Krajský prokurátor podal obžalobu na siedmich vyšetrovateľov zo skupiny čurillovcov

Prokurátor trnavskej krajskej prokuratúry podal na mestskom súde v Bratislave obžalobu na sedem osôb, ktorými majú byť bývalí vyšetrovatelia Národnej kriminálnej agentúry. Informáciu potvrdila Generálna prokuratúra SR pre televíziu TA3.

Ján Čurilla. Foto: reprofoto Noviny.sk

„Prokurátor Krajskej prokuratúry Trnava podal na Mestský súd Bratislava obžalobu na sedem osôb – J. Č. a spol. pre zločin zneužívania právomocí verejného činiteľa a iné,“ uviedla pre spravodajskú televíziu hovorkyňa generálnej prokuratúry Zuzana Drobová.

Okrem zneužívania právomocí verejného činiteľa obžaloba trnavského prokurátora v jednom prípade zahŕňa aj marenie úlohy verejným činiteľom.

Vyšetrovateľov chcela pred súdom aj policajná inšpekcia

Ak bratislavský súd akceptuje podanie zo strany krajskej prokuratúry v Trnave, pred sudcu sa postavia bývalí takzvaní elitní vyšetrovatelia Ján Čurilla, Pavol Ďurka, Štefan Mašin, Milan Sabota, Branislav Dunčko, Robert Magula a Pavol Scholz.

Pavol Ďurka v roku 2021. Foto: Pavol Zachar/TASR

Podanie obžaloby ešte v máji po viac ako dvojročnom vyšetrovaní navrhol Úrad inšpekčnej služby. Počas neho bolo podľa hovorkyne Andrey Dobiášovej vypočutých osemtisíc hodín zvukového záznamu a spracovaných 15 spisových zväzkov so 6 678 stranami.

Kubina: Tak sme sa dočkali po „akože“ vyšetrovaní

Na najnovší posun v kauze takzvaných čurillovcov zareagoval aj právny zástupca Peter Kubina. Podanie obžaloby označil advokát v príspevku na sociálnej sieti za dobrú správu.

„Po takmer troch rokoch akože vyšetrovania a 46. dňoch zaiste namáhavého rozhodovania prokurátora o návrhu na podanie obžaloby sme sa konečne dočkali, že sa tento prípad posunul na súd,“ napísal Kubina. Považoval za jasné, že konanie orgány nezastavia.

Peter Kubina. Foto: Jaroslav Novák/TASR

„My sa na rozdiel od všetkých beneficientov rôznych 363-ojok a procesných pochybení na verejný súdny proces tešíme a veríme, že sa tak po rokoch podarí očistiť mená týchto čestných policajtov a vydať sa na cestu ich odškodnenia,“ uviedol Čurillov obhajca.

(ta3, min)


Prelomový rozsudok rodinného súdu v Londýne ukázal, aké dôležité je puto matky a jej dieťaťa, a rovnako právo na jeho vývin v rodine s matkou. Hoci dieťa adoptoval homosexuálny pár mužov a odmietal ho pustiť k biologickej matke, súd v podobných prípadoch stanovil jasné pravidlá v prvom rozsudku tohto druhu. Viac v článku.

prečítať viac

ECB vo štvrtok znížila úrokové sadzby. V tomto roku to nemusí byť poslednýkrát. Rozhodnutie Európskej centrálnej banky znížiť úrokové sadzby o 25 bázických bodov bolo podľa prezidentky ECB Christine Lagardovej „jednomyseľné“.

prečítať viac

Výška hrubej minimálnej mzdy v budúcom roku je už známa. Oproti roku 2024 poskočí o 66 eur. Pre tých, ktorí ju zarábajú, by malo ísť o dobrú správu. Môže v tom však byť háčik.

prečítať viac

Dôležitý motor slovenského ekonomického rastu je vraj ohrozený. Peniaze z európskych fondov majú mamutí podiel na slovenských verejných investíciách.

prečítať viac

V sobotu v noci prišli zo Spojených štátov dve správy. Jedna je dobrá, druhá výrazne horšia.

prečítať viac