Hlas na rozdiel od Smeru rokovania o členstve vo frakcii eurosocialistov nezabalil

Kým poslanci za stranu Smer veľmi pravdepodobne nevstúpia do žiadnej frakcie v Európskom parlamente a zostanú nezaradení, nemusí to isté platiť aj pre jediného europoslanca za Hlas Branislava Ondruša. Hovorí sa o tom, že keby sa aj hneď nestal členom frakcie socialistov, môže sa stať neskôr. Podľa informácií Štandardu sa rokovania ešte neuzatvorili.

Celoslovenské zhromaždenie sociálnych podnikov v Banskej Bystrici Branislav Ondruš. Foto: Ján Krošlák/TASR

„Hlas naďalej uprednostňuje vstup do frakcie Socialisti a demokrati,“ povedala Štandardu hovorkyňa strany Karolína Ducká.

Oddelia v Bruseli Hlas od Smeru?

Ak by sa Ondruš napokon stal členom frakcie a europoslanci za Smer nie, išlo by o prekvapujúci krok, ktorý by signalizoval, že politici v Bruseli vidia rozdiely medzi obidvomi stranami.

Ustanovujúce plenárne zasadnutie europarlamentu sa uskutoční v utorok 16. júla. Doterajšie či nové frakcie v europarlamente musia svoj názov a zloženie oznámiť do 15. júla.

Vládny Smer bude mať v europarlamente piatich poslancov. Po stroskotaní rozhovorov s frakciou Progresívna aliancia socialistov a demokratov vznikli úvahy, či sa nepridá k frakcii Patrioti pre Európu. Túto možnosť však Smer zavrhol.

Premiér Fico vo štvrtok na sociálnej sieti socialistom odkázal, že im svoju dušu Smer nepredá a neupustí do suverénnych postojov na Ukrajinu, migráciu, právo veta či etické otázky. Podľa neho Smer nebude opakovať to, čo si želajú iní, a radšej zostanú poslanci jeho strany v europarlamente ako nezaradení.

Socialistom prekážala SNS

Predsedníctvo Strany európskych socialistov (PES) vlani v októbri pozastavilo členstvo Smeru a Hlasu. Stalo sa tak krátko potom, ako obidve strany podpísali memorandum o porozumení a dohodli sa s SNS na podpise koaličnej dohody o vytvorení vlády.

Nový šéf Európskej rady António Costa, ktorý viedol portugalskú Socialistickú stranu, bol vtedy k Smeru rázny. „Ak uzatvorí dohodu s krajnou pravicou, nech odíde,“ vyhlásil Costa o Smere.

Po rozhodnutí PES nasledoval o niekoľko dní očakávaný krok poslankýň Európskeho parlamentu za Smer Moniky Beňovej a Kataríny Roth Neveďalovej, ktoré oznámili, že ukončili svoje členstvo v Skupine progresívnej aliancie socialistov a demokratov v europarlamente.

Hlas na rozhodnutie PES v októbri reagoval, že si nie je vedomý akéhokoľvek odklonenia sa od sociálno-demokratických hodnôt. Veril, že európski socialisti prehodnotia svoje rozhodnutie a rokovania o vstupe Hlasu do PES budú ďalej pokračovať.

Hlas mal štatút asociovaného člena PES. Strana pod vedením vtedajšieho predsedu Petra Pellegriniho deklarovala, že bude naďalej napĺňať základné hodnotové piliere sociálnej demokracie.