Nový spôsob účtovania nákladov za teplo má nedostatky. Nie je vylúčená úprava vyhlášky

business-861325_1280 Vyššie náklady za teplo prudko vzrástli u tých, ktorí šetrili. Foto: Pixabay

BRATISLAVA – Aj napriek nižšej spotrebe tepla si mnohí vlastníci bytových a nebytových priestorov na poslednom ročnom vyúčtovaní našli výrazné nedoplatky. Môže za to vyhláška, ktorá nezohľadňuje skutočnú spotrebu spotrebiteľa, ale paušalizuje celkový odber danej nehnuteľnosti.

Celkom živá diskusia sa spustila po tom, ako majitelia dostali ročné vyúčtovanie za rok 2023, ktoré sú povinné správcovia predložiť do 31. mája. Mierne zimy, ceny energií, individuálne vykurovanie, zateplené obytné domy, ktoré sú v Bratislave už samozrejmosťou, prispievajú k ekonomickejšiemu správaniu sa užívateľov, kde merače bývajú nastavené na minimum alebo majú vypnuté radiátory.

Najmä tejto skupine sa nepozdáva systém platného výpočtu tepla. Vo vyúčtovaní nákladov nastala zmena v položke teplo, a to v dôsledku novej vyhlášky schválenej predošlým vedením ministerstva hospodárstva. Vyhláška mení spôsob rozpočítavania nákladov na vykurovanie či dodávanie teplej vody v bytových domoch, na ktoré po novom budú prispievať všetci vlastníci bytov zo základnej zložky.

Týka sa to aj tých, ktorí boli odpojení od vykurovacích rozvodov tepla alebo vlastníci s individuálnym vykurovaním. Základná zložka nákladov sa rozpočítava podľa podlahovej plochy, ktorá nesmie klesnúť pod 30 percent. Touto zmenou merače strácajú význam.

„Za pozitívum aktuálnej úpravy považujem spôsob výpočtu a rozdelenia základnej a spotrebnej zložky pri novostavbách využívajúcich bytové výmenníkové stanice na kúrenie a ohrev vody. Od fakturovanej spotreby na päte domu sa odpočíta súčet spotrieb nameraných v bytoch a nebytových priestoroch a tento rozdiel je základná zložka,“ spresnil pre bratislavský Štandard konateľ Bratislavskej správcovskej spoločnosti Luben Patorčev.

Aktuálna úprava má množstvo negatív – napríklad spôsob rozpočítavania pre vlastníkov nebytových priestorov, ktorí sú odpojení od centrálneho rozvodu kúrenia. Po novom musia uhrádzať plnú základnú zložku, čo predstavuje 70 až 80 percent nákladov, ktoré však nespotrebovali.

„Za negatívum aktuálnej vyhlášky považujem stanovenie koeficientu 2,5 ako najvyššieho povoleného pomeru medzi nákladom na m2 v byte s najvyššou a najnižšou hodnotou. V praxi sa teda stretávame s objektami, v ktorých je základná zložka až vo výške 70 až 80 percent a spotrebná, ktorá zohľadňuje spotrebu z meračov, iba 20 až 30 percent.

V predchádzajúcej úprave bol však odporúčaný podiel základnej zložky 60 percent z dôvodov prestupov tepla v rámci objektu. Myslím, že by bolo vhodné, ak by nadchádzajúcej úprave bol koeficient 2,5 vypustený a podiel základnej zložky bol nastavený na 50 až 60 percent bez možnosti jej úpravy hlasovaním vlastníkov,“ zhodnotil Luben Patorčev.

Zmena sa týka aj vyúčtovania teplej vody, kde základná zložka môže byť maximálne 20 percent, pričom sa rozpočíta rovnakým dielom na každý byt a nebytový priestor. Pre úplnosť len treba spomenúť, že vzniknutý nedoplatok sa musí správcovi uhradiť do 30 dní odo dňa doručenia vyúčtovania.

Ak má vlastník pochybnosti o správnosti vyúčtovania, môže sa obrátiť na správcu bytového domu s podaním reklamácie vyúčtovania. V tomto prípade je správca povinný postupovať podľa zákona o ochrane spotrebiteľa a zákona o priestupkoch a do 30 dní reklamáciu vybaviť. 

Znevýhodnení sú najmä vlastníci s vlastným vykurovaním. Foto: Pixabay

Negatívne ohlasy zrejme prispeli k potrebe prehodnotiť aktuálnu vyhlášku, ktorá síce na jednej strane zohľadňuje určité straty tepla, ktoré vznikajú v spoločných priestoroch ako v rozvodoch, pivniciach, na chodbách, garážach, ale zároveň znevýhodňujú tých, ktorí zbytočne neprekurujú svoje priestory.

O tejto téme prebiehajú pracovné diskusie medzi ministerstvom hospodárstva a odborníkmi, kde sa preberajú aj desiatky podnetov. „Mnohé správcovské spoločnosti vopred informovali o týchto zmenách jednotlivé domácnosti a zohľadnili zmeny v rozpočítavaní tepla už v preddavkových platbách za rok 2023.

Keďže k 31. máju 2024 uplynul termín pre prvé rozpočítavanie a zúčtovanie tepla podľa nových pravidiel, Ministerstvo hospodárstva SR aktuálne pod súčasným vedením zbiera aj v spolupráci so všetkými relevantnými subjektami podnety a informácie a dôsledne ich vyhodnocuje,“ informovala Bratislavský Štandard hovorkyňa ministerstva hospodárstva Mária Pavlusík.

Z tohto pohľadu nie je vylúčená úprava vyhlášky, ktorá by spravodlivo zohľadňovala všetky možné podnety, aby nebola výrazným spôsobom znevýhodnená ani jedna strana.

„Ministerstvo hospodárstva SR je zároveň pripravené tieto podnety z praxe zohľadniť v prípadných úpravách vyhlášky, zohľadňujúcich špecifické situácie vzniknuté pri rozpočítavaní tepla a cieľom súčasného vedenia rezortu je, aby táto vyhláška zabezpečila, že ľudia nebudú zneužívať spoločné teplo, ale zároveň bude ľudí motivovať správať sa ekologicky a ekonomicky,“ dodala Mária Pavusík.

Či nová úprava prinesie spravodlivejšie podmienky výpočtu, ukáže finálna podoba.


Ďalšie články
125 dní do volieb v USA. Demokrati sa môžu zbaviť Bidena, nemá však istú náhradu

125 dní do volieb v USA. Demokrati sa môžu zbaviť Bidena, nemá však istú náhradu

Viacerí predstavitelia Demokratickej strany, ako i popredné denníky, vyzvali amerického prezidenta Joea Bidena, aby odstúpil z volebného súboja so svojím republikánskym predchodcom Donaldom Trumpom. Hoci verejne sa Bidena zastal jeho bývalý nadriadený Barack Obama, práve on mal v zákulisí presviedčať vedenie strany, aby ho odvolali. Aspoň to tvrdí konzervatívny...