Bratislava očakáva nápor dopravy. Na koncert AC/DC príde až 120-tisíc návštevníkov

BRATISLAVA - Koncert legendárnej kapely AC/DC sa nezadržateľne blíži. Už v nedeľu si na vajnorskom Starom letisku budú môcť návštevníci vychutnať tie najväčšie hitovky austrálskej hardrockovej zostavy, ktorá v rámci svojho turné Power up odohrá svoj najväčší koncert práve v Bratislave. 

ACDC Legendárna skupina AC/DC odohrá v nedeľu svoj koncert na Starom letisku vo Vajnoroch. FOTO: TASR/AP

Ako informovali organizátori podujatia, do Bratislavy sa chystá až 120-tisíc návštevníkov, a to nielen zo Slovenska, ale aj z celého okolitého regiónu.

Organizátori si vybrali plochu Starého letiska pri Vajnoroch z logistického dôvodu, keďže sa nachádza blízko pri diaľnici, ale rovnako aj preto, že jeho plocha sa rozprestiera na približne 80 hektároch a tak dokáže ponúknuť priestor na samotný koncert, ale aj na parkovanie obrovského počtu vozidiel návštevníkov.

V minulosti sa tu konala svätá omša s pápežom Jánom Pavlom II., keď sa samotnej bohoslužby zúčastnilo približne milión veriacich. Naposledy sa tu konal minulý rok hudobný festival Lovestream, s hviezdnou kapelou Imagine Dragons, ktorý taktiež prilákal desiatky tisíc návštevníkov.

Na podujatie sa pripravuje nielen organizátor, ktorým je, tak ako v prípade Lovestream festivalu, spoločnosť Silvi production, ale aj mestská časť Bratislava-Vajnory, so starostom Michalom Vlčekom.

„Kultúrne udalosti tohto typu sú aj pre nás ako mestskú časť príležitosťou, aby sme sa stali známymi nielen na Slovensku ale aj v celej Európe,“ uviedol vo svojej tlačovej správe starosta Vajnor.

A hoci nie sú organizátormi koncertu, snažia sa, aby bol zabezpečený čo najlepší prístup pre návštevníkov koncertu a zároveň sa minimálne dotkol obyvateľov Vajnor.

„Návštevníci koncertu, ktorí sa rozhodnú prísť autom, majú zabezpečené parkovacie plochy priamo v areáli, kam sa dostanú vyčlenenou trasou cez ulicu Pri mlyne a ulicu Rybničná. Rovnako aj zo severnej strany od diaľnice D4, v smere od Rače taktiež cez ulicu Rybničná,“ upozorňuje starosta Vajnor.

Parkovanie na južnej, ale aj severnej strane areálu je potrebné si objednať v predstihu online formou. Na mieste si ho už návštevníci nekúpia.

Cena jedného parkovacieho lístka pre motorové vozidlo predstavuje 22 eur, motocyklisti zaplatia 15 eur a autobusy 52,50 eur. Pri príchode na parkovisko je však dôležité obrniť sa veľkou dávkou trpezlivosti a prísť s dostatočným predstihom.

Hoci sa areál samotného koncertu otvorí až o 12-tej hodine, organizátori odporúčajú príchod na parkovisko medzi siedmou a jedenástou hodinou dopoludnia. V poobedňajších hodinách môže byť situácia ďaleko komplikovanejšia.

Na príchod do Bratislavy sa preto odporúča využiť radšej vlakové spojenie. Železničná spoločnosť Slovensko v spolupráci s organizátormi posilnila vlakové spojenie až na desiatich vlakoch smerujúcich do Bratislavy a zároveň zabezpečí mimoriadne zastavenie štrnástim spojeniam na vlakových staniciach Bratislava – Rača a Bratislava – Vajnory.

Odtiaľ môžu na miesto koncertu pokračovať návštevníci posilnenou verejnou dopravou. Použiť verejnú dopravu odporúčajú organizátori aj všetkým návštevníkom z Bratislavy a jej blízkeho okolia.

V deň koncertu bude totiž od 12.00 h do 3.00 h nadránom úplne uzavretý Vajnorský nadjazd. Ten bude slúžiť pre peších návštevníkov koncertu pohybujúcich sa od konečnej zastávky električky na Zlatých Pieskoch.

Trasa v celkovej dĺžke 2,5 kilometra bude slúžiť rovnako aj na cestu pre peších návštevníkov aj po koncerte. Posilnená bude teda prioritne električková doprava smerujúca na Zlaté Piesky, ale pozmenené a posilnené budú aj viaceré autobusové spoje.

Kompletné informácie nájdu záujemcovia na stránke bratislavského dopravného podniku. Pre obyvateľov mestskej časti Vajnory bude zriadená špeciálna autobusová linka X53, ktorá bude premávať medzi Zlatými Pieskami a Vajnormi, odklonom cez diaľnicu a Chorvátsky Grob bez zastavenia.

Autom sa do samotných Vajnor dostanú len obyvatelia s trvalým pobytom v tejto mestskej časti. „Pre zrýchlenie kontroly sme obyvateľom distribuovali nálepku na čelné sklo auta, s ktorou sa dostanú do Vajnor, priamo do miesta svojho bydliska. Budú môcť využiť všetky cesty okrem Vajnorského nadjazdu. Odporúčame však prioritne použiť zjazd z diaľnice D4,“ uzavrel starosta mestskej časti.

Do areálu budú môcť návštevníci vojsť až cez 140 vstupov. Nebudú však vpustení, ak ich batožina bude väčšia ako formát A4 a objemovo prevýši 3 litre.

Rovnako sú zakázané tablety, selfie tyče, či dáždniky. Nesmiete si rovnako priniesť ani vlastné jedlo, či pitie, dokonca ani vodu. Organizátori sa vyjadrili, že po celom areáli budú zabezpečené cisterny s pitnou vodou zadarmo.

Za jedlo a pitie v areáli nebude možné platiť hotovosťou, všetky platby budú riešené cez bezhotovostný systém NFCtron, preto je dôležité mať túto aplikáciu vo svojom telefóne  a rovnako s dostatočne dobitým kreditom.

Samotný program by mal na mieste koncertu začať približne o 17.00 hodine, keď by sa mali z reproduktorov ozvať prvé hudobné tóny v podaní DJ. Od 19.30 do 20.30 vystúpi ako predskokan americká rocková kapela The Pretty Reckless, no a samotný hviezdny koncert AC/DC v dĺžke dve a pol hodiny by mal začať približne o 21.00 hodine.


Majiteľ sociálnej siete Facebook Mark Zuckerberg priznal americkému Kongresu jeden z najmasívnejších cenzorských zásahov zo strany vládnej moci voči nepohodlným názorom občanov v modernej histórii. Nešlo pritom o ochranu utajovaných skutočností či iných zákonných dôvodov, ale o krytie korupcie a umlčiavanie kritikov pandemických opatrení. Tento prípad ukazuje, ako veľmi dôležitý je zákaz cenzúry, a prečo je toto ústavné právo potrebné neustále strážiť. Viac v článku.

prečítať viac

Automobilovému koncernu Volkswagen prerástli problémy s konkurencieschopnosťou cez hlavu. Skupina hlási najväčší problém práve vo svojej vlajkovej značke Volkswagen, ktorej ziskové marže sú už dlhší čas príliš nízke.

prečítať viac