Farár Kuffa: Fica som nevolil, ale nesmierne si ho vážim. Teším sa, že máme takého premiéra

Kňaz Marián Kuffa poskytol ďalšie vyjadrenie k verejnému dianiu. Teraz prehovoril o svojom postoji voči premiérovi Robertovi Ficovi, ako aj k neúspešnému prezidentskému kandidátovi Ivanovi Korčokovi. Žakovský farár podľa vlastných slov očakáva, že niektorých ľudí jeho slová "rozzúria".

maxresdefault Marián Kuffa. Zdroj: Reprofoto Youtube

Farár Kuffa za posledný rok vyjadril podporu nominantom Slovenskej národnej strany aj Petrovi Pellegrinimu. Túto podporu obhajoval v nedávnom videu, o ktorom Štandard informoval v utorok.

V ňom sa zároveň vyjadril aj k slovám českého kňaza Tomáša Halíka, ktorý v rozhovore pre Šimona Žďárského spojil Kuffu s Jozefom Tisom a údajným slovenským katolíckym fašizmom.

Kuffa vyhlásil, že Halík, ktorého nazval „spolubratom“, sa bude „zodpovedať pred všemohúcim Bohom“ a zároveň českého kňaza vyzval na návštevu Žakoviec, kde pôsobí.

Kuffa: Fica som nevolil, ale nesmierne si ho vážim

Napriek neustávajúcej kritike zo sekulárneho aj kresťanského prostredia na margo týchto a ďalších vyjadrení sa Kuffa objavil v ďalšom videu zverejnenom na platforme Youtube. Vo vyhlásení porovnáva reakciu neúspešného prezidentského kandidáta Ivana Korčoka, ktorý sa po volebnej noci lúčil so slovami „toto vám nezabudnem“ a prvú reakciu predsedu vlády Roberta Fica po pokuse o atentát na jeho osobu.

Skonštatoval, že premiéra v parlamentných voľbách nevolil, ale nesmierne si ho váži za jeho slová, že atentátnikovi odpúšťa, necíti voči nemu žiadnu nenávisť a nepodnikne voči nemu žiadne právne kroky. „Pozrite, kto propaguje nenávisť a pomstu a kto propaguje lásku a odpustenie. Nech sa páči, teraz odpovedajte, liberáli a liberálni kresťania,“ vyhlásil.

Pokračoval paralelou o prorokovi Jonášovi, ktorý utekal pred Bohom, kým ten neposlal veľkú rybu, ktorá ho zhltla. Keďže Jonáš konal v útrobách pokánie, Boh mu dal druhú šancu. Rovnako sa podľa slov farára zachoval Ježiš pri lotrovi, ktorý visel vedľa neho na kríži a oľutoval svoj predchádzajúci hriech.

Niečo podobné podľa Kuffových slov urobil premiér. „Vytvoril priestor na pokánie atentátnikovi. Je to prejav ohromného milosrdenstva. Vytvoril mu priestor a ak ten atentátnik prizná a oľutuje svoju vinu a prijme aj trest, Boh mu dá druhú šancu,“ povedal Kuffa s dôvetkom, že ak Robert Fico myslel svoje slová vážne, získa mimoriadnu priazeň od Boha a mimoriadnu vážnosť od všetkých ľudí, ktorí sledujú tento prípad.

„Som rád, že máme takéhoto premiéra. Opakujem, nevolil som ho, ale teším sa,“ povedal s dôvetkom, že očakáva, že jeho vyjadrenia „rozzúria liberálov a liberálnych kresťanov“, ktorí naňho opäť budú „žalovať svetskej aj cirkevnej vrchnosti“.

Kuffa uzavrel video slovami, že jediná priazeň, o ktorú sa snaží, je tá od Boha.

Podporil Pellegriniho aj Kuffovcov na kandidátke SNS

Kuffa vstúpil do politickej debaty za minulé mesiace niekoľkokrát. Pred eurovoľbami sa objavil na videu s kandidátkou Slovenskej národnej strany (SNS) Romanou Tabák, pričom v inom videu podporil svojho brata Štefana a synovca Filipa, ktorí taktiež figurovali na národniarskej kandidátke. Podporu vyjadril aj ministrovi životného prostredia Tomášovi Tarabovi.

Farár zo Žakoviec vstúpil aj do prezidentskej kampane, v ktorej podporil Petra Pellegriniho. Kuffa tak spravil v čase, keď dvaja mladí katolícki kňazi Marek Mucha a Adam Štefanec pôsobili priamo v propagačnom klipe Ivana Korčoka pred prezidentskými voľbami.

Spišský biskup František Trstenský sa pre Postoj vyjadril, že je z Kuffových vyhlásení sklamaný. Avizoval zároveň, že sa so žakovským farárom stretne. Mladí žilinskí kňazi dostali napomenutie.


Slovenská republika schválila návrh zákona, ktorým bude Smernica o rodovej rovnosti na pracovisku transponovaná do vnútroštátneho právneho poriadku. Smernica okrem iného zavádza povinné kvóty na zamestnávanie žien v riadiacich pozíciách pod hrozbou pokuty, no takéto…
Prejsť na článok
Historik Róbert Letz skúma osobnosť Andreja Hlinku, jeho vplyv na slovenskú históriu a nedostatočnú pozornosť historikov k jeho odkazu.
Prejsť na článok
Intel zvažuje ponuku na prevzatie od Qualcommu, čo by mohlo byť historickou zmenou vlastníctva v technológiach.
Prejsť na článok
Vyšetrovateľ v Nitre vedie trestné stíhanie v prípade tragickej nehody z 27. júna, kde došlo k usmrteniu a ublíženiu na zdraví.
Prejsť na článok
Kontrola cyklotrasy na Vajanského nábreží odhalila nedostatky a nepreukázateľnosť nákladov, čo vyvolalo ostrú kritiku poslancov a primátora.
Prejsť na článok
Jaroslav Haščák sa od 1. októbra opäť zapojí do práce v Pente po zbavení obvinenia v kauze Gorila, zameria sa na expanziu spoločností.
Prejsť na článok