Festivalová sezóna je v plnom prúde. Víkend patril hudbe a zábave

fwestivaly trenčiansky kraj V trenčianskom kraji sa cez víkend konalo niekoľko kultúrnych podujatí. Foto: TSK

TRENČÍN – Počas uplynulého víkendu sa v Trenčianskom kraji konali pestrofarebné folklórne slávnosti, oslavy jubileí či dni obcí plné hudby a zábavy pre všetky vekové kategórie.

Amfiteáter na vrchu Roh pri obci Lubina zaplnili domáce aj cezpoľné folklórne zoskupenia a divákom sa predviedli okrem iného aj v pásme Podjavorinská svadba. Organizáciu Podjavorinských folklórnych slávností mali tento rok pod patronátom dve obce, Lubina aj Bzince pod Javorinou, pomocnú ruku v podobe dotácie podala aj Trenčianska župa.

Tie najlepšie súbory, patriace do regiónu Trenčína, sa predstavili v priestoroch amfiteátra v Mníchovej Lehote pri Trenčíne. Na pódiu sa vystriedali deti, dospelí aj jubilujúce folklórne súbory. Nechýbali sprievodné aktivity, remeselníci či tradičné dobroty. V poradí 42. ročník Trenčianskych folklórnych slávností pripravilo Trenčianske osvetové stredisko v spolupráci so samosprávou a pod záštitou predsedu TSK.

V odľahlej obci Dubnička v Bánoveckom okrese sa zase stretli folkloristi s dychovkami na jubilejnom 10. ročníku Festivalu ľudovej hudby, ktorý sa tentoraz konal v rámci Kultúrnych slávností Združenia obcí Bánovecko.

„K slovenskému národu folklór určite patrí niekoľko stoviek rokov a mňa to teší, že tieto nádherné tradície sa môžu takto odprezentovať a že Trenčianska župa môže byť pri tom. Veľká vďaka organizátorom a aj kolegom poslancom, ktorí schválili finančné príspevky na tieto podujatia,“ povedal župan Jaroslav Baška.

Interpreti a zábava z trošku iného súdka prilákali vyše tisícku divákov do Kanianky pri Prievidzi, kde sa konali pri miestnej priehrade Kanianske dni 2024, podujatie s vyše 30-ročnou tradíciou.

Storočnicu si pripomenuli dobrovoľní hasiči z Trenčianskeho Jastrabia. To, že ich činnosť v obci má obrovský zmysel, sa ukázalo aj pri nedávnom zatopení obce pri silných prívalových dažďoch.

(Zdroj: TSK)


Ďalšie články
125 dní do volieb v USA. Demokrati sa môžu zbaviť Bidena, nemá však istú náhradu

125 dní do volieb v USA. Demokrati sa môžu zbaviť Bidena, nemá však istú náhradu

Viacerí predstavitelia Demokratickej strany, ako i popredné denníky, vyzvali amerického prezidenta Joea Bidena, aby odstúpil z volebného súboja so svojím republikánskym predchodcom Donaldom Trumpom. Hoci verejne sa Bidena zastal jeho bývalý nadriadený Barack Obama, práve on mal v zákulisí presviedčať vedenie strany, aby ho odvolali. Aspoň to tvrdí konzervatívny...