Vodiči sa musia obrniť trpezlivosťou. Začala sa prestavba križovatky pri vstupe do mesta

ZVOLEN – Vodiči sa konečne dočkajú kruhového objazdu, o ktorom sa hovorí už roky. Vo Zvolene začali s prestavbou križovatky v časti Rákoš pri vjazde do mesta zo Sliača a z rýchlostnej cesty R1 od Banskej Bystrice.

krizovatka,zv2 Zvolenčania sa konečne dočkajú kruhovej križovatke pri vstupe do mesta. Foto: Mário Kaprálik

Na základe výsledkov verejného obstarávania sa víťazom výstavby kruhovej križovatky stala spoločnosť Doprastav s cenou 1 553 487 eur s DPH. Časť zdrojov bude z rozpočtu Banskobystrického samosprávneho kraja (BBSK) a zvyšné budú z eurofondov.

Práce budú trvať rok. „Najzložitejšia bude prekládka vedenia vysokého napätia. Ak to bude bez problémov, veríme, že termín odovzdania bude aj skôr ako o rok,“ uviedol predseda BBSK Ondrej Lunter.

Okrem križovatky tam pribudne aj združený chodník pre cyklistov a chodcov, rovnako tak aj obrubníky. Kruhová križovatka bude mať dva jazdné pruhy.

„Znamená to, že bude aj nad súčasné kapacity. Mala by tak plne slúžiť doprave, ktorá bude aj v budúcnosti narastať, a už by tu nemalo byť zdržanie,“ dodal Lunter s tým, že práce si vyžiadajú dopravné obmedzenia.

Rekonštrukcia križovatky v časti Rákoš nie je jediným dopravným obmedzením, ktoré spôsobí komplikáciu v meste. V máji totiž cestári začali aj s opravou strategického mosta pod Pustým hradom. Denne týmto úsekom prechádzali tisíce áut a kamiónov.

Most dlhý viac ako 700 metrov, ktorý postavili pred takmer 30 rokmi, teraz prvýkrát od jeho výstavby opravia. Na celkovú obnovu mosta sa podujala Národná diaľničná spoločnosť.

Dopravné obmedzenia sa týkajú nielen tranzitnej dopravy, ale aj obyvateľov Zvolena — obchádzkové trasy totiž vedú cez stred mesta. To spolu so súbežnou rekonštrukciou spomínanej križovatky v časti Rákoš, bude spôsobovať najbližšie mesiace kolóny v meste a vodiči sa musia preto obrniť trpezlivosťou.


Prelomový rozsudok rodinného súdu v Londýne ukázal, aké dôležité je puto matky a jej dieťaťa, a rovnako právo na jeho vývin v rodine s matkou. Hoci dieťa adoptoval homosexuálny pár mužov a odmietal ho pustiť k biologickej matke, súd v podobných prípadoch stanovil jasné pravidlá v prvom rozsudku tohto druhu. Viac v článku.

prečítať viac

ECB vo štvrtok znížila úrokové sadzby. V tomto roku to nemusí byť poslednýkrát. Rozhodnutie Európskej centrálnej banky znížiť úrokové sadzby o 25 bázických bodov bolo podľa prezidentky ECB Christine Lagardovej „jednomyseľné“.

prečítať viac

Výška hrubej minimálnej mzdy v budúcom roku je už známa. Oproti roku 2024 poskočí o 66 eur. Pre tých, ktorí ju zarábajú, by malo ísť o dobrú správu. Môže v tom však byť háčik.

prečítať viac

Dôležitý motor slovenského ekonomického rastu je vraj ohrozený. Peniaze z európskych fondov majú mamutí podiel na slovenských verejných investíciách.

prečítať viac

V sobotu v noci prišli zo Spojených štátov dve správy. Jedna je dobrá, druhá výrazne horšia.

prečítať viac