Kysucké Nové Mesto šetrí kde sa dá. Primátor si dokonca siahol na plat

KYSUCKÉ NOVÉ MESTO – Vedenie samosprávy pristupuje k hospodárstvu obozretne. Okrem znižovania platov sú už dlhodobo nastavené viaceré úsporné opatrenia, ktorých cieľom je ozdravenie verejných financií.

Kysucké Nové Mesto Mesto šetrí aj takzvaným bikesharingom, ktorý tiež znižuje zaťaženosť dopravy. Foto: Erika Ďurčová/TASR, Dano Veselský.

V minulosti sme čitateľov Žilinského Štandardu informovali o iniciatíve primátora Mariána Mihaldu z Kysuckého Nového Mesta. Jeho nápad prijali 22. mája aj mestskí poslanci. Zmena sa na jeho účte prejaví od 1. júna, kde sa jeho výplata zníži o 1 200 eur. Nejde však o úplne zriedkavý jav, na plat si v minulosti siahli viacerí starostovia či primátori, vrátane primátora Ružomberka vo februári 2024.

V súvislosti so znižovaním platu kysuckého primátora sme sa vedenia mesta opýtali, aké ďalšie úsporné opatrenia má radnica na stole. Podľa primátora mesta je znižovanie jeho platu a platu viceprimátora iba jedným prvkom z dlhodobo nastaveného režimu šetrenia. Ten sa údajne dotýka každej oblasti fungovania mesta.

Mesto veľmi obozretne pristupuje ku každej investícii, pri ktorej je možné ušetriť verejné financie.

„Pri investičných akciách v prvotnej fáze projektu najskôr s kompetentnými rozoberieme jednotlivé položky a rozdiskutujeme ich. Následne po vysúťaženej zákazke vstupujeme do rokovania so zhotoviteľom s cieľom a záujmom vysúťaženú cenu ešte znížiť. Viacero prác vykonávame vlastnou stavebnou čatou bez dodávateľskej účasti,“ uviedol pre Žilinský Štandard primátor Mihalda. Príkladom sú údržbárske či maliarske práce pre škôlky, školy či mestskú knižnicu.

Súčasťou šetrenia sú aj malé opatrenia ako združovanie verejných podujatí či využívanie vlastných áut.

„Pri preprave využívame vlastné automobily, dodávky, niektoré športové oddiely chodia na súťaže s trénerom ako šoférom. Pri všeobecných službách si väčšinu prác riešime vo vlastnej réžií,“ pokračuje primátor.

V meste tiež podľa primátora klesol počet zamestnancov na jednotlivých oddeleniach Mestského úradu (MsÚ).

„Sústredenie všetkých oddelení MsÚ pod jednu strechu nám prinieslo funkčné využitie doteraz nevyužívaných priestorov. Zároveň sa snažíme využívať a prenajímať čo najviac voľných priestorových kapacít Domu kultúry,“ dodáva.

Mesto výrazne šetrí aj na službách. Hromadné zasielania rozhodnutí roznáša mesto do domácností, pričom služby Slovenskej pošty využíva iba v prípadoch, že adresáta nezastihnú doma.

„Vďaka výraznému šetreniu na poštovnom sme za minulé zdaňovacie obdobie ušetrili 22-tisíc eur. Zároveň tiež plne podporujeme elektronizáciu dokumentov, ktorá zas prináša úsporu v kancelárskych nákladoch,“ vysvetľuje ďalšie zo série opatrení Marián Mihalda.

Tak ako mesto podporuje elektronizáciu dôležitých dokumentov, tak podporuje aj internetové spravodajstvo v meste, čím opäť šetrí na nákladoch.

„Posilnili sme aj opravy dopravných prostriedkov vo vlastnej réžii (oprava bicyklov – bikesharing). V sociálnej oblasti šetríme financie zásobovaním detských jaslí stravou vlastnými zamestnancami a služobným automobilom, na čo by za bežných okolností mal byť zakúpený samostatný automobil a prijatý zamestnanec,“ dodáva na záver primátor.

Opatrení je v meste, samozrejme, viac. Mesto tým dáva najavo, že sa k otázke verejných financií chce postaviť zodpovedne a hospodárne.