Pod inkubátormi sa po daždi tvoria mláky, odháňame aj netopiere, opisuje primárka z Košíc

Predčasniatka a novorodenci v kritickom stave sídlia v košickej nemocnici v priestoroch, ktoré primárka oddelenia Vanda Chovanová prirovnala k väznici v pôvodnom 43-ročnom stave. Spolu s nadáciou Malenka preto spustila verejnú zbierku na Donio, ktorou sa snaží vyzbierať peniaze aspoň na nevyhnutnú rekonštrukciu.

Pre požiar v UNLP Košice evakuovali pacientov Budova košickej nemocnice po požiari. Foto: František Iván/TASR

Oddelenie neonatologickej intenzívnej medicíny v Košiciach diagnostikuje a lieči najzávažnejšie stavy a ochorenia novorodenecov z Košického a Prešovského kraja.

Hoci Detská fakultná nemocnica Košice slúži celému východnému Slovensku, nachádza sa v havarijnom stave. Keďže pomoc z ministerstva zdravotníctva neprichádza, primárka oddelenia Vanda Chovanová spolu s neziskovou organizáciou Malenka (pôsobiacou pri oddelení) vzali situáciu do vlastných rúk.

Na stránke Donio spustili kampaň, ktorou sa snažia vyzbierať 50-tisíc eur na základnú renováciu priestorov: výmenu okien, elektrických rozvodov, vodoinštalácie, novú klimatizáciu, rekonštrukciu kúpeľne a toalety, nákup postelí, nočných stolíkov, posteľnej bielizne či výmenu osvetlenia.

Zvyšné peniaze sa využijú na financovanie kúpy nového ultrazvuku.

Do tejto pre štát ponižujúcej situácie, keď sa nedokáže postarať o tých najzraniteľnejších, viedla dlhá cesta. Personál aj rodičia hospitalizovaných detí roky upozorňovali, že ich pracovné a pacientske podmienky nezodpovedajú úrovni 21. storočia.

Reakcia ministerstva zdravotníctva pripomína tri dobre známe emotikony opíc: nevidím, nepočujem, nehovorím.

Od inkubátorov odháňajú holuby

Ročne hospitalizuje oddelenie okolo tristo detí, prevažne predčasne narodených, ale aj kriticky chorých novorodencov a tých, čo potrebujú chirurgický zákrok. Doba hospitalizácie býva aj tri mesiace. Oddelenie má pritom len osemnásť lôžok.

„V zime prefukuje cez okná, ktoré sa nedajú zavrieť, v lete je extrémne teplo od inkubátorov a ventilátorov, ktoré sa tlačia jeden vedľa druhého. Často je potrebné otvárať okná, pretože viac ako 40-ročná klimatizácia je nepostačujúca,“ opisuje primárka oddelenie.

Bežnou súčasťou práce zdravotníkov je odháňať holuby, netopiere či hmyz od inkubátorov.

Priestory navyše netesnia. „Pri daždi cez okná zateká a personál na parapety ukladá plachty a plienky, aby zadržali vodu od prístrojov, pod inkubátormi sa tvoria mláky,“ opisuje hrôzu na oddelení lekárka.

Plienky naukladané na okne oddelenia, ktoré zachytávajú vodu po daždi. Foto: Donio

Matky majú k dispozícií len dve izby s celkovou kapacitou osem postelí a jednu kúpeľňu, keďže druhá nefunguje z dôvodu pokazeného odpadu. „Ženy v šestonedelí so zvýšenými nárokmi na hygienu zdieľajú jednu kúpeľňu! Podmienky na oddelení sú na úrovni štandardu niektorých väzníc, v pôvodnom 43-ročnom stave,“ apeluje Chovanová.

Niektoré matky sú od domova vzdialené aj sto kilometrov, v nemocnici strávia celé týždne, ale nemajú si ani kde oprať veci. Preto chce oddelenie využiť vyzbierané peniaze aj na nákup práčky a sušičky.

Keď horela nemocnica, predčasniatka neevakuovali

Košická neonatológia síce patrí pod Detskú fakultnú nemocnicu Košice, ale pre nedostatok priestoru sídli v prenajatých priestoroch Univerzitnej nemocnice L. Pasteura v Košiciach.

Priestory s predčasniatkami sa preto nedajú zrekonštruovať. Detská nemocnica – aj keby mala peniaze, čo nie je ten prípad – nemôže obnovovať priestory, ktoré si len prenajíma. Univerzitná nemocnica tiež nemá peniaze, len sociálnej poisťovni aktuálne dlží takmer 70 miliónov eur.

Detská fakultná nemocnica Košice mala vypracovaný projekt nadstavby nových priestorov, ktorý chcela financovať z plánu obnovy. „Projekt bol časovo realizovateľný, bol v súčinnosti s optimalizáciou siete nemocníc, bol lacný a hodnotený ako najlepší z predložených. Vláda SR však rozhodla, že podporí projekty menších a súkromných nemocníc a projekty, ktoré predkladali fakultné nemocnice, neboli schválené,“ opisuje Chovanová.

