Kovačič sa sťažuje na cenzúru a tlak. Vedenie Markízy na svojvoľnosť redaktora

"Boj o podobu spravodajstva televízie Markíza prebieha už celé mesiace," povedal moderátor TV Markíza Michal Kovačič na záver nedeľnej politickej diskusie Na telo. V priamom prenose vyhlásil, že čelia "tlakom nielen od politikov, ale aj od vlastného vedenia". V prejave sa vyhradil voči cenzúre a faktu, že relácia predčasne pred letom končí svoje vysielanie.

436678871_1423143721707771_4206669899734956069_n Michal Kovačič a relácia Na Telo. Foto: Reprofoto/Facebook

„Pokusy o cenzúru v diskusiách sa začali hneď začiatkom roka a dennodenným tlakom krátko nato čelili aj Televízne noviny. Vďaka tomu, že sa naša redakcia nezľakla, zomkla sa a spoločne sa im postavila, dodnes majú úplne inú podobu než tú, do akej ich naše vedenie tlačí,“ pokračoval moderátor Michal Kovačič vo svojom prejave v závere relácie.

Tvrdí, že Na telo sa stala za šesť rokov vysielania „najcitovanejšou a najsledovanejšou diskusiou na Slovensku“ a nič na tom nezmenil ani niekoľkotýždňový bojkot dohodnutý koaličnými politikmi.

„Naopak, víťazilo v diváckom záujme aj bez nich, preto by bolo logické, aby naše vedenie reláciu podporilo. Ono sa, naopak, rozhodlo škrtať jeho epizódy. Je len paradoxné, že sa to deje v ten istý týždeň, čo (Na telo) získalo Novinársku cenu,“ dodal politický moderátor.

„Slovensko práve teraz prežíva boj o orbanizáciu našich televízií. Na verejnosti sa debatuje o budúcnosti RTVS. Tento boj sa však v skutočnosti odohráva všade. No deje sa potichu a plíživo,“ skonštatoval s dôvetkom, že aj keď to tak možno dnes nevyzerá, „ak to nezastavíme, bude to mať zničujúce následky pre slovenskú demokraciu“.

Zatiaľ čo sa však Kovačič sťažuje na „orbanizáciu médií“ a „tlak majiteľov“ televízie Markíza, vedenie televízie redaktorovi vytýka svojvoľnosť. „Keď po atentáte na premiéra Fica pán redaktor Kovačič pozval do relácie ministra vnútra Šutaja Eštoka, a ten to krátko na to zrušil, redaktor svojvoľne pozval predsedu strany Progresívne Slovensko Michala Šimečku, a nikomu o tom nepovedal. To sa nedá akceptovať,“ povedal pre Štandard zdroj z prostredia televízie, ktorý si neželal byť menovaný.

Búrlivé reakcie vnútri televízie vyvolal aj komentár redaktora v závere dnešnej relácie. Časť redaktorov ho víta a zaviedla si k nemu spoločný hashtag, iná časť to považuje za prekročenie hranice a ďalší príklad svojvoľnosti.

Téme sa budeme naďalej venovať.

Relácia Na telo by mala odvysielať ešte posledné dve epizódy v tejto sezóne. Posledné dva diely Na telo budú podľa dramaturgie venované eurovoľbám, ktoré sa na Slovensku konajú 8. júna. Do štúdia si pozve lídrov všetkých politických strán, ktoré majú dostatočné preferencie na vstup do Európskeho parlamentu.

Spor s televíziou vznikol potom, ako Robert Fico a následne všetci politici vládnej koalície prestali chodiť do diskusných programov, premiér Fico sa prestal vyjadrovať aj na otázky, ktoré kládli redaktori Markízy. Vládni politici svoj postoj komentovali tým, že reagujú na politický aktivizmus, keď sa novinári nesprávali nezaujato, ale angažovane. Novinári kritiku odmietli a založili odbory, kde hrali dôležitú rolu najmä redaktori Michal Kovačič a Viktor Vincze.

Témou, ktorá sa vinie v pozadí celého sporu je, že novinári neproporčne výrazne sympatizujú so stranou Progresívne Slovensko a mnohí z nich to pri svojej práci nevedia skrývať. Tejto téme bola venovaná aj relácia Do kríža, ktorú si možno pozrieť tu.

Pripomeňme, že televízia Joj zrušila reláciu Na hrane, z relácie V politike na TA3 nedávno odišiel druhý z pôvodnej dvojice moderátorov Richard Dírer, ktorý sa na tom dohodol s televíziou a povedal, že si „potrebuje vyvetrať hlavu“. Moderátori týchto relácii mali tiež problém neprejavovať svoje politické postoje a konfrontovať hostí s nimi, osobitne v prípade dúhovej agendy.

(facebook, tv markíza, sam, fed)


Majiteľ sociálnej siete Facebook Mark Zuckerberg priznal americkému Kongresu jeden z najmasívnejších cenzorských zásahov zo strany vládnej moci voči nepohodlným názorom občanov v modernej histórii. Nešlo pritom o ochranu utajovaných skutočností či iných zákonných dôvodov, ale o krytie korupcie a umlčiavanie kritikov pandemických opatrení. Tento prípad ukazuje, ako veľmi dôležitý je zákaz cenzúry, a prečo je toto ústavné právo potrebné neustále strážiť. Viac v článku.

prečítať viac

Automobilovému koncernu Volkswagen prerástli problémy s konkurencieschopnosťou cez hlavu. Skupina hlási najväčší problém práve vo svojej vlajkovej značke Volkswagen, ktorej ziskové marže sú už dlhší čas príliš nízke.

prečítať viac