Turci údajne prekazili druhý veľký teroristický útok v Moskve po masakre v Crocus City Hall

Turecké spravodajské služby pomohli zabrániť druhému teroristickému útoku v Moskve po streľbe v koncertnej sieni Crocus City Hall. Informoval o tom v utorok turecký provládny denník Hürriyet.

Russia Shooting Útok v Crocus City Hall. Foto TASR/AP

„Po prvom útoku na koncertnú sálu naplánovala teroristická skupina druhý útok. Plánovali zaútočiť na preplnené obchodné centrum. Turecká rozviedka tomuto druhému veľkému útoku zabránila kontaktovaním Moskvy,“ konštatujú najväčšie turecké noviny.

Tak ako prvý útok, aj tento mala pripraviť odnož džihádistickej organizácie Islamský štát-Chorásán (IS-K). Spravodajské služby sa dostali k niekoľkým jednotlivcom a vypočuli ich, po čom kompetentní nadviazali kontakt s ruskou stranou.

V hľadáčiku Turkov sú vraj dlhodobo

Hürriyet poznamenal, že turecké spravodajské služby dlhodobo monitorujú aktivity miestnej pobočky tejto organizácie, ktorá sa koncom januára podieľala na útoku na katolícky kostol Panny Márie v Istanbule.

Turecko dlhé roky patrí medzi najvýznamnejších partnerov Ruska, no udržiava dobré vzťahy aj s Ukrajinou.

Islamský štát-Chorásán (IS-K) sa objavil na východe Afganistanu koncom roka 2014 a dostal sa do popredia svojou extrémnou brutalitou. Názov „Chorásán“ je odvodený od starodávneho názvu regiónu pokrývajúceho Irán, Turkménsko a časti Afganistanu.

Bezprecedentný incident

K útoku na Crocus City Hall došlo 22. marca krátko pred začiatkom koncertu ruskej rockovej skupiny Piknik. Bezprecedentný incident si vyžiadal 144 obetí vrátane šiestich detí. Ide o najtragickejší útok v Rusku za posledných 20 rokov.

Aj keď sa k zodpovednosti prihlásili džihádisti, viacerí významní ruskí predstavitelia ako prezident Vladimir Putin, vtedajší minister obrany Sergej Šojgu a minister zahraničných vecí Sergej Lavrov hovorili o ukrajinskej stope. Kyjev účasť na tomto útoku kategoricky odmietol.

Moskovský súd v prípade už obvinil tadžických občanov – Dalerdžona Mirzojeva (32), Saidakramiho Račabalizodu (30), Muchammadsobira Faizova (19) a Šamsidina Fariduniho (25). Hrozí im doživotné väzenie.