Ihnáta vytáča Trnkova arogancia. Župan zasa tvrdí, že ho poslanec úkoluje 

KOŠICE - Na zasadnutí dopravnej komisie zastupiteľstva Košického samosprávneho kraja (KSK) sa poslanec a člen komisie Miloš Ihnát posťažoval na prístup predsedu KSK Rastislava Trnku. Presnejšie, išlo o odpovede na interpelácie.

kolazdfsdsfsdffd Na kauzy SC KSK už dlhodobo poukazuje krajský poslanec Miloš Ihnát. Posledná odpoveď predsedu KSK ho nazlostila. FOTO: M.I., R.T.

„To, čo mi predseda KSK odpísal je totálna arogancia. Prejavuje sa aj počas zasadnutia zastupiteľstva. Ak sa mu to nepáči, jednoducho vaše vystúpenie ako poslanca zahatí. Na vystúpenie je päť minút. Na ďalších päť minút musí dať povolenie zastupiteľstvo. Počas faktických poznámok pre zmenu niektorých poslancov jednoducho preruší,“ poukázal Ihnát na problém.

Dodal, že nielen on ako poslanec musí reagovať. „Ja nepotrebujem reagovať preto, aby som sa s ním naťahoval, ale preto, aby som mohol reagovať na veci a pohol sa ďalej,“ argumentoval Ihnát. Upresnil, že väčšina interpelácií sa týkala Správy ciest (SC) KSK. „Jednoducho sú tam otázky, ktoré ma zaujímajú.“ No predseda KSK podľa neho odpovedal nezmyslami. „To je vrchol. Ako sa ja mám dopracovať k tým veciam?“, pýtal sa Ihnát.

Prekáža mu aj to, že k odpovediam na svoje otázky sa nedopracuje cez interpelácie a musí dávať podania podľa zákona o slobodnom prístupe k informáciám. „Mám toho dosť, to bolo naposledy,“ povedal „vytočený“ Ihnát.

„Interpelácie sa môžu týkať výlučne závažných úloh súvisiacich so životom a rozvojom samosprávneho kraja a zároveň nesmú administratívne zaťažovať predsedu, ani zamestnancov úradu. Vychádzať by mali predovšetkým z príslušných ustanovení zákona č. 302/2001 Z. z. o samospráve vyšších územných celkov v znení neskorších predpisov, ktoré dávajú právny rámec rozsahu výkonu práce jednotlivých volených orgánov samosprávneho kraja pri výkone samosprávy,“ píše sa v odpovedi predsedu KSK, ktorá rozčúlila Ihnáta.

V Trnkovej odpovedi sa píše aj to, že poslanec síce má právo interpelovať predsedu vo veciach týkajúcich sa výkonu jeho funkcie, no toto právo v žiadnom prípade nespočíva v zahlcovaní predsedu vypracúvaním odpovedí na akýkoľvek výkon jeho práce, ktorý poslanec zastupiteľstva k riadnemu výkonu svojej funkcie ani nepotrebuje.

Trnka si navyše myslí, že poslanec mu dáva úlohy. „Ak poslanec v rámci interpelácie požaduje vypracúvanie rôznych prehľadov a analýz, ako je to v tomto prípade, nejde o inštitút interpelácie, ale o snahu zadávať priame pokyny a úlohy predsedovi, prípadne zamestnancom úradu, čo nemá oporu v zákone,“ uvádza sa ďalej v odpovedi predsedu KSK.

V závere odpovede odkazuje Ihnáta na príslušné ustanovenia zákona č. 211 o slobodnom prístupe k informáciám. Ihnát Štandardu potvrdil, že to nenechá len tak. „Zatiaľ ani jeden poslanec KSK kvôli tomu nepodal žalobu. Ja budem prvý, ktorý ju podá. Stojí to 100 euro, no ja ich obetujem a podám žalobu na KSK,“ priblížil Ihnát svoj ďalší zámer.

Otázky týkajúce sa SC KSK v pondelok 3. júna odovzdal v podateľni úradu KSK. V zmysle zákona počká na odpoveď v lehote osem pracovných dní. „Ak ju nedostanem, príde na rad spomínaná žaloba,“ uzavrel Ihnát.


Majiteľ sociálnej siete Facebook Mark Zuckerberg priznal americkému Kongresu jeden z najmasívnejších cenzorských zásahov zo strany vládnej moci voči nepohodlným názorom občanov v modernej histórii. Nešlo pritom o ochranu utajovaných skutočností či iných zákonných dôvodov, ale o krytie korupcie a umlčiavanie kritikov pandemických opatrení. Tento prípad ukazuje, ako veľmi dôležitý je zákaz cenzúry, a prečo je toto ústavné právo potrebné neustále strážiť. Viac v článku.

prečítať viac

Automobilovému koncernu Volkswagen prerástli problémy s konkurencieschopnosťou cez hlavu. Skupina hlási najväčší problém práve vo svojej vlajkovej značke Volkswagen, ktorej ziskové marže sú už dlhší čas príliš nízke.

prečítať viac