Dni mesta v plnom prúde. Prešov oslavuje 777. výročie prvej písomnej zmienky

V rámci podujatia Dni mesta si Prešov pripomenul 777. výročie prvej písomnej zmienky o meste. Foto: PKO

PREŠOV – Mesto Prešov si v tomto roku pripomína 777. výročie prvej písomnej zmienky. Toto významné jubileum bolo tentokrát spojené s podujatím Dni mesta Prešov. Prešovčania a návštevníci mesta si počas štyroch dní môžu užiť rôznorodý kultúrno-spoločenský program na pešej zóne aj v interiéroch kultúrnych zariadení.

Celomestský festival Dni mesta Prešov (tento rok od 20. do 24. júna) pravidelne organizuje mesto Prešov a Park kultúry a oddychu v Prešove (PKO). V historickom centre na námestí pred Konkatedrálou sv. Mikuláša je pripravený bohatý program so širokou škálou koncertov, tanečných a zábavných vystúpení a ďalších sprievodných podujatí pre publikum všetkých vekových kategórií. Návštevníci si môžu pochutnať na rôznych gastronomických pochúťkach a lahodných nápojoch.

Historický moment 777. výročia prvej písomnej zmienky o meste Prešov pripomenuli krájaním veľkej narodeninovej torty, čo vytvorilo nezabudnuteľnú atmosféru a spojilo obyvateľov i návštevníkov mesta. Táto udalosť dodala festivalu špeciálny nádych a pripomenula bohatú históriu mesta.

Zľava: cukrári z PKKaC, Rastislav Mochnacký, Peter Krajňák a Martin Ďurišin. Foto: PKO Prešov

Dizajn torty navrhol a upiekol Martin Petrík, šéfkuchár hotela Yasmin Košice, reštaurácie Steak House Montana, ktorý sa venuje aj pečeniu cukrárenských výrobkov. Vo finálnej fáze mu pomohol predseda Prešovského klubu kuchárov a cukrárov (PKKaC) Peter Krištof. Na tortu použili 112 vajec, 3 kg cukru, 2,5 kg čokolády, 1,5 l oleja, 4 kg múky, 4 kg Mascarpone, 10 l smotany a 1 kg masla. Torta vážila 5,4 kg.

Mesto Prešov má v súčasnosti 83 000 obyvateľov, ale ponúknuť toľko porcií, by nebolo možné. Cukrári však pripravili okrem narodeninovej torty aj 400 porcií pre verejnosť, ktoré dohromady vážili 40,5 kg. Pečenie im zabralo 4,5 hodiny, plnenie a finálna úprava 6 hodín.

„Použité ingrediencie sú v súlade s farbami mesta Prešov, keďže sme jahodové mesto. Znak mesta Prešov je z jedlého fondánu, takže torta je komplet celá jedlá. Samotná torta má cca 22 000 kalórií a spolu s tortami pre verejnosť je to úctyhodných asi 150 000 kalórií. Na uskladnenie sme použili 8 políc v chladiacom boxe. Keďže je po sezóne jahôd, najťažšie bolo zohnať vhodné jahody na torty,“ skonštatoval pre Prešovský Štandard Štefan Mikluš tajomník PKKaC.

Jahodová torta chutila všetkým. Foto: Redakcia

Dni mesta Prešov sa v tomto roku začali symbolicky na deň letného slnovratu, ktorý symbolizuje svetlo, teplo a nové začiatky. Zástupcovia Mesta Prešov si tak spoločne s občanmi pripomenuli nielen bohatú históriu mesta, ale privítali aj nové možnosti a výzvy, ktoré pred nimi stoja.

„Mestu želám, aby sa mu aj naďalej darilo. 777 rokov je dlhá a krásna história. Ak každý svojou troškou prispeje tam kde pôsobí, mesto bude krajšie a bude sa vzmáhať. Je aj našou úlohou v MsZ pomôcť niektorým procesom vyfinancovať záležitosti, ktoré mesto najviac trápia a byť nápomocný v každej oblasti života, aby sa mesto naďalej rozvíjalo k lepšiemu,“ uviedol pre Prešovský Štandard druhý zástupca primátora mesta Prešov Peter Krajňák. 

Prvá písomná zmienka o Prešove sa nachádza na listine Bela IV. zo 7. novembra roku 1247, čo robí toto mesto jedným z najstarších miest na Slovensku. Hoci mnohé sídla existovali už pred týmto záznamom, ich existencia sa začína počítať od uvedeného dátumu.

