Markízu zasiahla rebélia. Časť redakcie sa postavila proti vedeniu televízie

Spor moderátora Michala Kovačiča s vedením televízie Markíza o budúcnosť nedeľnej diskusnej relácie Na telo nabral na intenzite. Relácia má predčasne pred letom skončiť, odvysielať sa mali už len jej dva diely. Za moderátora sa v pondelok postavilo takmer 100 kolegov z televízie. Vyjadrujú mu plnú podporu a žiadajú, aby ho televízia ponechala moderovať reláciu. Televízia v pondelok popoludní zareagovala na revoltu Kovačiča a časti zamestnacov okamžitým prerušením vysielania relácií Na telo a Na telo PLUS.

434467411_833925061879125_6846594647270213560_n Michal Kovačič. Foto: FB/Na telo

Kovačič rozprúdil vlnu reakcií v nedeľu. Na záver relácie prečítal krátky text v živom vysielaní, kde okrem iného varoval pred „orbanizáciou médií“ a posťažoval sa na tlak majiteľov. Vyhlásenie Kovačiča v nedeľu večer v hlavnej spravodajskej relácii televízia neriešila.

Okamžitá stopka Na telo

Televízia Markíza v pondelok v stanovisku uviedla, že okamžite preruší vysielanie relácií Na TeloNa telo PLUS. Tvrdí, že ako oprávnený vysielateľ a držiteľ príslušných autorizácií, nesie redakčnú zodpovednosť za účinnú kontrolu nad obsahom vysielania.

„Vzhľadom na skutočnosti, ku ktorým došlo počas vysielania poslednej relácie Na telo v nedeľu 26. mája, v ktorej moderátor zneužil vysielací čas na prezentovanie osobných názorov v rozpore so zákonom o mediálnych službách a etickým kódexom novinára, preto pristupujeme k okamžitému prerušeniu vysielania relácií Na telo Na telo PLUS,“ vyhlásila televízia.

Podľa nej vyvodenie dôsledkov za porušenie povinností zo strany zamestnanca je internou záležitosťou TV Markíza.

Podporné stanovisko kolegov Kovačiča

Zamestnanci Markízy v stanovisku na podporu kolegu Kovačiča uviedli, že požiadajú generálneho riaditeľa Petra Gažíka a riaditeľa spravodajstva Michala Kratochvíla, aby sa zaviazali, že relácia bude pokračovať v slobodnej dramaturgii a s rovnakým moderátorom aj po letnej prestávke.

„Považujeme za neakceptovateľné, aby moderátor najúspešnejšej politickej relácie musel okrem tlaku politikov čeliť aj tlakom vlastného vedenia,“ píšu. Zrušenie relácie Na telo je podľa zamestnancov „proti záujmom televízie, a teda nás všetkých“.

Zobraziť tento príspevok na Instagrame

Príspevok, ktorý zdieľa Viktor Vincze (@viktorvincze)

Dodávajú, že nechcú bojovať proti vedeniu, ale chcú zachovať slobodu spravodajstva Markízy. „Platí to, čo sme manažmentu komunikovali už v minulosti – naše kroky nie sú pokusom o boj s vedením, iba snahou o zachovanie slobody spravodajstva Markízy. V minulosti práve ono zohralo kľúčovú úlohu vo vývoji slovenskej demokracie, a sledujúc dianie v ostatných médiách sa ukazuje, že naša nezávislosť bude potrebná viac ako kedykoľvek predtým,“ uzatvárajú.

Kovačiča sa zastalo necelých 100 pracovníkov Markízy. Ide o redaktorov, kameramanov, režisérov, technikov či vedúcich vydania. Podľa výročnej správy spoločnosti Markíza – Slovakia ku koncu roka 2022 mala televízia 337 zamestnancov.

(su, instagram/viktorvincze)


Majiteľ sociálnej siete Facebook Mark Zuckerberg priznal americkému Kongresu jeden z najmasívnejších cenzorských zásahov zo strany vládnej moci voči nepohodlným názorom občanov v modernej histórii. Nešlo pritom o ochranu utajovaných skutočností či iných zákonných dôvodov, ale o krytie korupcie a umlčiavanie kritikov pandemických opatrení. Tento prípad ukazuje, ako veľmi dôležitý je zákaz cenzúry, a prečo je toto ústavné právo potrebné neustále strážiť. Viac v článku.

prečítať viac

Automobilovému koncernu Volkswagen prerástli problémy s konkurencieschopnosťou cez hlavu. Skupina hlási najväčší problém práve vo svojej vlajkovej značke Volkswagen, ktorej ziskové marže sú už dlhší čas príliš nízke.

prečítať viac