Rezort práce rieši Rómov: Ak nezamestnaný odmietne adekvátnu prácu, nedostane dávky

„Každý, kto môže pracovať, má pracovať.“ Týmito slovami začal minister práce Erik Tomáš (Hlas) utorkovú tlačovú konferenciu, ktorá bola zameraná na zníženie nezamestnanosti a špeciálne sa dotýka nepracujúcich občanov zneužívajúcich systém.

erik tomáš Erik Tomáš. Foto: Jaroslav Novák/TASR

„Ak nezamestnaný človek odmietne pracovnú ponuku, bude mu odobratá, alebo krátená dávka v hmotnej núdzi,“ uviedol s tým, že by to tak malo fungovať v prípade adekvátnych ponúk, ktoré sú primerané schopnostiam dotyčného občana. Doplnil, že podobne to už funguje v prípade prác vo verejnom záujme.

Podľa Tomáša máme ešte stále „nezamestnaných 165-tisíc ľudí“, no firmy podľa neho stále zháňajú pracovnú silu na svoje pozície. Minister chce, aby tieto voľné miesta v čo najväčšom počte zaplňovali slovenskí občania.

Doplnil, že rezort chce do práce zapojiť čo najviac Rómov: „Otvorene priznávam, že v rámci nezamestnaných chceme zamestnať a dostať do práce čo najviac Rómov.“

Doplňme, že počet poberateľov pomoci v hmotnej núdzi dosiahol v júni podľa Štatistického úradu takmer 65-tisíc osôb.

Ministerstvo tiež pripravuje zmeny pri prácach vo verejnom záujme.

Dnes dostáva nezamestnaný na aktivačných prácach príspevok 86,8 eura. Po zmenách by si musel nezamestnaný vybrať nielen aktivačné práce v konkrétnej obci, ale aj v jej širšom území.

Výška príspevkov bude rôzna. Najnižší dostanú ľudia, ktorí chcú vykonávať malé obecné služby, ale nechcú sa normálne zamestnať, vyšší dostanú tí, ktorí podstúpia rôzne rekvalifikačné kurzy. A ten najvyšší má ísť tým, ktorým sa podarí zamestnať.


Priame politické ovplyvňovanie súdnej moci prostredníctvom nevídaných zásahov poľskej vlády, ktorá bude rozhodovať, ktorý sudca je alebo nie je ten správny. Pri vážnych porušeniach základov právneho štátu sa Európska komisia zrazu tvári, že sa nič…
Prejsť na článok
Na stránke centrálnej banky je už niekoľko dní informácia o pokračovaní znižovania úrokových sadzieb. Čo teda čaká slovenské bývanie?
Prejsť na článok
Avizované prešetrovanie vtipov komika Mateja Makovického zo strany polície bude zaujímavým stanovením štandardu, čo je prípustné v spoločnosti pri citlivých témach, a čo je ešte možno schovať za humor. Viac v článku.
Prejsť na článok