Sľubovaný Polačekov aquapark nahradí zrekonštruovaná krytá plaváreň. Tak nám treba!

KOŠICE - Od zlepšenia infraštruktúry po podporu ekologickejších riešení – takto sa Jaroslav Polaček už v roku 2018 zaviazal vedeniu mesta smerom k lepšej budúcnosti. Avšak, ako sa ukázalo, cesta k naplneniu týchto cieľov nie je bez prekážok. 

Národné olympijské centrum plaveckých športov Košice Rekonštrukcia krytej plavárne. Foto: FB Národné olympijské centrum plaveckých športov Košice

Po rokoch očakávaní a sľubov nám dnes primátor predvádza svoje „úspechy“. Je pravdou, že v poslednom období mesto konečne dotiahlo viaceré zaujímavé projekty, ako napríklad Národné tréningové centrum či Košickú futbalovú arénu. Nezabúdame ani na nedávne otvorenie Spievajúcej fontány po rekonštrukcii či Verejného cintorína na Rastislavovej ulici. No, nie je všetko zlato, čo sa blyští.

Komu patria zásluhy?

„Aj keď súčasný košický primátor Polaček a viceprimátor Marcel Gibóda hlasovali ešte ako poslanci proti výstavbe Košickej futbalovej arény, dnes si chcú pripisovať zásluhy,“ vysvetlil Košičanom vo svojom profile bývalý primátor Richard Raši, ktorý projekt rozbehol ešte v roku 2014, pričom počiatočné krytie získal na ministerstve školstva a ministerstve financií. V roku 2018 rozdelili výstavbu na niekoľko fáz.

V tom čase Raši pôsobil ako podpredseda vlády Petra Pellegriniho, pričom v tom roku s podporou vlády schválili zákon, ktorým bol zriadený Fond na podporu športu. V apríli toho roka v kľúčovom hlasovaní boli proti výstavbe podľa Rašiho nielen vtedajší poslanci Jaroslav Polaček a Marcel Gibóda, ale tiež Miloš Ihnát, Miroslav Špak a ďalší. V súčasnosti sme však svedkami chválenkárstva a vízie vrátiť košický futbal na vrchol.

„Výsledky, ktoré nám nezoberú“

Národné tenisové centrum (dnes Národné tréningové centrum), ktorý zhltol 17 miliónov eur bez DPH, nebol víziou len Polačeka. Samotnú výstavbu pomohol financovať štát, keďže deväť miliónov eur vyčlenila vláda Roberta Fica v roku 2017, teda v čase, keď vo vedení nášho mesta bol Raši. Na financovaní sa po 20 percentách spolupodieľal Slovenský tenisový zväz a mesto.

Významným projektom v našom meste je aj projekt Slanecká a jeho nekonečný príbeh, ktorý, zdá sa, nemá konca-kraja, keďže termín dokončenia sa neustále posúva. Košičanov však iste poteší skvelá správa: Predpokladaný termín spustenia dopravy vo všetkých štyroch jazdných pruhoch je v polovici júna. Ktorého roku, to s istotou nevie nik. Vráťme sa však pár rokov späť.

Voľby 2018

„Téma aquaparku výrazne rezonovala v mojom volebnom programe a oslovila mnoho Košičanov, ktorým táto možnosť trávenia voľného času v Košiciach a okolí chýba, či za ‚termálnymi prameňmi‘ cestujú hodiny do Maďarska či Poľska. V spolupráci s KSK už mesto Košice hneď od môjho zvolenia participuje na tomto projekte,” takto znie príspevok na sociálnej sieti primátora ešte z júla 2019.

Snímok obrazovky FB Jaro Polaček

Spoločný sen

O plánovanom aquaparku pri Čižaticiach začal totiž snívať aj náš župan Rastislav Trnka ešte v roku 2019. Začiatkom roka 2022 navyše začal kraj hĺbenie geotermálneho vrtu pri Čižaticiach: „Veríme, že to bude minimálne vybudovanie veľkého aquaparku,“ trúfal si vtedy Trnka.

