Stopka pre Rakúšanov a Rumunov. V turnaji sa vo štvrťfinále stretnú Holandsko s Tureckom

Rakúsko - Turecko Merih Demiral (uprostred) z Turecka sa teší z úvodného gólu počas osemfinálového zápasu Rakúsko - Turecko na ME vo futbale v Lipsku v utorok 2. júla 2024. Foto: TASR/AP

Tureckí futbalisti skompletizovali zoznam štvrťfinalistov na ME v Nemecku. V osemfinálovom dueli v Lipsku zdolali Rakúsko 2:1. Oba góly víťazov dal stopér Merih Demiral, odpovedať na ne dokázal iba striedajúci Michael Gregoritsch.

Turci sa v boji o semifinále stretnú v sobotu 6. júla o 21.00 h v Berlíne s Holandskom, ktoré si v prvom utorkovom zápase poradilo s Rumunskom 3:0.

Rakúsko – Turecko 1:2

Skóre zápasu otvoril Demiral už po 57 sekundách hry a postaral sa o druhý najrýchlejší gól ME. Rýchlejšie dokázal v celej histórii európskych šampionátov skórovať len Albánec Nedim Bajrami, ktorý sa presadil v skupinovom zápase s Talianskom (1:2) už po 23 sekundách. Turci sa prebojovali medzi najlepšiu osmičku prvýkrát od ME 2008 v Rakúsku a Švajčiarsku, kde skončili až v semifinále.

Turci, ktorým chýbal pre kartový trest kapitán Calhanoglu, mali expresný štart a už v 57. sekunde sa ujali vedenia. Hneď z prvej akcie sa dostali k rohovému kopu, ktorý zahral nebezpečne Güler, Pentz dokázal ešte ratovať na bránkovej čiare, ale Demiral z dorážky napálil loptu nekompromisne do siete – 0:1. Rakúšania sa snažili o okamžitú odpoveď a sériou rohových kopov zatlačili súpera.

Blízko k vyrovnaniu bol Baumgartner, ktorý nedosiahol na loptu na zadnej žrdi a cieľ nenašla ani hlavička Lienharta. Na druhej strane Demiral hlavou mieril tesne nad. Po úvodnom strhujúcom tempe sa hra postupne upokojila, Turci prenechali aktivitu súperovi. Rakúšania sa snažili, ale iba ťažko prenikali cez dobre sformovanú tureckú obranu. Záver prvého dejstva patril opäť hráčom z „krajiny polmesiaca“, ktorí sa zmocnili kontroly lopty. Paradoxne mohol skórovať Baumgartner, tiesnený nezakončil presne.

Tréner Ralf Rangnick v snahe oživiť hru svojho tímu pristúpil v prestávke k dvom striedaniam. Veľkú príležitosť na vyrovnanie mal Arnautovič, Günok mu zmaril šancu včasným vybehnutím. Následne nevyšlo zakončenie ani Laimerovi a Poschovi, ofsajd zrušil koncovku Arnautoviča. Turci odolali a v 60. minúte druhýkrát udreli – na center Gülera z rohu si naskočil Demiral a hlavou dal svoj druhý gól v zápase. Rakúšania odpovedali o šesť minút neskôr.

Po centri z rohu sklepol Posch loptu na striedajúceho Gregoritscha, ktorý zblízka znížil na 1:2. Rakúšanom to dodalo sebavedomie a ešte viac zvýšili ofenzívne úsilie. V hustom lejaku priklincovali súpera k jeho šestnástke, posielali do nej center za centrom, no chýbala im presnosť. Naopak v závere mohol skórovať z brejkov Yilmaz, ale dve svoje veľké šance nepremenil. Turci už tesný náskok udržali, aj zásluhou Günoka, ktorý v nadstavenom čase famózne vychytal Baumgartnera.

osemfinále /Red Bull Arena, Lipsko/

Rakúsko – Turecko 1:2 (0:1)

Góly: 66. Gregoritsch – 1. a 59. Demiral. Rozhodcovia: Soares Dias – Soares, Ribeiro (všetci Portug.), ŽK: Schmid, Lienhart – Kökcü, Yüksek, 38.305 divákov.

