Niekdajší kamaráti si nevedia prísť na meno. Trnka o Polačekovi a Polaček o Trnkovi

KOŠICE - Aj komunálna politika prináša zaujímavé príbehy. Napríklad aj o tom, ako sa môžu z priateľov stať úhlavní rivali. V prípade Košíc a Košického samosprávneho kraja (KSK) je to realita.

Trnka Polaček Vzťahy Trnku a Polačeka nie sú nijako extra vrelé. Foto – koláž: FB R.T./SITA

Pritom pred vyše piatimi rokmi sa všetko začalo sľubne. Ešte v predvolebnej kampani terajší primátor Jaroslav Polaček a súčasný predseda KSK Rastislav Trnka deklarovali jednotu a spoločný postup. V prípade ich zvolenia avizovali úzku spoluprácu mesta a KSK. Treba uznať, že to bola dobrá myšlienka a vyzeralo to sľubne.

Ibaže spoločné vízie a spolupráca napokon ostali len na papieri. Došlo k úplnému rozkolu. Obaja sa „nemusia.“ Čo je horšie, doplácajú na to obyvatelia mesta aj kraja, keďže obe samosprávy si zvyknú hádzať polená pod nohy.

Je otázne, kde nastal problém a čo spôsobilo obrat o 180 stupňov. Až taký, že spolu oficiálne nekomunikujú. Navyše sa navzájom obviňujú z toho, že za to môže ten druhý. Celkom dobre to vidieť na zasadnutiach zastupiteľstva KSK. Väčšinou vedie rokovanie Rastislav Trnka ako „župan“ a Jaroslav Polaček je krajským poslancom. Pri vystúpeniach a interpeláciách tak dochádza aj k osobným útokom.

Pritom, keby dali bokom osobné konflikty, dalo by sa urobiť veľa dobrého v prospech mesta aj kraja. „Po prvé, ja nemám žiadne osobné konflikty. Po druhé, na zastupiteľstve kraja som ako poslanec a mám strážiť zákonnosť. Jednoducho, niekto je tu trikrát obvinený, som pozorný, čítam omnoho viac dôvodové správy a zaoberám sa aj detailami. A je absurdné, že niekto pohŕda prokurátorom, možno súdmi, našou justíciou,“ tvrdí Polaček na adresu Trnku.

Dodáva, že mu to pripadá ako niečo, čo sa v našej krajine nemá diať. Predseda KSK má ísť podľa neho príkladom a nerobiť veci svojvoľne, pričom sa má držať zákonnosti.

„To nie je o konflikte, ale o mojej práci. Ľudia nás zvolili, aby sme strážili majetok kraja a zákonnosť. Ja si len robím svoju robotu. Ak to chce niekto vidieť ako konflikt, je mi to strašne ľúto,“ podčiarkol Polaček s tým, že potom ju tu konfliktný niekto iný. Dodal, že netreba byť arogantný, zlý a urážať poslancov.

„Nielen mňa, ale aj ostatných. Myslím si, že je podstatné držať sa zákonov, spravodlivosti a transparentnosti. Dnes je v kraji úplne bežné, že sa neodpovedá na interpelácie, na žiadosti podľa infozákona, sú tu výhovorky…,“ podotkol Polaček.

Poukázal aj na to, že poslanci nedostávajú dáta, ktoré potrebujú na svoju prácu, lebo ak by ich mali, veľa by sa pýtali. Vo svojom pohľade na kraj a predsedu zašiel ešte ďalej. „Ja sa o kraj obávam s ohľadom na to, v akých rukách dnes je,“ uzavrel.

Predseda KSK Rastislav Trnka vidí veci inak. Súhlasí s tým, že spolupráca by bola dobrá pre kraj aj mesto. Zdôraznil však, že na dohodu treba vždy dve strany.

„Aj na krajskom zastupiteľstve bolo jasné, že si pán poslanec Polaček nenaštudoval veci a interpretuje ich po svojom. Napriek tomu, že niekoľkokrát poviem k niečomu niečo, tak sa vždy opakuje tento vzorec. Aj tak ďalej tvrdí svoje,“ povedal Trnka, ktorý jedným dychom dodal, že je veľmi ťažké dohodnúť sa s niekým, kto o dohodu nemá záujem. Navyše, predseda KSK tvrdí, že jej je stále otvorený.

„Pán poslanec a zároveň primátor mi už po x ľuďoch odkázal, že sa s ním nestretávam a posiela mi pozvánky na nejaké stretnutia. Ja však žiadne pozvánky nemám. Dokonca si z minulosti pamätám, že som zvolával naše dvojstranné stretnutia. Aj sme sa dohodli, že sa raz za mesiac budeme stretávať,“ upresnil Trnka s dodatkom, že raz mal na stretnutie pozvať on Polačeka a potom naopak, Polaček jeho.

Podľa Trnku to dopadlo tak, že po pol roku, keď ho každý druhý mesiac volal na stretnutie, povedal primátor nie. A uviedol aj dôvod. „Že sa v mojej kancelárii, kde sme boli len dvaja, cíti ako na výsluchu a odmietol ďalej chodiť,“ argumentoval Trnka.

Predseda KSK na záver dodal, že z jeho strany bola viackrát snaha o stretnutie a ponuka trvá naďalej, no s jednou podmienkou. „Musí to mať nejaký zmysel a pán primátor musí mať inú rétoriku a mať záujem dohodnúť sa na niečom,“ zdôraznil košický župan.

Prekáža mu aj iná vec. „Predstavitelia a zástupcovia mesta chodia ustavične nepripravení na viaceré odborné pracovné stretnutia. Problém je v jednej osobe. A ja napriek tomu všetkému hovorím, že sme ako kraj i ja osobne ochotní rokovať,“ uzavrel Trnka s tým, že zatiaľ ide zo strany primátora o politikárčenie a snahu dostať sa do médií.

Nuž, bolo by to možno do popuku, keby to nebolo skôr do plaču. Hodnotenie toho, kto z tejto dvojice a či vôbec má pravdu, budú mať o vyše dva roky v rukách voliči. Dovtedy im ostáva len sledovať divadielko a čakať, ako to celé dopadne. Pre obyvateľov mesta a kraja to preto zatiaľ nevyzerá ružovo.