláciu súdneho procesu, v ktorom pani prokurátorka vybrala niekoľko detí, ktoré si obliekli taláre a stali sa z nich sudcovia, obhajcovia či policajti. Simulovaný proces mal imaginárneho obžalovaného – Ronalda, ktorý lietal v problémoch s drogami. Žiaci si tak mohli pozrieť (a zažiť), čo robia orgány činné v trestnom konaní a ako súd rozhoduje o vine a nevine.

Policajt a prokurátor spolupracovali v prípravnom konaní. Foto: David Markovič

Najväčší zážitok však mali deti z odsúdeného, ktorý už predtým v rámci projektu dobrovoľne vystupoval a tentoraz prišiel opäť. Daniel je odsúdený za drogovú trestnú činnosť a čakajú ho zrejme ešte 2 roky väzenia. Žiakom rozpráva svoj príbeh plný zlých rozhodnutí a nesprávnych ľudí, pričom deti mu visia na perách. „Musel som kradnúť, aby som mal peniaze na drogy, neskôr som sa naučil pervitín vyrábať aj sám,“ vysvetľuje trestanec.


Majiteľ sociálnej siete Facebook Mark Zuckerberg priznal americkému Kongresu jeden z najmasívnejších cenzorských zásahov zo strany vládnej moci voči nepohodlným názorom občanov v modernej histórii. Nešlo pritom o ochranu utajovaných skutočností či iných zákonných dôvodov, ale o krytie korupcie a umlčiavanie kritikov pandemických opatrení. Tento prípad ukazuje, ako veľmi dôležitý je zákaz cenzúry, a prečo je toto ústavné právo potrebné neustále strážiť. Viac v článku.

prečítať viac

Automobilovému koncernu Volkswagen prerástli problémy s konkurencieschopnosťou cez hlavu. Skupina hlási najväčší problém práve vo svojej vlajkovej značke Volkswagen, ktorej ziskové marže sú už dlhší čas príliš nízke.

prečítať viac