„Listina informuje o územnom spore medzi Nemcami z Prešova (označenými ako Theotonici de Epuries) a mníchmi cistercitmi z Bardejova. Mnísi sa sťažovali panovníkovi, že Nemci zabrali majetky, ktoré boli súčasťou ich chotára. Belo IV. uznal ich sťažnosť a nariadil šarišskému županovi vrátiť majetky mníšskemu rádu. Originál listiny sa nezachoval. Jej odpis z roku 1500 je uložený v Štátnom archíve v Prešove, pracovisko Bardejov,“ informovala historička Krajského múzea v Prešove Nikoleta Lattová.

V tom čase bolo mesto významné obchodné a remeselnícke centrum. Počas storočí formovali Prešov do súčasnej podoby mnohé zmeny a historické udalosti. Dnes je to dynamické mesto s bohatou kultúrnou scénou a silným vzdelávacím zázemím. Mesto je domovom viacerých univerzít a kultúrnych inštitúcií, ktoré prispievajú k jeho živému spoločenskému životu. Prešov je tiež známy svojou pohostinnosťou a krásnym historickým centrom, ktoré láka turistov z celého sveta.

Prešovský Štandard sa počas prvého dňa tohto významného podujatia opýtal návštevníkov ako sa im žije v Prešove, čo sa im páči aj čo ich trápi. 

„V Prešove sa mi býva fantasticky, prišla som sem z Hodonína ako 23-ročná kvôli basketbalu, učila som 23 rokov na Fakulte športu PU v Prešove. Našla som tu svoj druhý domov a Prešov považujem za svoje mesto. Určite by som však vylepšila prácu Mestského úradu, uvítala by som viac priestoru pre občanov na diskusiu a kritické podnety. Tieto podujatia na námestí sú vždy príjemné, spoločne s manželom sa tu vždy stretneme s priateľmi, ktorých sme dlhšie nevideli,“ skonštatovala Jaroslava.

„V Prešove sa žije primerane jeho lokalizácii, nie je to nič výnimočné, ale dá sa to vydržať. Mesto má nejakú základnú infraštruktúru a určité rysy európskeho života a nemôžeme sa úplne sťažovať. Podujatie je zatiaľ také ako má byť a čo sa dá od neho očakávať,“ povedal architekt Rastislav, rodený Prešovčan.

„Pozreli sme si mesto a boli sme veľmi očarené, navštívili sme aj veľmi zaujímavú výstavu v Caraffke – Umenie nemyslieť. Prešov sa zdá byť veľmi príjemným mestom na život. Máte tu zaujímavé podniky, služby a žijú tu milí ľudia. Dozvedeli sme sa aj o večernom koncerte Kataríny Knechtovej, takže sa určite na podujatí zdržíme,“ neskrývala nadšenie Saša z Bratislavy, ktorá pracuje v na Ministerstve školstva a do Prešova prišla s kolegyňami na školenie.

Mesto ožilo, ľudia vytvorili skvelú atmosféru. Foto: PKO Prešov

„V meste by sa určite mala zlepšiť dopravná infraštruktúra, teším sa aj na dostavanie diaľnice. Privítal by som tiež viac kultúrnych akcií, aby mesto viac žilo, príde mi ich pomerne málo, hlavne pre moju generáciu. Pre deti by sa zišiel napríklad mestský park,“ mieni podnikateľ Michal, rodený Prešovčan.

A práve v rámci Dní mesta sa Mesto Prešov rozhodlo otvoriť Mestský park na Masarykovej ulici. Počas troch stretnutí – 21. a 22. 6. od 18.00 h a 23. júna od 13.00 h – sa občania budú môcť v interaktívnej diskusii vyjadriť, čo by sa v tomto parku podľa nich malo nachádzať. Výstupy zo stretnutí spracujú a poslúžia ako zadanie pre budúcu architektonickú súťaž návrhov.

„Mestu sa podaril dlhoročný zámer prevodu pozemkov na Levočskej ulici a zároveň získať park v prospech mesta. Návštevníci si budú môcť po dlhých rokoch pozrieť park, ktorý si pamätajú spred 20 rokov, keď slúžil verejnosti a mládeži,“ uviedol Krajňák.

Pohľad na historické centrum Prešova počas festivalu Dni mesta Prešov. Foto: PKO Prešov

Pre tých, ktorí chcú zažiť nádherný výhľad na Prešov z 360-stupňovej panorámy, je pripravená výzva v podobe 220 schodov vedúcich na vrchol veže Konkatedrály sv. Mikuláša, do výšky 70 metrov. Cesta do veže začína úzkym točitým kamenným schodiskom. Na jednotlivých podlažiach návštevníci nájdu vystavené kresby a fotografie, ktoré dokumentujú historické premeny kostola.