Dochádza tým k hororovým scenárom, ktoré si žiaden rodič ani len nechce predstaviť, nieto zažiť.

Keď v marci vypukol požiar na psychiatrickom oddelení košického monobloku, na 16. poschodí na neonatológii ležalo na kyslíku alebo umelej pľúcnej ventilácii 25 detí, ďalších 14 členov personálu a jedna matka ako sprievod dieťaťa.

Ani jedného z vymenovaných ľudí neevakuovali, lebo hasiči nevedeli, že v budove ostali a zamestnancov o požiari neinformovala Detská fakultná nemocnica ani univerzitná nemocnica.

„Sestry zakrývali inkubátory plachtami, deti presunuli do miestnosti, v ktorej sa ako jedinej dali otvoriť okná,“ opísala vtedajšiu situáciu lekárka Scarlet Hijjová. To, že ostatných evakuovali, sa vraj dozvedeli od lekárky z novorodeneckého oddelenia, ktoré je na 17. poschodí.

Mamičky totiž z nemocnice odviedli a povedali im, že ich deti sú v bezpečí.

„Službukonajúca sestra cez číslo 150 kontaktovala hasičov, ktorí jej povedali, že majú informácie, že v monobloku už nie sú žiadne deti. Zároveň poprosila hasičov, aby neodstavovali rozvody kyslíka a elektriny, lebo 15 detí dýchalo pomocou prístrojov a päť bolo na umelej pľúcnej ventilácii, čiže by došlo k akútnemu zhoršeniu až smrti novorodencov,“ priblížila Hijjová možné scenáre.

Vo vyspelom svete je štandardom, že ARO oddelenia sú na prízemí alebo na najnižšom poschodí. Tieto lôžka sú najťažšie na evakuáciu, lebo zahŕňajú veľa prístrojov a pacienti sú úplne nepohybliví. Univerzitná nemocnica v Košiciach navyše nemá funkčné evakuačné schodisko ani výťah. Inkubátor váži viac ako sto kíl, takže vyniesť ho s dieťaťom v núdzovej situácii je zo 16. poschodia nemožné.

Fotky zachytávajúce stav na oddelení neonatologickej intenzívnej medicíny v košickej Detskej fakultnej nemocnici. Foto: Donio.sk

Nedávno sa vydymila aj detská nemocnica

V kritickom stave sú aj zvyšné oddelenia Detskej fakultnej nemocnice Košice, ktoré sídlia v samostatne stojacej budove. Tento utorok (4. júna) tam zasahovali záchranné zložky, na mieste bolo desať príslušníkov Hasičského a záchranného zboru s tromi kusmi hasičskej techniky.

„Išlo o dymenie elektroinštalácie v osvetlení na oddelení kliniky detí a dorastu oddelenia B. Všetci pacienti boli evakuovaní podľa požiarno-evakuačného plánu nemocnice a sú mimo nebezpečenstva. Všetko prebehlo pokojne,“ uviedla hovorkyňa nemocnice Zuzana Baníková.

Hovorkyňa v stredu potvrdila, že mimo prevádzky zostávajú oddelenia A a B kliniky detí a dorastu. Pacientov odtiaľ premiestnili na oddelenia D a E a na oddelenie detskej chirurgie, kde budú až do obnovenia prevádzky pôvodných pracovísk.

Evakuovaných bolo 26 osôb, z toho 14 detí v dojčenskom a predškolskom veku, päť sprievodcov – zákonných zástupcov a sedem zamestnancov.

KDH: Nech Dolinková zastaví túto bizarnú situáciu

Ministerka Zuzana Dolinková (Hlas) sa k zmienenému stavu zatiaľ nevyjadrila. Opozičné KDH nešetrilo jej kritikou.

„Je nehorázne, že mamičky s deťmi musia byť ošetrované v takýchto dezolátnych podmienkach. Vyzývame ministerku, aby konečne začala pracovať a napravila situáciu,” hovorí poslanec KDH a záchranár František Majerský.

Podobne to vidí aj poslanec Peter Stachura. „Je hanebné, že nemocnica je odkázaná na pomoc verejnosti. Ministerka Dolinková má zodpovednosť za to, aby systém podpory nemocníc bol zmysluplný, nemôže sa stávať, že na jednej strane chceme postaviť luxusné nemocnice s jednolôžkovými izbami a nadštandardným vybavením, ktoré nie sú bežné ani v bohatších krajinách, a na druhej strane tu máme oddelenia v havarijnom stave, ktoré si nikto nevšíma,“ hovorí Stachura. 

Poslanci KDH vyzývajú ministerku Dolinkovú, aby bezodkladne schválila projekt obnovy a prístavby košickej detskej nemocnice a zastavila túto bizarnú situáciu.