Rusi pošlú deti do tábora v KĽDR. Vraj sú tam dobré podmienky

RUSSIA EXPO. Opening ceremony for Movement of the First Festival for Children and Youth Ruský prezident sa prihovára členom Hnutia prvých začiatkom júna 2024. Foto: Profimedia.sk

Prvá skupina ruských detí odcestuje koncom júla do letného tábora v KĽDR, uviedol podľa tamojšej tlačovej agentúry RIA Novosti predseda mládežníckej organizácie Hnutie prvých Grigorij Gurov.

Šéf vládneho združenia podľa vlastných slov očakáva „veľký počet záujemcov“. Ako doplnil, v detskom tábore v tejto izolovanej diktatúre sú „dobré podmienky“.

Zo strohých medializovaných informácií nie je jasné, čo by mali deti na Kórejskom polostrove robiť. Malo by však ísť o obdobu Arteku, najväčšieho pionierskeho tábora na Kryme, ktorý v súčasnosti zažíva renesanciu. Korene tábora siahajú do roku 1925 a schádzali sa v ňom ročne desiatky tisíc detí, najmä z prominentnejších sovietskych rodín.

Správa prichádza krátko po návšteve šéfa Kremľa v KĽDR, ktorej hlavným výsledkom bolo uzatvorenie Dohody o komplexnom strategickom partnerstve. Ide o najsilnejšie spojenie medzi obomi krajinami od konca studenej vojny.

Čo je Hnutie prvých

Hnutie prvých je mládežnícke hnutie v Rusku, ktoré vzniklo 18. decembra 2022 z iniciatívy prezidenta Vladimira Putina. Jej cieľom je organizovať voľnočasové aktivity pre mládež a formovať svetonázor „založený na tradičných ruských duchovných a morálnych cieľoch“.

Hnutie vychádza z mládežníckeho hnutia Mladých pionierov Sovietskeho zväzu a je určené pre mladých ľudí vo veku od šiestich rokov až do ukončenia školy. Podľa niektorých zistení je organizácia spolupáchateľom únosov ukrajinských detí počas ruskej invázie na Ukrajinu.

Nielen deti

Pripomeňme, že regionálna vláda oblasti Primorsky Krai, ktorá susedí so Severnou Kóreou, ešte v apríli avizovala, že „ruskí turisti budú môcť v lete relaxovať na plážach Severnej Kórey“. Najvyšší záujem údajne Rusi prejavujú o turistickú zónu Wonsan-Kalma.

Severokórejský vodca Kim Čong-un plánuje dokončenie zóny do roku 2025, no začiatkom roka pritom stavenisko obývali bezdomovci.

„Programy letných zájazdov už boli vypracované, ich trvanie bude osem a dvanásť dní. V zime ruskí turisti navštívili lyžiarske strediská v KĽDR prvýkrát po štvorročnej prestávke,“ citovala vyjadrenie primorskej vlády agentúra RIA Novosti.


Ďalšie články