Po vážnej nehode pri Nových Zámkoch hlásia už sedem obetí. Autobus roztrhlo, rušeň vlaku horel

Nehoda vlaku s autobusom pri Nových Zámkoch Pri nehode vlaku s autobusom pri Nových Zámkoch zomrelo vo štvrtok sedem ľudí a päť utrpelo zranenia. Foto: KR PZ v Nitre/TASR

Počet obetí štvrtkovej zrážky vlaku s autobusom pri Nových Zámkoch stúpol už na sedem. Ďalších minimálne päť osôb je zranených. Informovala o tom Petra Klimešová z oddelenia komunikácie a marketingu Operačného strediska záchrannej zdravotnej služby SR.

Doprava na železničnej trati medzi Novými Zámkami a Dvormi nad Žitavou je po zrážke autobusu s vlakom čiastočne obnovená. Hovorkyňa ŽSR o tom informovala v piatok ráno. Doprava je podľa nej obnovená na jednej z dvoch traťových koľají. Na druhovej traťovej koľaji naďalej pokračuje vyšetrovanie príčin nehody.

K zrážke podľa polície došlo na Dvorskej ceste II/1503 pri Nových Zámkoch. Cesta bola úplne neprejazdná. Obchádzková trasa vedie po ceste I/75. Nehoda sa stala krátko po 17:00 hodine na prejazde so závorami a svetelnou signalizáciou, uviedla Vladimíra Bahýlová, hovorkyňa ŽSR, spoločnosti spravujúcej slovenskú železničnú sieť.

„Na vine bola svetelná signalizácia“, hovorí svedkyňa

Zrážku priamo na mieste videla svedkyňa Renáta, informoval portál zoznam.sk. Autobus s ďalšími vozidlami stál pred spustenými rampami. “Hrozné niečo. Rampy sa zdvihli. Svietili biele svetlá. Autobus sa pohol a bum“, povedala.

Na vine podľa nej bola signalizácia. “Jednoznačne bola na vine svetelná signalizácia. Jeden vlak išiel smerom do Nových Zámkov. Rampy boli dolu a svietili červené svetlá. Potom sa zdvihli rampy, biele svetlá a zrazu trúbenie vlaku a náraz“, dodala.

Roztrhnutý autobus

Server tvnoviny.sk zverejnil video, na ktorom horí, k nebu stúpa čierny dym a cestujúci prechádzajú okolo koľají. Autobus patriaci spoločnosti Arriva je po zrážke vážne poškodený, náraz ho podľa slovenských médií roztrhol.

Foto: KR PZ v Nitre/TASR

Lokomotívu zachvátili plamene. Podľa redaktorky RTVS išlo o vlak EuroCity smerujúci z Prahy do Budapešti. Do maďarskej metropoly mal podľa plánu prísť pred 18:30. Viezlo sa v ňom viac ako sto cestujúcich. Lokomotíva a rušňovodič patrili Českým dráham, vlaková súprava a sprevádzajúci personál ZSSK. Informoval o tom spravodajský potrál rtvs.

Zranených rozviezli do nemocníc v Leviciach, Komárne, Nitre a Bratislave. V Nových Zámkoch po stredajšej prietrži mračien nemocnica totiž nefungovala. Jedného zo zranených v kritickom stave prevážali vrtuľníkom do nemocnice na bratislavských Kramároch. Mal mať vážne poranenie v oblasti hrudníka, bol však pri vedomí. 

Podľa dosiaľ neoverených informácií nehodu zapríčinila nefungujúca zvuková a svetelná signalizácia na priecestí. Tá má byť nefunkčná už tri dni, poruchu signalizácie pravdepodobne spôsobil dážď.

Na mieste nehody stále pokračuje zaisťovanie všetkých dôkazov, prítomný je aj znalec z odboru cestnej dopravy a tím vyšetrovateľov. Kynológovia so psami prehľadávajú okolie nehody.

Foto: KR PZ v Nitre/TASR

Šesťkilometrový úsek Nové Zámky – Dvory nad Žitavou je súčasťou trate Bratislava – Štúrovo dlhej 135 kilometrov. Jazdia po nej aj medzištátne vlaky medzi Maďarskom, Slovenskom, Českom a Nemeckom či Poľskom.

Na mieste nehody bol aj minister vnútra Matúš Šutaj Eštok (Hlas) a policajný viceprezident pre vnútorný poriadok a bezpečnosť Rastislav Polakovič.

Minister vyjadril sústrasť pozostalým a poďakoval sa všetkým zasahujúcim zložkám. „So zármutkom som prijal správu o tragickej zrážke vlaku s autobusom pri Nových Zámkoch. Vyjadrujem úprimnú sústrasť pozostalým. Zraneným prajem čo najrýchlejšie zotavenie,“ napísal minister.

Šutaj Eštok: Obete nehody sa zatiaľ nepodarilo identifikovať

Obete dopravnej nehody zrážky vlaku s autobusom pri Nových Zámkoch sa zatiaľ nepodarilo identifikovať. Potvrdil to minister vnútra Šutaj Eštok.

Minister pôvodne informoval, že o život prišlo päť ľudí z autobusu. Dodal, že sa zranili aj ďalší najmenej štyria ľudia z autobusu a rušňovodič z vlaku, ktorí boli prevezení do nemocníc v Bratislave, Nitre, Komárne a Leviciach. Stav dvoch z nich bol vážny (z nich pravdepodobne pochádza šiesta obeť, o ktorej informovali neskôr), do nemocnice boli prevezení vrtuľníkom. Jedným z nich je vodič autobusu. Ďalších troch zranených so stredne ťažkými zraneniami previezli do nemocníc sanitky.

Sústrasť politikov

„Je mi veľmi ľúto vyhasnutých ľudských životov a v myšlienkach som s pozostalými po obetiach,“ uviedol minister dopravy Jozef Ráž (nominant Smeru).

Sústrasť pozostalým vyjadrila aj ministerka zdravotníctva Zuzana Dolinková i predseda Nitrianskeho samosprávneho kraja Branislav Becík (obaja Hlas). „S hlbokým zármutkom myslím na obete a ich rodiny, ktorým vyjadrujem úprimnú sústrasť,“ uviedol.

Na snímke hasičské autá a sanitky neďaleko miesta nehody vlaku s autobusom. Foto: Henrich Mišovič/TASR

Prezident Peter Pellegrini tiež vyjadril úprimnú sústrasť pozostalým obetí nehody vlaku a autobusu pri Nových Zámkoch. Poďakoval sa tiež lekárom a záchranárskym tímom za odvedenú prácu.

„Aj popri rokovaní európskeho samitu v Bruseli s hlbokým zármutkom sledujem smutné informácie z vlasti o tragickej zrážke vlaku a autobusu pri Nových Zámkoch. Je mi veľmi ľúto všetkých obetí a ich rodinám vyslovujem úprimnú sústrasť. Zraneným želám čo najskoršie uzdravenie a ďakujem lekárom i záchranárskym tímom za odvedenú prácu. Kiež by sa takéto katastrofy Slovensku v budúcnosti vyhýbali,“ napísal prezident na sociálnej sieti.

(tasr, sita, im)


Ďalšie články