Kolíková a Šipoš končia na čele výborov. Koalícia chce, aby opozícia navrhla nových šéfov

Kolíková, Šipoš Mária Kolíková (vľavo), Michal Šipoš

Parlament v tajnom hlasovaní odvolal z funkcie predsedníčky výboru na kontrolu tajnej služby Máriu Kolíkovú z SaS. O funkciu prišiel aj šéf výboru pre verejnú správu a regionálny rozvoj Michal Šipoš (Slovensko).

V oboch tajných voľbách hlasovalo 79 poslancov (pravdepodobne vládnej koalície). Za odvolanie Kolíkovej hlasovalo 76 poslancov, traja boli proti a nikto sa nezdržal. Rovnaký pomer bol aj v prípade Šipoša.

Výbor na kontrolu SIS zostane zrejme nefunkčný celé leto. Podpredseda výboru Samuel Migaľ (Hlas) pre Štandard uviedol, že Kolíková jemu alebo druhému podpredsedovi výboru Petrovi Kotlárovi odmietla v stredu preventívne odovzdať kompetencie v prípade, že ju parlament zbaví postu predsedníčky.

Migaľ tvrdí, že post šéfa výboru patrí opozícii, preto by mala navrhnúť iného kandidáta.

Nefunkčný výbor na kontrolu SIS

Opozícia však podľa Kolíkovej neuvažuje o navrhnutí iného kandidáta na predsedu výboru počas septembrovej schôdze parlamentu. Všetky opozičné strany majú názor, že dôvody na jej výmenu sú vymyslené, konštatovala poslankyňa.

Koaličným poslancom prekážalo, že Kolíková ako predsedníčka výboru poslala na Generálnu prokuratúru SR list v súvislosti so zmenou utajeného štatútu Slovenskej informačnej služby (SIS). Ten podľa vyjadrení politikov zabezpečil, aby právomoc riadiť mal okrem povereného dočasného riaditeľa aj ďalší námestník SIS. V marci sa stal námestníkom SIS Pavol Gašpar. Poslankyňa za SaS žiadala generálneho prokurátora, aby vydal protest, pretože podľa nej je štatút nezákonný.

Podpredseda výboru na kontrolu SIS Migaľ argumentoval, že Kolíková poslala list ako predsedníčka výboru, na čo nemala právo, keďže výbor k utajovanému štatútu prijal uznesenie, ktorým ho zobral na vedomie. Konala tak podľa neho v rozpore so zákonom a svojvoľne, pričom išla proti uzneseniu vlastného výboru. Kolíková namietala, že je podľa nej zjavné, že list poslala ako poslankyňa parlamentu, nie ako predsedníčka výboru.

Koalícia takisto kritizovala výroky poslankyne, že SIS nedostáva všetky informácie od zahraničných partnerov. Podľa Migaľa to nie je pravda a vylúčiť to mal aj námestník SIS Pavol Gašpar.

Migaľ taktiež tvrdil, že Kolíková znefunkčnila rokovanie výboru, aj keď ho sama zvolala. Podľa poslanca za Hlas mohla poveriť vedením výboru jedného z podpredsedov, keď chcela ísť na iný výbor, ktorý mal mediálnu pozornosť.

Zabránil odhlasovať výboru vznik ministerstva športu

Dôvodom na odvolanie Šipoša podľa koalície je, že kvôli nemu nemohli odhlasovať uznesenie vo výbore pre verejnú správu a regionálny rozvoj ku kompetenčnému zákonu, ktorý prezidentka vrátila do parlamentu. Zmenou tohto zákona sa vytvorilo ministerstvo cestovného ruchu a športu.

Michal Šipoš (hnutie Slovensko) ako predseda výboru prerušil jeho rokovanie, kým nebude mať k dispozícii vyjadrenie Rady pre rozpočtovú zodpovednosť. Poslanec tvrdil, že na prerušenie výboru mal právo.

Podľa koaličných poslancov išlo o obštrukciu, ktorú predseda výboru nemôže urobiť. Parlament zmenu zákona schválil aj bez súhlasného stanoviska výboru.

Poslanci opäť nezvolili žiadneho kandidáta na sudcu ÚS

Poslanci Národnej rady nezvolili ani v opakovanej štvrtkovej voľbe žiadneho kandidáta na sudcu Ústavného súdu (ÚS) SR. Z piatich uchádzačov nezískal žiaden potrebný počet hlasov. Vykoná sa preto nová voľba.

Parlament mal zvoliť dvoch kandidátov na ústavného sudcu. Z nich si jedného vyberie prezident SR a vymenuje ho do funkcie. Miesto ústavného sudcu sa vlani uvoľnilo po odchode sudkyne Jany Laššákovej.

O post sa uchádzali Anton Dulak, Martina Jánošíková, Michaela Králová, Zuzana Pitoňáková a Lívia Trellová.

(lh, tasr)


Ďalšie články