Gašpar je podpredsedom parlamentu so stigmou trestne stíhaného politika

Novým podpredsedom Národnej rady SR bude Tibor Gašpar Tibor Gašpar. Foto: Jakub Kotian/TASR

Vládna väčšina presadila za podpredsedu parlamentu poslanca Smeru Tibora Gašpara. Nahradí Ľuboša Blahu, ktorý sa funkcie vzdal. V júnových voľbách totiž získal nový post poslanca Európskeho parlamentu.

Za Gašpara v tajnej voľbe hlasovalo 79 poslancov (vládnej koalície), proti bolo 61 zákonodarcov. Jeden hlasovací lístok bol neplatný.

Dnes už bývalý podpredseda parlamentu Blaha často čelil kritike za svoju nevyberanú rétoriku. S Gašparom prichádza uhladenejšie vystupovanie. Opozícia však proti nemu ostro namietala. Poukazovala na jeho trestné stíhanie. Tvrdí, že je neprijateľné, aby reprezentoval slovenský parlament.

Rovnaká argumentácia o obvinení Gašpara znamenala, že sa napokon nepostavil na čelo Slovenskej informačnej služby. Do tejto funkcie vláda presadila jeho syna Pavla. Smer však teraz nevidel problém, aby sa Tibor Gašpar stal podpredsedom parlamentu.

Výhrady opozície

Opozícia vyčítala Gašparovi počas parlamentnej rozpravy jeho pôsobenie vo funkcii policajného prezidenta. Poslanec SaS Juraj Krúpa spomenul odvolanie Gašpara vtedajším premiérom Petrom Pellgrinim z dôvodu, že by mohol, ako povedal Krúpa, „kompromitovať prácu polície aj v kontexte vraždy novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenice“. 

Krúpa hovoril, že Gašpar je dôvodne podozrivý z lustrovania novinárov a politikov a ich rodinných príslušníkov. Poslanec zdôraznil, že aktuálny stav je taký, že Gašpar je obžalovaný. Poslankyňa a exministerka spravodlivosti Mária Kolíková sa pýtala, či koalícii neprekáža kultúra, akú nastavuje.

Pripomeňme, že Gašpar za bývalej vlády strávil rok vo väzbe. Išlo o kauzu Očistec. Spolu s ďalšími ľuďmi bol obvinený zo založenia a podporovania zločineckej skupiny a prijímania úplatku.

Naopak, šéf klubu Smeru Ján Richter ocenil na Gašparovi jeho komunikačné schopnosti a inteligentné vystupovanie vo funkcii predsedu parlamentného výboru pre obranu a bezpečnosť. Myslí si, že národnú radu bude Gašpar viesť veľmi dôstojne, aby bol jej rating „možno lepší, ako je teraz“.

Ako vo štvrtok informoval Gašpar, jeho obvinenie v kauze Ezechiel 7 bolo zrušené. Nový podpredseda parlamentu priblížil, že vo štvrtok mu prostredníctvom jeho advokáta doručili rozhodnutie generálnej prokuratúry, podľa ktorého bol zbavený obvinení v kauze Ezechiel 7. „Je to známa kauza, ktorá mala ovplyvniť priebeh predvolebnej kampane,“ komentoval.

Polícia v rámci akcie Ezechiel 7 obvinila vlani policajného exprezidenta a poslanca parlamentu Tibora Gašpara a nitrianskeho podnikateľa Norberta Bödöra (obvinenie zrušili aj jemu) z viacerých skutkov podplácania.

Kto príde po Pellegrinim

Aj po zvolení Gašpara je vedenie parlamentu nekompletné. Stále chýba nástupca Petra Pellegriniho na poste predsedu parlamentu. Táto pozícia patrí podľa koaličnej zmluvy Hlasu. Ten do nej nominoval vicepremiéra Richarda Rašiho.

Koaličná SNS si však začala na túto funkciu robiť nárok. Predseda SNS Andrej Danko žiada, aby mu Hlas post šéfa parlamentu prepustil.

Premiér Robert Fico po prezidentských voľbách podporil ambície Danka tvrdením, že najlepším riešením by bolo, aby si koaličné strany rozdelili tri najvyššie posty v štáte tak, že Danko by sa stal predsedom Národnej rady SR. Fico pripomenul, že rozhodujúcim momentom pre víťazstvo Pellegriniho v prezidentských voľbách bolo stretnutie koaličných lídrov, ktorí ho vo voľbe podporili. Rovnako sa vyjadrili aj vicepremiér a minister obrany Robert Kaliňák a poslanec Gašpar.

Hlas však trvá na tom, že od volieb sa nezmenilo zloženie poslaneckých klubov a nevidí ani dôvod meniť koaličnú zmluvu. Koalícia má o voľbe predsedu parlamentu hovoriť cez leto. Danko sa spolieha na dohodu s bývalým šéfom Hlasu a dnes prezidentom Pellegrinim a premiérom Ficom. Koalícia chce uzavrieť túto tému do septembra, kedy sa začne jesenná parlamentná sezóna.


Ďalšie články