V Banskobystrickej župe zvíťazil Smer-SD. Koľko získal hlasov?

eurovolby Voľby do Európskeho parlamentu 2024. Foto: TASR/Daniel Stehlík

BANSKÁ BYSTRICA – Najväčšiu podporu vo voľbách do Európskeho parlamentu získal od voličov Banskobystrického samosprávneho kraja (BBSK) Smer-SD so ziskom 26,69 percenta. Vyplýva to z oficiálnych výsledkov volieb zverejnených Štatistickým úradom SR.

Smer-SD volilo v BBSK viac ako 42-tisíc voličov. Na druhom mieste v rámci kraja skončilo Progresívne Slovensko (PS) so ziskom 24,54 percenta. Nasledovali Republika (13,58 percenta), Hlas-SD (9,26 percenta, Szövetség – Aliancia (5,16 percenta) a KDH (5,08 percenta).

Menej ako päťpercentnú podporu voličov si pripísali SaS (4,06 percenta), Demokrati (3,99 percenta), SNS (2,18 percenta) a koalícia Slovensko, Za ľudí (1,58 percenta). Zvyšné strany získali pod jedno percento hlasov.

Smer-SD zvíťazil v ôsmich z 13 okresov BBSK, najviac hlasov získal v okrese Poltár (35,56 percenta). Prvé miesto mu patrilo aj v okresoch Žarnovica, Krupina, Veľký Krtíš, Lučenec, Brezno, Detva a Revúca. PS ovládlo voľby v okresoch Banská Bystrica, Zvolen, Žiar nad Hronom a Banská Štiavnica.

V okrese Banská Bystrica získalo PS najvyšší podiel hlasov (33,53 percenta). Najväčšiu podporu v okrese Rimavská Sobota mala Szövetség – Aliancia (24,99 percenta).

Na eurovoľbách sa v BBSK zúčastnilo 163 389 voličov, čo predstavuje volebnú účasť 32,46 percenta. Najvyššia bola v okrese Banská Bystrica (39,87 percenta), najnižšia v okrese Revúca (22,50 percenta).

(tasr)


Ďalšie články
125 dní do volieb v USA. Demokrati sa môžu zbaviť Bidena, nemá však istú náhradu

125 dní do volieb v USA. Demokrati sa môžu zbaviť Bidena, nemá však istú náhradu

Viacerí predstavitelia Demokratickej strany, ako i popredné denníky, vyzvali amerického prezidenta Joea Bidena, aby odstúpil z volebného súboja so svojím republikánskym predchodcom Donaldom Trumpom. Hoci verejne sa Bidena zastal jeho bývalý nadriadený Barack Obama, práve on mal v zákulisí presviedčať vedenie strany, aby ho odvolali. Aspoň to tvrdí konzervatívny...