Skupina G7 schváli 50 miliárd dolárov pre Kyjev. Pôžičku majú pokryť zisky z ruských aktív

Summit hláv štátov a vlád štátov skupiny G7 Na snímke talianska premiérka Giorgia Meloniová prichádza na trojdňový samit svetových lídrov G7 v meste Borgo Egnazia v regióne Apúlia na juhovýchode Talianska vo štvrtok 13. júna 2024. Foto: TASR/AP

Diplomati skupiny G7 dosiahli predbežnú dohodu o pôžičke v hodnote 50 miliárd dolárov pre Ukrajinu. Píšu o tom viaceré zahraničné médiá s odvolaním sa na účastníkov rokovaní.

„Je to hotové. Na úrovni šerpov je to dohodnuté a neočakávam, že by to niektorý z lídrov (…) zablokoval,“ povedal pre britské noviny Financial Times jeden z predstaviteľov, ktorý si neželal byť menovaný. „Existuje predbežná dohoda (…), ale, samozrejme, je potrebný formálny súhlas vedúcich predstaviteľov skupiny G7.“

„Skupina G7 začne poskytovať ‚mimoriadne pôžičky na urýchlenie príjmov (ERA) pre Ukrajinu‘ s cieľom sprístupniť Ukrajine do konca roka dodatočné finančné prostriedky vo výške približne 50 miliárd dolárov,“ píše sa v dohodnutom vyhlásení skupiny, ktoré mali k dispozícii noviny Financial Times.

Miliardy budú splácané zo ziskov z ruských aktív

Podľa agentúry Bloomberg citujúcej vyjadrenia osôb oboznámených s touto záležitosťou sa štáty skupiny siedmich krajín dohodli na štruktúre pôžičiek podľa veľkosti svojich ekonomík, aby poskytli Ukrajine novú pomoc vo výške približne 50 miliárd dolárov, ktorá začne plynúť do konca roka.

Poskytnuté pôžičky by mali byť následne splatené zo zisku vytvoreného zo zhruba 280 miliárd dolárov zablokovaných ruských finančných prostriedkov, z ktorých väčšina leží zmrazená v Európe.

Pôžičky budú mať rôznu štruktúru na základe interných postupov jednotlivých účastníkov a každý z nich bude niesť riziko z poskytnutých pôžičiek, ak by zmrazené aktíva priniesli nižšie zisky, ako sa predpokladalo, tvrdia interné zdroje Bloombergu. Konečné technické detaily sa podľa nich doladia po samite.

Ruské aktíva zostanú podľa britských novín imobilizované, kým Rusko neukončí vojnu proti Ukrajine a nesplatí škody, ktoré spôsobilo, dodáva sa vo vyhlásení.

Vysokopostavený predstaviteľ Bidenovej administratívy neskôr vo štvrtok novinárom povedal, že dohoda bude zahŕňať „úverový syndikát“ zahŕňajúci viacerých veriteľov, ktorí si „rozdelia riziko“, ale presné podiely 50 miliárd dolárov pre každú krajinu ešte neboli stanovené, doplňujú Financial Times.

Bude potrebný súhlas členských krajín EÚ

Americký predstaviteľ taktiež uviedol, že ďalšími krokmi bude získanie súhlasu členských štátov EÚ, potom podpísanie zmlúv medzi veriteľmi, Ukrajinou a prípadnými sprostredkovateľmi. Každá pôžička by mohla byť určená na konkrétne účely, či už na vojenskú pomoc alebo hospodársku a humanitárnu pomoc. Peniaze by na Ukrajinu začali prúdiť tento rok, tempo a načasovanie by však záviselo od schopnosti Kyjeva absorbovať ich, uviedol úradník.

Vysokopostavený predstaviteľ EÚ zapojený do rozhovorov uviedol, že sú presvedčení, že sa im podarí získať väčšinu členských štátov potrebnú na podporu plánu, a že sú v pravidelnom kontakte s hlavnými mestami, aby „nedošlo k žiadnym prekvapeniam“.

Formálne oznámenie dohody sa očakáva vo štvrtok na samite lídrov G7 pri talianskom Bari. Zúčastní sa na ňom ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj.

„Som veľmi presvedčený, že v najbližších hodinách by mohlo dôjsť k dohode,“ povedal predseda Rady EÚ Charles Michel novinárom pred začiatkom samitu v talianskom Bari.

(ft, bloomberg, sak)


Ďalšie články
Kočnerov prokurátor Palovič vyviazol z disciplinárky, jeho prípad úplatku sa naťahuje

Kočnerov prokurátor Palovič vyviazol z disciplinárky, jeho prípad úplatku sa naťahuje

Prípad prokurátora Bystríka Paloviča, ktorý si podľa obžaloby pýtal úplatok v kauze Carlton, po šiestich rokoch stále nemá vytýčený ani termín pojednávania. Medzitým však čelil disciplinárnemu stíhaniu, v ktorom sa rozhodlo, že zostane prokurátorom, pretože na jeho úplatkársky prípad sa hľadí pod optikou prezumpcie neviny. Tento prípad sa...
123 dní do volieb v USA. Trump v uniknutom videu tvrdí, že Biden je rozbitý a nahradí ho Harrisová

123 dní do volieb v USA. Trump v uniknutom videu tvrdí, že Biden je rozbitý a nahradí ho Harrisová

Americký portál Daily Beast zverejnil uniknuté video, na ktorom republikánsky exprezident Donald Trump sediac v golfovom vozíku opisuje svoje dojmy z debaty s prezidentom Joeom Bidenom v televízii CNN. Označil ho za „zlomenú hromadu s***iek“, podľa neho ho Demokratická strana nahradí viceprezidentkou Kamalou Harrisovou. „Proste skončil, viete – v tejto súťaži končí,“ hovorí...