Keď v júni 2022 ohlásil svoju opätovnú kandidatúru, nezdráhal sa na svojej sociálnej sieti vábiť svojich voličov: „Teplota vody a výdatnosť prameňa umožňuje začať s prípravou významných projektov. Projekty, ktoré zvýšia zamestnanosť, podporia cestovný ruch a zvýšia atraktivitu regiónu. Výsledky rozhodujú.“

Vľavo dekan Fakulty baníctva TUKE Michal Cehlár a košický župan Rastislav Trnka. Foto: TASR

Píše sa však rok 2024 a o auquaparku ani chýru, ani slychu. Možno by východniari mali nádej, ak by sa Polaček s Trnkom dokázali hrať na spoločnom pieskovisku. Namiesto toho sú však obyvatelia svedkami ich žabomyších vojen. 

Na slovíčko, pán primátor

Na slovíčko sme si teda vzali primátora bokom, mimo sociálnych sietí a predvolebných sľubov, pretože nás zaujímalo, ako to aktuálne s aquaparkom v Košiciach vyzerá. Na naše vecné otázky sme však dostali od jeho hovorcu strohé odpovede od témy, pričom Dušan Tokarčík nezabudol pripomenúť, že mesto aktuálne rekonštruuje Krytú plaváreň na Národné olympijské centrum plaveckých športov, ktoré vraj ponúkne dostatočné plavecké zázemia klubom aj širokej verejnosti.

Na to sme sa však nepýtali. Téma aquaparku bola totiž Polačekovou nosnou témou jeho predvolebnej kampane, ktorá na všetkých Košičanov vyskakovala ešte aj doma z chladničky. „Košičania si žiadajú aquapark už roky. No nikto, už viac ako desať rokov, v tejto veci aktívne nekonal,“ vyhlasoval Polaček v roku 2018.

Foto: archív redakcia

S projektom geotermálnej energie, ktorý mal zabezpečiť vykurovanie mesta a zároveň znížiť emisie zo spaľovania uhlia, Polaček uviedol, že mesto je na dobrej ceste k tomu, aby sa stalo ekologickejším. „Termálna vode príde do Košíc” púta nadpis o projekte, kde bližšie opisuje investície a plány do budúcna s vierou a slovami:

„Pevne verím, že od roku 2026 budeme môcť vykurovať Košice geotermálnou energiou z Ďurkova, čo bude mať aj pozitívny vplyv na ceny tepla u nás,” sníva primátor na svojej stránke. Vyriešiť však treba „už len” to, ako dostať teplú vodu k ľuďom. Zeleným spôsobom, samozrejme. Potom by nám tento unikát vraj závideli aj vo svete. Fíha! Úspech hodný učebníc dejepisu.

Sci-fi aquapark – svetový unikát

Vráťme sa však k aquaparku, ktorý s tým úzko súvisí. „Dúfam, že týmto som mnohých presvedčil o tom, že to nemusí byť pre Košice sci-fi. Teplú vodu do Košíc privedieme, teraz hľadáme vhodnú lokalitu na jeho výstavbu,“ približuje Polaček v článku zverejnenom na jeho webe. 

Projekt však naráža na finančné a organizačné prekážky. Faktom však ostáva, že svoj sľub dodnes nedodržal, a to je vo vedení mesta už druhé volebné obdobie. Košičania si tak zrejme budú musieť počkať na dokončenie rekonštrukcie Krytej plavárne. Však teplú vodu si môžu pustiť aj doma vo vani…

Foto: jaropolacek.sk

Vedenie mesta nám však nezabudlo pripomenúť, že Košice získali významné sumy prostriedkov z dotácií, eurofondov a externých zdrojov na rôzne projekty. Napríklad investovali viac ako 129 miliónov eur do projektov, ako výsadba stromov, kríkov, kvetov a cyklochodníkov. Bravó, krásne čísla! Na úvodnom banneri webovej stránky primátora sa veru pekne vynímajú. 

A tak nám, Košičanom, neostáva nič iné, len – ako správne poznamenal Polaček –, za čľapkaním v teplej vode či v bazénoch na poriadnych kúpaliskách cestovať hodiny do susedného Maďarska či Poľska.