Machaj sa obul do Rady RTVS, ktorá kritizovala spravodajstvo o atentáte

gallo, machaj Predseda Rady RTVS Igor Gallo a generálny riaditeľ RTVS Ľuboš Machaj. Foto: Jakub Kotian/TASR, Pavol Zachar/TASR

Rada RTVS chce preukázať činnosť, preto prijala uznesenia proti generálnemu riaditeľovi. Na tlačovej besede to skonštatoval Ľuboš Machaj. Bráni sa, že zákon neporušil, a bude žiadať, aby rada uznesenie zmenila.

Generálny riaditeľ RTVS Machaj sa počas štvrtkového tlačového brífingu „zásadne vymedzil“ voči dvom uzneseniam, ktoré v stredu na mimoriadnom zasadnutí prijala Rada RTVS. Machaj tvrdí, že na základe uznesení môže začať konať parlamentný výbor pre kultúru a médiá, čo by následne mohlo viesť k odvolaniu súčasného šéfa verejnoprávneho média v pléne Národnej rady SR.

Neobjektívnosť pri atentáte na premiéra

Uznesením č. 95/2024 rada konštatovala, že vysielanie RTVS v súvislosti s atentátom na premiéra Roberta Fica „bolo v niektorých jeho častiach neobjektívne a nevyvážené, predovšetkým v súvislosti s dramaturgiou pri výbere hostí do vysielania RTVS“.

Rada kritizovala, že verejnoprávny vysielateľ vo svojom vysielaní viackrát uprednostnil „jedného z kandidátov na poslanca Európskeho parlamentu“, čím nezachoval „rovnosť príležitostí pre všetkých kandidátov“. Išlo o bývalého policajného prezidenta a aktuálneho kandidáta vo voľbách do europarlamentu za stranu Demokrati Štefana Hamrana.

Machaj uzneseniu oponuje. Tvrdí, že vysielanie bolo profesionálne a objektívne a že RTVS zabezpečila všetky podmienky na to, aby si diváci „urobili čo najlepší obraz“. Šéf RTVS ocenil aj rýchlosť, akou dávali informácie do éteru.


Dočítajte tento článok zadarmo vytvorením účtu alebo sa prihláste.

Pokračovaním súhlasíte s aktualizovanými  Podmienkami k ochrane súkromia a Všeobecnými obchodnými podmienkami