Dawson si nechal amputovať časť prsta, aby stihol olympiádu

Austrálsky hokejista Matthew Dawson si nechal amputovať časť prsta, aby sa mohol zúčastniť na olympijských hrách v Paríži. Zlomil si totiž prstenník pravej ruky počas prípravy na hry.

Lekári mu dali na výber, či si od športu oddýchne a nechá zlomeninu zahojiť, alebo si nechá amputovať koniec prsta. „Nemal som veľa času na rozhodnutie,“ povedal Dawson pred odletom do Francúzska, kde sa uskutočnia od 26. júla do 11. augusta olympijské hry.

„Rozhodol som sa, potom som zavolal svojej žene a ona povedala, aby som nerobil unáhlené rozhodnutia. Ale myslím, že som mal všetky informácie, ktoré som potreboval na to, aby som sa rozhodol. A nie iba ohľadne OH v Paríži, ale aj o tom, čo ma čaká v živote po nich.“

Trénera Colina Batcha rozhodnutie jeho zverenca ohromilo: „Najlepší spôsob, ako sa z toho dostať, bolo nechať si amputovať koniec prsta. Rozhodol sa sám. Tréner takéto veci nemôže rozhodnúť za hráča. Ukázal, že je skutočne odhodlaný hrať v Paríži. Nie som si istý, či by som to urobil ja, ale on to dokázal. Nemám slov.“

Dawson bol súčasťou tímu, ktorý pred tromi rokmi získal striebornú medailu na OH v Tokiu. Zahral si aj na hrách v Riu de Janeiro, kde Austrália skončila šiesta. V roku 2018 utrpel zranenie oka, ktoré ohrozovalo jeho zrak, ale zotavil sa.

(tasr, 7news.com)


Majiteľ sociálnej siete Facebook Mark Zuckerberg priznal americkému Kongresu jeden z najmasívnejších cenzorských zásahov zo strany vládnej moci voči nepohodlným názorom občanov v modernej histórii. Nešlo pritom o ochranu utajovaných skutočností či iných zákonných dôvodov, ale o krytie korupcie a umlčiavanie kritikov pandemických opatrení. Tento prípad ukazuje, ako veľmi dôležitý je zákaz cenzúry, a prečo je toto ústavné právo potrebné neustále strážiť. Viac v článku.

prečítať viac

Automobilovému koncernu Volkswagen prerástli problémy s konkurencieschopnosťou cez hlavu. Skupina hlási najväčší problém práve vo svojej vlajkovej značke Volkswagen, ktorej ziskové marže sú už dlhší čas príliš nízke.

prečítať viac