Vo vyšších poschodiach sú umiestnené sochy z priečelia Františkánskeho kostola a fragmenty z Kalvárie. V druhej časti veže prechádza schodisko do širších drevených schodov, ktoré vedú k mechanizmu zvonov. Medzi najväčšie patria zvon sv. Trojice, zvon sv. Mikuláša a zvon Panny Márie. Najmenší zvon je umieračik. Zaujímavým prvkom je aj toaleta v takmer 70 metrovej výške, ktorá kedysi slúžila zvonárovi.

Krajské múzeum v Prešove pripravilo v rámci Dní mesta Prešov výstavu Dimenzie fotografie, ktorá je súčasťou odbornej konferencie pre verejnosť. Podujatie podporil Fond na podporu umenia a výsledkom je rovnomenná výstava cca 90 fotografií z významného ateliéru Karola Divalda a jeho nasledovníkov od konca 19. storočia. Sú tam aj fotografie mesta Prešov z prvej a druhej polovice 20. storočia. Zaujímavosťou je najstaršia fotografia, ktorá sa datuje z času pred 19. storočím. Vernisáž výstavy sa uskutoční 21. júna o 15.30 h, a samotná výstava potrvá do 15. júla 2024.

Budova radnice na Hlavnej ulici na fotografii z ateliéru K. Divalda zo zač. 19. stor. Foto: zbierkový fond Krajského múzea v Prešove

V prvý deň multižánrového festivalu sa na hlavnom pódiu predstavilo niekoľko kapiel. Podujatie otvorila hudobná skupiny JP Band, ktorá je školským umeleckým telesom pri ZUŠ J. Pöschla v Prešove. Starších potešilo vystúpenie countryrockovej kapely Dáme Kávu, kde účinkuje otec bratov Táslerovcov z IMT Smile, Miroslav Tásler st.

V prvý deň podujatia vystúpila kapela Dáme Kávu. Foto: FB Dáme kávu

O 19.00 h rozprúdila atmosféru v publiku víťazka speváckej súťaže Česko Slovenská Superstar 2018 Tereza Mašková. V Prešove v roku 2020 dokonca natáčala videoklip ku skladbe „O nás dvou“.

„Som veľmi rada, že po dlhej dobe čo som na Slovensku nevystupovala, môžeme hrať práve v Prešove. Na Slovensko a zvlášť na východ sa vždy teším, ľudia sú tu veľmi energickí a otvorení voči umelcom. Po výhre v Superstar som hrala svoj prvý koncert práve na východe Slovenska.“

Tereza Mašková pochádza z Třince, kde niekoľkokrát vystupovala na obdobnom podujatí k výročiu mesta. „Každé vystúpenie aj takéto na námestí má svoje čaro a je niečím iné, hrať pod šírim nebom je obzvlášť príjemné,“ dodala Mašková.

Skvelú atmosféru vytvorili svojím vystúpením Katarína Knechtová a Tereza Mašková. Foto: PKO Prešov

Vrcholom prvého dňa podujatia bolo vystúpenie Kataríny Knechtovej. Prešovčanka po dlhých rokoch potešila konečne aj svojich rodákov. Vystúpenie oživila vtipnými bonmotmi a prejavila úprimné nadšenie z početného publika a jeho reakcií. Ako to už na jej koncertoch býva zvykom, prezentovala sa maximálne kvalitným a nenapodobiteľným speváckym prejavom, ktorý podporil aj vysoko profesionálny inštrumentálny výkon kapely.

Mestský festival Dni mesta Prešov potrvá do nedele 23. júna a na návštevníkov čaká ešte mnoho zaujímavých podujatí.


Ďalšie články
125 dní do volieb v USA. Demokrati sa môžu zbaviť Bidena, nemá však istú náhradu

125 dní do volieb v USA. Demokrati sa môžu zbaviť Bidena, nemá však istú náhradu

Viacerí predstavitelia Demokratickej strany, ako i popredné denníky, vyzvali amerického prezidenta Joea Bidena, aby odstúpil z volebného súboja so svojím republikánskym predchodcom Donaldom Trumpom. Hoci verejne sa Bidena zastal jeho bývalý nadriadený Barack Obama, práve on mal v zákulisí presviedčať vedenie strany, aby ho odvolali. Aspoň to tvrdí konzervatívny...