Jedinečný projekt na Slovensku. Športové úspechy detí s Downovým syndrómom

PREŠOV – Piaty ročník Atletického festivalu pre deti s Downovým syndrómom privítal 70 súťažiacich z celého Slovenska. Podujatie začalo v piatok 24. mája v športovom areáli Prešovskej univerzity originálnou hymnou „Bež“.

IMG-20240524-WA0026 Atletický festival pred deti Downovým syndrómom v Prešove 24. máj 2024. Foto: OZ Zanebudka

Akciu organizuje Spojená škola internátna na Masarykovej ulici v Prešove (SZŠI) v spolupráci s občianskym združením (OZ) Zanebudka a Prešovskou univerzitou pod záštitou mesta Prešov. OZ Zanebudka pracuje pri SŠI a zameriava sa na aktivity so žiakmi s mentálnym, telesným a viacnásobným postihnutím.

Atletický festival začínal sprievodom, vpravo riaditeľ festivalu Miroslav Petruš. Foto: OZ Zanebudka

V rámci Slovenska neexistuje obdobné podujatie zamerané na deti s Downovým syndrómom. Riaditeľ Atletického festival Miroslav Petruš čerpal inšpiráciu v Nemecku.

„S deťmi s Downovým syndrómom pracujeme už dlhé roky, vieme, aké majú možnosti, predispozície, že sú aj pohybovo nadané. Treba im však pomôcť, aby neskĺzli k nezdravému spôsobu života. Dbáme na to, aby si pravidelne spevňovali svalstvo, mali správne držanie tela a vďaka dobrej telesnej kondícii aj plnohodnotnejší život,“ uviedla pre Prešovský Štandard riaditeľka SZŠI Hedviga Tomášová. 

V strede riaditeľka SZŠI Masarykova Hedviga Tomášová, vpravo Peter Krajniak druhý viceprimátor mesta Prešov. Foto: OZ Zanebudka

Svoje výkony prišlo predviesť 70 športovcov z Prešova, Košíc, Lipian, zo Sabinova, Starej Ľubovne, z Vranova nad Topľou, Levoče, Popradu, Považskej Bystrice a Vrbového pri Trnave. Súťažili v disciplínach – skok z miesta, hod kriketovou loptičkou, beh na 30m, 50m 100m, 200m a hod odľahčeným (penovým) oštepom.

Disciplíny boli rozdelené podľa veku do 6 rokov, od 7 do 11 rokov, od 12 do 16 rokov a nad 16 rokov a podľa pohlavia na chlapcov a dievčatá.

„Akcia nie je iba o súťažení, chceme sa stretnúť, zažiť úžasnú atmosféru, prežiť zábavný deň a zašportovať si. Počas minulých ročníkov sa tu už vytvorili kamarátstva nielen medzi deťmi, ale aj ich rodičmi. Deti majú počas roka motiváciu trénovať, aby sa mohli zúčastniť festivalu,“ doplnila Tomášová.

Medailistky, zľava Daniela Nováková, Lenka Bušíková a Katarína Spišáková. Foto: OZ Zanebudka

Dievčatá hádzali oštepom, na 1. mieste sa umiestnila Lenka Bušíková zo Spojenej školy Považská Bystrica hodom 8,1m, na druhom mieste sa umiestnila Katarína Spišáková hodom 8m a na 3. mieste Daniela Nováková hodom 7,9m. Dievčatá to mali ‚veľmi tesné‘.

Súťažilo sa v rôznych športových disciplínach. Foto: OZ Zanebudka

„Veľmi ma teší, že deti s Downovým syndrómom majú v Prešove možnosť zašportovať si a tráviť čas so svojimi kamarátmi. Toto podujatie nie je len o súťažení, pretože víťazmi sú dnes všetky deti, ktoré prišli a zúčastnili sa súťažných disciplín,“ uviedol pre Prešovský Štandard druhý viceprimátor mesta Prešov Peter Krajniak.

„Tento festival je unikátny v tom, že je najmä o priateľstve, pomoci, odhodlaní a láske k športu. Vďaka patrí aj ich rodičom a pedagógom, ktorí ich v športe a rozvíjaní ich talentov veľmi podporujú,“ dodal.

Športové výkony detí s Downovým syndrómom prišli podporiť ich rodičia a pedagógovia. Súťažiaci za svoje výkony získali vecné dary a diplom za účasť na športovom podujatí. Najlepší traja získali medaily.

Spestrením športového podujatia bolo aj maľovanie na tvár. Foto: OZ Zanebudka

„Všetci sú víťazi, napriek svojmu hendikepu dali do toho všetko. Obdivujem na nich ich zanietenosť, húževnatosť a vôľu. Radi by sme nadviazali kontakt s nemeckou stranou, aby sme sa mohli zúčastniť ich Atletického festivalu,“ zhodnotil podujatie riaditeľ Atletického festivalu a predseda OZ Zanebudka Miroslav Petruš.

„Dobrou správou je, že na budúci rok k nám prídu športovci z Českej republiky, takže budeme organizovať medzinárodný atletický festival,“ informoval Miroslav Petruš.

Hymna Atletického festivalu – Bež Zdroj: OZ Zanebudka

Motiváciou k čo najlepším športovým výkonom prispela aj originálna hymna – Bež, ktorá vznikla špeciálne pre Atletický festival. Autorkou textu je Silvia Kaščáková, hymnu naspievali Kristína Jurová a Simona Cviková, hudobne pripravili Gabriela Rozkošová a Tomáš Ivan s kapelou.