Rakúsko: Pentz – Posch, Danso, Lienhart (64. Wöber), Mwene (46. Prass) – Seiwald, Sabitzer – Laimer (64. Grillitsch), Baumgartner, Schmid (46. Gregoritsch) – Arnautovič

Turecko: Günok – Müldür, Bardakci, Demiral, Kadioglu – Yüksek (58. Özcan), Ayhan – Güler (78. Yokuslu), Kökcü (83. Kahveci), Yildiz (78. Aktürkoglu) – Yilmaz

Rumunsko – Holandsko 0:3

Futbalisti Holandska postúpili do štvrťfinále ME v Nemecku. V utorkovom osemfinálovom zápase v Mníchove si poradili s Rumunskom 3:0. Ani jeden tím z našej skupiny E tak neuspel v osemfinále a nezahrá si medzi najlepšou osmičkou šampionátu. Po Slovensku a Belgicku vypadlo zo súťaže aj Rumunsko.

V 20. minúte ich poslal do vedenia tretím gólom na EURO 2024 Holanďanov Cody Gakpo a v závere poistil triumf dvomi presnými zásahmi striedajúci Donyell Malen.

 Zverenci Ronalda Koemana nedali súperovi šancu, s výnimkou úvodných 15 minút mali jasnú hernú prevahu a okrem troch gólov si vypracovali množstvo ďalších šancí. Holanďania sa prebojovali do štvrťfinále ME prvýkrát od roku 2008.

 Rumuni – víťazi „slovenskej“ E-skupiny – začali aktívne, vysokým napádaním nedovoľovali súperovi rozvinúť jeho hru a sami vpredu hrozili. V 14. min vystrelil spoza šestnástky Man, ale mieril len nad bránu. Holanďania sa postupom času dostali do tempa, Depay ešte zakončil z ofsajdu, no v 20. minúte to už „oranjes“ vyšlo. Gakpo si na ľavej strane šestnástky zasekol Ratiua a pravačkou napálil loptu presne k bližšej žrdi – 1:0.

Náskok mohol o šesť minút neskôr zvýšiť de Vrij, po rohovom kope však v dobrej pozícii hlavičkoval vedľa brány. Holanďania zrýchlili hru, začali kombinovať v pohybe, ťahať akcie po krídlach a Rumuni nedokázali ich útoky účinne brzdiť. V 30. minúte dostal výbornú prihrávku za obranu Dumfries, posielal loptu na Depaya a Dragusin si takmer dal vlastný gól. Pred prestávkou mal po chybe Racovitana a ďalšej prihrávke Dumfriesa tutovku Simons, ale preváhal ideálny moment na strelu a zakončil nedôrazne.

Rumunský hráč Andrei Ratiu (vľavo) v súboji s Holanďanom Codym Gakpom v zápase osemfinále Rumunsko – Holandsko na ME 2024 vo futbale v Mníchove 2. júla 2024. Foto: TASR/AP

Po prestávke zaujal sólom Reijnders, do strely sa mu v poslednej chvíli hodil Rakovitan, ktorý zastavil loptu rukou, podľa rozhodcu však bola pri tele. V 54. minúte mal po ďalšom prieniku Dumfriesa a nevydarenom zakončení Malena druhý gól „tulipánov“ na kopačke Depay, rumunská obrana dokázala jeho strelu zblokovať. Holanďania zvyšovali tlak, ich súper chvíľami nevedel, kam skôr skočiť. Van Dijk hlavičkou obtrel loptu o žrď, Gakpo po narážačke s Depayom nechal vyniknúť Nitu a rumuského brankára neprekonal ani po individuálnej akcii stredom ihriska. Podarilo sa mu to až v 63. minúte po centri Schoutena a odraze od Malena, lenže VAR odhalil ofsajd a gól tak neplatil.

