Pellegrini súhlasil s tým, že Ukrajina sa stane členom NATO

Snímka obrazovky 2024-07-11 o 6.48.56 Peter Pellegrini hovorí na samite NATO vo Washingtone. Foto: TASR/AP

Slovensko súhlasilo aj s časťou vyhlásenia, v ktorej sa uvádza, že Ukrajina sa stane členom NATO pod podmienkou, že s tým budú spojenci súhlasiť.

„Priebeh summitu nebol vôbec nejakým spôsobom komplikovaný, nakoľko došlo k zhode všetkých členských krajín na definitívnom znení záverov, ktoré sú prezentované, a preto celá diskusia prebiehala skôr v tóne, kde sme jednotlivé členské krajiny potvrdzovali naše pozície, naše postoje, prezentovali naše priority,“ povedal prezident SR Peter Pellegrini.

S ukrajinským prezidentom diskutovali o aktuálnej situácii na frontovej línii, pričom Pellegrini zdôraznil, že nemôže zachádzať do detailov, lebo išlo o rokovania za zatvorenými dverami. Prezident Zelenskyj ho však informoval, že niektoré pozície, alebo stav na frontovej línii okolo Charkova je odlišný ako ho prezentuje ruská strana.

Podľa Pellegriniho so Zelenským a členmi ukrajinskej vlády rokoval aj minister obrany Kaliňák. „Hovorili o možnosti ďalších kontraktov pre slovenský vojenský priemysel, kde sa ukazuje, že rozhodnutie aj vlády Slovenskej republiky a súkromného investora navýšiť kapacity pri výrobe munície alebo hlavní, alebo pri znásobení produkcie našich zbraňových systémov ako Zuzana a iné, sa ukazuje ako veľmi efektívne, pretože je extrémny záujem od viacerých členských krajín o dodávky našich zbraňových systémov alebo munície,“ uviedol prezident SR.

(tasr)