Ľudové tradície a remeslá dominujú centru Prešova. Trojičný jarmok je otvorený 

PREŠOV – Tradičné remeslá, ľudová kultúra a predovšetkým vôňa domácej kuchyne spestrili priestranstvo pešej zóny v srdci šarišskej metropoly. Začal sa totiž 23. ročník Prešovského trojičného jarmoku. 

Prešovský Trojičný jarmok Centrum Prešova ožilo Trojičným jarmokom. Foto: redakcia

Ide o jedno z najznámejších mestských podujatí, ktoré opakovane navštevujú miestni obyvatelia aj turisti. Dejiskom jarmoku je Hlavná ulica a tento rok pribudlo aj niekoľko stánkov na „Floriánke“. Organizátormi sú Park kultúry a oddychu (PKO) a mesto Prešov.

Na jarmoku nájdete drevené aj textilné hračky, starších potešia produkty z prútia. Foto: redakcia

Remeslo sa odpradávna dedilo zvyčajne z otca na syna. Novodobým príkladom udržiavania tradície je napríklad brašnár Lukáš z Novej Lesnej, ktorý svoje vycibrené, ručné robené kožené výrobky ponúka na prešovskom jarmoku už dve desaťročia.

„Je to remeslo, ktoré sa v našej rodine traduje. Mal som asi štyri roky, keď som bol prvýkrát s dedom v dielni. Prišlo to úplne prirodzene, že som v tom pokračoval a nikdy som sa nad tým nezamýšľal,“ opisuje Lukáš Prešovskému Štandardu svoj vzťah k remeslu.

Lukáš z Vysokých Tatier prevzal remeslo po dedovi. Foto: redakcia

Vlastnoručný punc dal napríklad dámskym kabelkám, puzdrám na doklady, peňaženkám či rôznym brašnám. Najradšej vyrába opasky, práve pri ich výrobe najviac pociťuje tradicionalitu, ktorú dokáže vystihnúť, preniesť ľudový motív do vzorov a vyhrať sa s ním.

„Koža je prírodný materiál, ktorý slúži po stáročia. Výrobky z nej sa vyznačujú vysokou stálosťou, čím sa dostáva do popredia jej udržateľnosť a nositeľnosť. Ak si kúpime jeden kvalitný kožený produkt, ktorý vydrží celý život a dokonca sa zdedí, pomôžeme tým planéte oveľa viac, ako keď si zaobstaráme päť kúskov z plastu alebo ekokože,“ mieni zručný brašnár.

V kolibe to od rána rozvoniava, vyberie si naozaj každý. Foto: redakcia

Vôňu kože o pár krokov ďalej strieda aróma vinúca sa z koliby. Na mega panvici čaká chutne naaranžované mäsko, v kotlíku buble guláš, na grile sa opekajú šťavnaté klobásky a rebierka. V ponuke sú tiež bryndzové halušky, langoše a zemiakové lokše na rôzne spôsoby.

Po výdatnom súste príde vhod niečo sladké. Zrak nám padol na trdelník s rôznymi náplňami, chutne vyzerá aj kysnutý koláč. Deti sa zas rady „polepia“ cukrovou vatou cestou ku kolotočom a ďalším atrakciám. 

Ktorej náplni dáte prednosť? Foto: redakcia

Na Floriánovej ulici už z diaľky pútajú pozornosť pestrofarebné keramické kvety, rozmanité šálky a hrnčeky, cínované aj medené šperky, rozličné drobnosti vyrábané technikou spekania skla (tzv. fusing).

„V prípade priaznivého počasia plánujeme Prešovčanom priblížiť aj ukážku práce za hrnčiarskym kruhom,“ pozýva záujemcov o vlastnoručnú výrobu keramiky slobodná umelkyňa Helena Baráthová z Komoče.

Floriánku rozžiarili kytice so stovkami keramických kvetov. Foto: redakcia

Práca s drevom zas učarovala manželom z Hlinného, dokonca si preto v rodinnom dome založili chránenú dielňu. Trojičný jarmok navštívili už desiatykrát.

„Pri tvorbe využívam servítkovú techniku a gravírovanie laserom. Pomocou počítačového programu si pripravím motív, ktorý potom aplikujem pomocou gravírovacieho stroja,“ približuje nám proces výroby Monika Eštoková.

Výrobky z dreva Monika Eštoková dekoruje servítkovou technikou a gravírovaním laserom. Foto: redakcia

Manžel má zas na starosti zaobstaranie materiálu, často ide o zvyšný odpad z produktov drevárskych firiem. Zároveň dáva produktom výsledný tvar a podobu. „Snažím sa o to, aby naše výrobky ľudí tešili. Vyberám si svieže folklórne motívy, ale aj starodávne s kresťanskou tematikou, ktoré si pamätám z detstva,“ opisuje pani Monika.

Deti sa určite potešia kolotočom a ďalším atrakciám. Foto: redakcia

V ponuke sú tradičné drevené obrazy, škatuľky na čaj alebo servítky, šperkovnice, pánske motýliky, stojace aj závesné dekorácie. Nás zaujali gravírované tabuľky, niektoré majú aj vtipné nápisy – „Každá návšteva nám robí radosť, niektorá keď príde, niektorá keď odíde“.

Je teda iba na vás, či sa zdržíte pri tom, či onom stánku. Tentokrát ich máte k dispozícii takmer sto. Nákupy, posedenie pri dobrom jedle alebo lahodnom nápoji vám navyše každý podvečer spestrí bohatý hudobno-kultúrny program.

Obľúbený Prešovský trojičný jarmok v metropole Šariša pokračuje celý týždeň a potrvá až do soboty 8. júna.

Pešia zóna v Prešove žije jarmokom. Foto: redakcia