V 69. minúte Depay z priameho kopu namieril tesne vedľa pravej žrde a potom vo veľkej šanci striedajúci Veerman minul tú ľavú. Rumuni nevedeli reagovať, naopak, otvorením hry len umožnili protivníkovi dostávať sa do ďalších protiútokov. V 83. minúte sa Holanďania dočkali gólovej poistky – Gakpo stihol na čiare udržať loptu v hre a našiel Malena, ktorý zblízka zvýšil na 2:0. „Oranjes“ zvýraznili svoju dominanciu ešte jedným gólom. V samom závere potiahol brejk opäť Malen a spečatil na konečných 3:0.

hlasy po zápase /zdroj: Reuters/:

Cody Gakpo, autor prvého gólu Holandska: „Toto bola odpoveď na naše predošlé výkony – dobrý zápas, parádne góly, hrali sme výborný futbal. Iste, mohlo to byť ešte lepšie, no najdôležitejšie je, že po prechádzajúcom stretnutí (2:3 s Rakúskom, pozn. red.) sme sa ukázali v dobrom svetle. Urobili sme krok správnym smerom. Cítili sme, že zápas kontrolujeme, aj keď Rumuni boli nebezpečný súper. Nikdy sme nemali dojem, že by sme mohli stratiť kontrolu nad týmto stretnutím.“

Virgil van Dijk, kapitán Holandska: „Som hrdý a potešený z nášho výkonu. V defenzíve sme hrali solídne a súperovi toho veľa nedovolili. Mohli sme dať aj viac gólov. Po turbulentnom týždni, keď bolo toho veľa povedané, sme museli dnes niečo ukázať a nám sa to podarilo. Vedeli sme, že po predošlom zápase musíme zahrať lepšie. Každý zobral na seba zodpovednosť, každý išiel do osobných súbojov s cieľom ich vyhrať, získavali sme druhé lopty a vytvárali si šance. Ak hráme takýto dobrý futbal, dodáva nám to sebavedomie.“

Andrei Burca, obranca Rumunska: „Myslím si, že sme začali aktívne, prvých 15-20 minút sme hrali dobre, no potom nám dali prvý gól a to nás na dlhý čas destabilizovalo. Sme sklamaní, chceli sme od tohto zápasu viac. Je to pre nás smutný večer. Tento šampionát musí byť pre nás štartovacou čiarou, nechceme byť na ME len každých osem rokov. Chceme sa v prvom rade poďakovať našim fanúšikom, boli neskutoční.“

osemfinále /Allianz Arena, Mníchov/

Rumunsko – Holandsko 0:3 (0:1)

Góly: 83. a 90.+3 Malen, 20. Gakpo. Rozhodcovia: Zwayer – Lupp, Achmüller (všetci Nem.), ŽK: M. Marin, Stanciu – Dumfries, Malen, 65.012 divákov.

Rumunsko: Nita – Ratiu, Dragusin, Burca, Mogos (38. Racovitan) – Stanciu (88. Olaru), M. Marin (71. Cicaldau), R. Marin – Man, Dragus (72. Mihaila), Hagi (72. Alibec)

Holandsko: Verbruggen – Dumfries, de Vrij, van Dijk, Ake (69. van de Ven) – Schouten (69. Veerman), Simons, Reijnders – Bergwijn (46. Malen), Depay (90.+2 Blind), Gakpo (84. Weghorst)

(tasr)


Ďalšie články
Kočnerov prokurátor Palovič vyviazol z disciplinárky, jeho prípad úplatku sa naťahuje

Kočnerov prokurátor Palovič vyviazol z disciplinárky, jeho prípad úplatku sa naťahuje

Prípad prokurátora Bystríka Paloviča, ktorý si podľa obžaloby pýtal úplatok v kauze Carlton, po šiestich rokoch stále nemá vytýčený ani termín pojednávania. Medzitým však čelil disciplinárnemu stíhaniu, v ktorom sa rozhodlo, že zostane prokurátorom, pretože na jeho úplatkársky prípad sa hľadí pod optikou prezumpcie neviny. Tento prípad sa...
123 dní do volieb v USA. Trump v uniknutom videu tvrdí, že Biden je rozbitý a nahradí ho Harrisová

123 dní do volieb v USA. Trump v uniknutom videu tvrdí, že Biden je rozbitý a nahradí ho Harrisová

Americký portál Daily Beast zverejnil uniknuté video, na ktorom republikánsky exprezident Donald Trump sediac v golfovom vozíku opisuje svoje dojmy z debaty s prezidentom Joeom Bidenom v televízii CNN. Označil ho za „zlomenú hromadu s***iek“, podľa neho ho Demokratická strana nahradí viceprezidentkou Kamalou Harrisovou. „Proste skončil, viete – v tejto súťaži končí,“ hovorí...