Bytovka s neprispôsobivými občanmi je minulosťou. Snáď aj vyhrážanie smrťou

bytovka 293 dubnica Zdevastovanú bytovku čaká rekonštrukcia. Foto: Ľubomír Chochula

Aj v marginalizovanej časti obyvateľstva sa nájdu zodpovední občania, ktorí dodržiavajú pravidlá a zákony, chcú vytvárať hodnoty a žiť najlepšie ako vedia. Korektným jazykom sa však už nemôžeme vyjadriť o tých jedincoch, ktorým nič nie je sväté a nemajú zábrany pred ničím a pred nikým.

Ako napríklad boli niektorí obyvatelia neslávne známej bytovky 293 na Okružnej ulici v Dubnici nad Váhom, ktorí tu žili neprispôsobivým štýlom a svojím spôsobom života ohrozovali či obmedzovali susedov.

V súčasnosti je už neobývaný bytový dom v značne zdevastovanom stave. Tejto lokalite sa Dubničania radšej vyhýbali, pretože v nej dochádzalo k páchaniu trestnej činnosti, k protispoločenským aktivitám a kriminálne skutky od prostitúcie cez drogy až k vandalizmu sa tam diali na dennom poriadku.

Svoje si užili aj nájomníci v neďalekej zrekonštruovanej bytovke, ktorú mesto dalo do užívania vlani na jeseň. Rušenie nočného pokoja, púšťanie hlasnej hudby skoro ráno pod oknami, vykrikovanie, preklínanie, vulgarizmy a podobné javy šikany im znepríjemňovali bývanie.

Mesto sa v spolupráci s políciou snažilo eliminovať tento nelichotivý stav, pričom samospráva hľadala financie, ako zachrániť budovu pred ďalším úpadkom. S prípravou projektu obnovy bytového domu 293 na Okružnej ulici začala samospráva v roku 2019.

Nebola to jednoduchá cesta, ale po viacerých súdnych sporoch, vďaka čomu bolo možné dlžníkov a neplatičov deložovať, ako aj po získaní financií zo Štátneho fondu rozvoja bývania vo výške viac ako jeden milión eur, môžu už konečne začať tento objekt komplexne rekonštruovať.

O rok tu bude po prestavbe moderná bytovka s 36 jednoizbovými bytmi, ktorých nájomníkov mesto vyžrebuje zo zoznamu žiadateľov.

Nie každý užívateľ spomínanej bytovky si nevážil to, že dostal od samosprávy nájomný byt, mal strechu nad hlavou a platil prijateľný nájom. Hádzať všetkých do jedného vreca by preto nebolo spravodlivé. Tým, ktorí dodržiavali pravidlá a kritériá, správali sa zodpovedne, mesto ponúklo možnosť uchádzať sa o nájomný byt.

Ostatných, ktorí to nedokázali a navyše ešte aj ničili majetok, deložovali bez nároku na náhradné bývanie. Okrem toho už v budúcnosti nebudú môcť byť zaradení do evidencie na pridelenie mestského nájomného bytu. Mesto však už od nich nemôže vymáhať dlhy, lebo sa ich formou osobného bankrotu zbavili.

Kapitola sama osebe sú tí jedinci, voči ktorým viedla polícia vyšetrovanie, keďže sa dopustili trestného činu. Nielen primátorovi mesta Dubnica nad Váhom Petrovi Wolfovi sa vyhrážali ublížením na zdraví a smrťou, ale nepríjemným vyhrážkam musela čeliť aj jeho rodina a ľudia, ktorí na tomto prípade pracovali. Toto je už cez čiaru a takéto správanie nepatrí do civilizovanej spoločnosti.

Dubnický odkaz je jasný a zrozumiteľný: Mesto nebude tolerovať neprijateľné správanie neprispôsobivých občanov, ani to, aby sa ostatní obyvatelia museli skladať na záväzky druhých.

Starosti s neprispôsobivými občanmi nemá len Dubnica nad Váhom, kde sa možnosti dostupného a adekvátneho bývania zlepšujú, ale podobné skúsenosti majú aj ďalšie samosprávy na Slovensku. A nie je to iba špecifikum súčasnej doby, dialo sa to aj v minulosti.


Ďalšie články
125 dní do volieb v USA. Demokrati sa môžu zbaviť Bidena, nemá však istú náhradu

125 dní do volieb v USA. Demokrati sa môžu zbaviť Bidena, nemá však istú náhradu

Viacerí predstavitelia Demokratickej strany, ako i popredné denníky, vyzvali amerického prezidenta Joea Bidena, aby odstúpil z volebného súboja so svojím republikánskym predchodcom Donaldom Trumpom. Hoci verejne sa Bidena zastal jeho bývalý nadriadený Barack Obama, práve on mal v zákulisí presviedčať vedenie strany, aby ho odvolali. Aspoň to tvrdí konzervatívny...