Atmosféra dažďového pralesa v Košiciach. Motýle vás z botanickej záhrady prenesú do trópov

motýle botanická záhrada Výstava tropických motýľov má už počas prvých dní veľkú návštevnosť. Foto: redakcia

KOŠICE – V Botanickej záhrade Univerzity Pavla Jozefa Šafárika (UPJŠ) v Košiciach prebieha jedinečná výstava živých tropických motýľov. Keďže ide o jubilejný 15. ročník, ponuka je skutočne pestrá.

Je známe, že botanická záhrada nie je iba o kvetoch, stromoch a bylinkách. Zahŕňa aj širšiu súvislosť s faunou, ktorá je na tieto rastliny naviazaná. V prípade košickej botanickej záhrady ide už o 15. ročník aktivity, ktorá predstavuje veľmi zaujímavé tropické motýle.

Botanická záhrada nie je iba o rastlinách

Podujatie, ktoré začalo 17. mája, potrvá do do 30. júna v čase od 9.00 do 17.00 hod. v skleníku Viktória. Posledný vstup je o 16.30 hod. Výstava tropických motýľov je počas piatkov a víkendov doplnená aj o predaj a expozíciu prepravovaného hmyzu.

Aj keď sa výstava formálne ukončí 30. júna, mnoho z motýľov bude prežívať ešte dlhšie. ,,Aj v letnom období je možné, že sa budú návštevníci môcť stretnúť s motýľmi, ktoré tu obnovujú svoje populácie,“ prezradil Košickému Štandardu zástupca riaditeľa pre prevádzku Botanickej záhrady UPJŠ v Košiciach Robert Gregorek.

„Väčšina motýľov v prírode prežíva len do doby, kým ich nezožerie nejaký predátor,“ povedal s úsmevom Gregorek pri opise motýľov. V botanickej záhrade sa prirodzeným spôsobom dožívajú zhruba 10 až 12, výnimočne 14 dní. Živia sa šťavou, ktorá obsahuje cukry, najčastejšie je to jemne nakvasené ovocie alebo priamo nektár z kvetov.

,,Motýle nakupujeme vo forme kukiel od chovateľov ktorí založili v prirodzených podmienkach chovné stanice a dodávajú nám kukly z trópov Ázie, Afriky a amerického kontinentu. Počas našej motýlej šou sa u nás vyliahne približne 7-tisíc kukiel,“ vysvetlil Gregorek.

Niektoré z nich dokonajú svoj vývoj až do štádia kladenia nových vajíčok. Sú pre ne pripravené živné rastliny a je pravdepodobné, že sa tu vyliahne aj nová generácia. Netýka sa to však celej škály a pestrosti motýľov, pretože každý motýľ má svoju vyvolenú živnú rastlinu, čo sa v botanickej záhrade v takomto širokom rozsahu nedá zabezpečiť.

Výstava tropických motýľov v Botanickej záhrade UPJŠ v Košiciach. Foto: redakcia

Výnimoční krásavci

Najväčším motýľom je tradične Attacus atlas z juhovýchodnej Ázie. Tento motýľ môže dosiahnuť rozpätie krídel až viac ako 28 cm. Sú to nádherne vyfarbené motýle s výraznou kresbou, no cez deň sú úplne pasívne – sedia na jednom mieste, aj preto majú svoj vyhradený priestor.

V noci sa pária a do troch dní zvyčajne nakladú vajíčka, čím sa ich ,,dospelácky“ život končí. ,,Tieto motýle nemajú vyvinutý tráviaci trakt a živia sa len ako húsenica. V dospelom štádiu života majú len jedno poslanie,“ objasnil Gregorek.

Výnimočné sú aj motýle zo skupiny Heliconiinae, ktoré pochádzajú zo Strednej a Južnej Ameriky. Tieto motýle vedia žiť v dospelom štádiu aj niekoľko mesiacov, potrebujú však kvalitnú výživu. Živia sa nektárom z kvetov a k ich kvalitnému vývoju je potrebný aj peľ.

,,Niektoré z týchto druhov sa nám tu úspešne vyvíjajú na tropických mučenkách, ktoré sú zaujímavými botanickými druhmi pasiflór,“ doplnil o zaujímavých druhoch motýľov zástupca riaditeľa.

Jubilejný 15. ročník výstavy je plný zaujímavostí. Foto: redakcia

Atmosféra dažďového pralesa

Návšteva tejto výstavy je klimaticky náročná, pretože imituje tropickú atmosféru dažďového pralesa. Väčšina týchto motýľov, na rozdiel od našich denných motýľov, nie je svetlomilná, a teda tento uzavretý priestor s rozptýleným svetlom nepovažuje za obmedzujúci. Práve naopak, napodobňuje ich prirodzené prostredie.

V skleníku sa nachádza množstvo motýľov z trópov. Foto: redakcia

,,S návštevnosťou sme zatiaľ veľmi spokojní a veríme, že tak, ako po iné ročníky, motýle zaujmú návštevníkov všetkých vekových kategórií,“ dodal s nádejou Gregorek.


Ďalšie články
Kočnerov prokurátor Palovič vyviazol z disciplinárky, jeho prípad úplatku sa naťahuje

Kočnerov prokurátor Palovič vyviazol z disciplinárky, jeho prípad úplatku sa naťahuje

Prípad prokurátora Bystríka Paloviča, ktorý si podľa obžaloby pýtal úplatok v kauze Carlton, po šiestich rokoch stále nemá vytýčený ani termín pojednávania. Medzitým však čelil disciplinárnemu stíhaniu, v ktorom sa rozhodlo, že zostane prokurátorom, pretože na jeho úplatkársky prípad sa hľadí pod optikou prezumpcie neviny. Tento prípad sa...
123 dní do volieb v USA. Trump v uniknutom videu tvrdí, že Biden je rozbitý a nahradí ho Harrisová

123 dní do volieb v USA. Trump v uniknutom videu tvrdí, že Biden je rozbitý a nahradí ho Harrisová

Americký portál Daily Beast zverejnil uniknuté video, na ktorom republikánsky exprezident Donald Trump sediac v golfovom vozíku opisuje svoje dojmy z debaty s prezidentom Joeom Bidenom v televízii CNN. Označil ho za „zlomenú hromadu s***iek“, podľa neho ho Demokratická strana nahradí viceprezidentkou Kamalou Harrisovou. „Proste skončil, viete – v tejto súťaži končí,“ hovorí...