Drulák: Ťah Macrona s predčasnými voľbami je skôr zúfalý krok než premyslená stratégia 

Allocution televisee d'Emmanuel Macron suite aux resultats des elections europeennes Emmanuel Macron počas prejavu po eurovoľbách. Foto: Profimedia.sk

Francúzsky prezident Emmanuel Macron po prehre v eurovoľbách ohlásil prekvapivé usporiadanie predčasných volieb. Ide o veľmi riskantný ťah, ktorý mu skôr nevyjde. Vzhľadom na odtrhnutosť Macronovej ideologickej bubliny od reality sa však nedá odhadnúť, či si Macron bude schopný vziať z tejto skúsenosti ponaučenie. Hovorí to bývalý český veľvyslanec vo Francúzsku a profesor medzinárodných vzťahov Petr Drulák.

Vy ste boli diplomatom vo Francúzsku, poznáte francúzske reálie, ako dnes čítate Macronovu porážku a jeho ďalšie kroky?

Tá porážka bola predvídateľná, naznačovali ju dlhodobé prieskumy. Bolo zrejmé, že Národné zhromaždenie Marine Le Penovej vyhrá s podstatným náskokom. Možno je tá porážka ešte väčšia, ako Macron čakal, súper získal dvojnásobok jeho strany. Macron hral aj o to, či bude vôbec na druhom mieste. Skončil veľmi tesne, s malým odstupom pred alianciou socialistov a ďalších strán.

Je to pre Macrona obrovský neúspech. Jeho líderka kandidátky bola mimoriadne slabá. Bolo to čosi podobné, ako keď slabú líderku nasadil aj pred piatimi rokmi, ale vtedy to ešte pre neho tak zle nedopadlo.

Macron vyhlásil predčasné voľby.

Je to pomerne prekvapivé gesto, ja som vôbec nečakal, že by také niečo urobil. Podľa mňa je to veľmi zúfalé gesto. 

Ak ale porážku očakával, je možné, že plánoval aj takýto krok už vopred?

Predpokladám, že si naplánoval, že ak prehrá voľby, tak urobí niečo podobné. Ale je to pre neho veľmi riskantný krok. Očividne očakáva, že strana Marine Le Penovej nemá koaličný potenciál a väčšinu nezíska ani spoluprácou s Éricom Zemmoureom, ktorého strana Reconquéte! sa môže dostať do národného parlamentu.

Môže mu ten riskantný krok vyjsť?


Dočítajte tento článok zadarmo vytvorením účtu alebo sa prihláste.

Pokračovaním súhlasíte s aktualizovanými  Podmienkami k ochrane súkromia a Všeobecnými obchodnými podmienkami