KDH sa obráti na prezidenta Pellegriniho. Koalícii má zabrániť ovládnuť nezávislý úrad NIHO 

dolinková Zuzana Dolinková. Foto: Jaroslav Novák/TASR

KDH sa obráti listom na nového prezidentka Petra Pellegrinho, aby vetoval novelu zákona o zdravotných poisťovniach, v ktorej si vládni poslanci takzvaným prílepkom k novele odsúhlasili aj odvolávanie riaditeľa Národného inštitútu pre hodnotu a technológie v zdravotníctve (NIHO) bez udania dôvodu a môžu si tak dosadiť svojho nominanta. 

„V parlamente sme v priamom prenose svedkami toho, ako vládna koalícia prichádza s narýchlo pripravenými zákonmi a pozmeňovákmi, ktorých jediným cieľom je dostať nevhodných ľudí z dôležitých úradov a funkcií. Obrátime sa preto listom na prezidenta Pellegriniho, aby vetoval novelu tohto zákona,“  vysvetľuje predseda KDH Milan Majerský.                                                                                                                                         

Poslanec KDH Peter Stachura považuje za veľmi nešťastné, ak vládna koalícia účelovo mení zákon, aby pozbavila Michala Staňáka funkcie riaditeľa NIHO a z nezávislého úradu chce spraviť úrad podriadený ministerke Zuzane Dolinkovej (Hlas). „Som pobúrený, že vláda si neváži kvalitných ľudí s výsledkami v prospech Slovenska. Pán Staňák ušetril svojou prácou Slovensku niekoľko sto miliónov eur ročne pri dohadovaní cien drahých liekov a vybudoval kvalitný inštitút, ktorý pomáha pacientom na Slovensku.“  

KDH zdôrazňuje, že NIHO bol vytvorený ako nezávislá agentúra na hodnotenie zdravotníckych technológií – napríklad nových drahých liekov. Slovensko dlhodobo nemalo takúto agentúru, hoci je to štandardom v zahraničí. Po vzniku NIHO volali odborníci už dlhodobo a priblížili sme sa tým k zahraničnej kvalite.

Podľa novely zákona by v NIHO malo dôjsť k viacerým nelogickým zmenám. Po novom by mal úrad napríklad hodnotiť všetky zdravotnícke technológie bez ohľadu na ich vplyv na rozpočet všetkých liekov.

„Na toto nie sú kapacity ani rozpočet NIHO pripravené. A zásadne nesúhlasíme ani s tým, aby bol riaditeľ odvolávaný ministrom bez udania dôvodu spolu s ďalšími podmienkami, ktoré zaklincovala jedna, že riaditeľom sa môže stať kandidát, ktorý prijímal plnenia od farmaceutických firiem, čo je úplné narušenie nezávislosti úradu,“ uzatvára poslanec KDH František Majerský.

(est)


Ďalšie články
Frakcia Patrioti pre Európu naberá na realite aj sile. Koľko by mohla mať europoslancov?

Frakcia Patrioti pre Európu naberá na realite aj sile. Koľko by mohla mať europoslancov?

Novovznikajúca frakcia Európskeho parlamentu Patrioti pre Európu, ktorej vznik pôvodne ohlásili maďarský premiér Viktor Orbán a český expremiér Andrej Babiš, by už mala mať dostatočný počet členov, aby mohla oficiálne vzniknúť. Najnovším prírastkom majú byť národno-konzervatívne zoskupenia z viacerých západoeurópskych krajín. Kostru novej politickej aliancie tvoria od minulej...