Prezident Donald Duck? Google čelí kritike za vymazávanie Trumpa a pokusu o jeho vraždu

Americká spoločnosť Google čelí obvineniam zo zatajovania informácií o neúspešnom atentáte na amerického prezidentského kandidáta Donalda Trumpa. Informovali o tom viaceré svetové médiá vrátane britského denníka Telegraph.

Election 2024 Trump Donald Trump. Foto: Profimedia.sk

Pri zadaní slov „atentát na“ do vyhľadávacieho riadku Google ponúka vyhľadávanie Ronalda Reagana, Charlesa de Gaulla a Vladimira Lenina, ale nie Trumpa, nominanta republikánov na súboj o post šéfa Bieleho domu.

Príkazový riadok odmieta aj automatické dopĺňanie vyhľadávania, ako napríklad „pokus o atentát na Trumpa“. A pri čiastočnom prepise mena Trumpa, pri vyhľadávaní „Atentát na Trum…“, navrhuje „Atentát na Trumana“, čo odkazuje na v poradí 33. amerického prezidenta.

Snaha pomôcť Harrisovej?

Zvláštnu situáciu si všimli aj viacerí známi kritici, ktorí technologickú spoločnosť obvinili napríklad z cenzúry alebo zo snahy o zasahovanie do volebného procesu.

„Big Tech sa opäť snaží zasahovať do volieb, aby pomohol Kamale Harrisovej. Všetci vieme, že ide o úmyselné zasahovanie do volieb zo strany spoločnosti Google. Skutočne opovrhnutiahodné,“ napísal syn niekdajšieho amerického lídra Donald Trump mladší.

Republikánsky senátor Ted Cruz opísal správanie firmy ako „šialené“. Google obvinil z aktívneho zasahovania do volieb a snahy o vymazanie pokusu o fyzickú likvidáciu Trumpa.

Roger Marshall, republikánsky senátor zo štátu Kentucky, na X napísal: „Tento týždeň podám do Google oficiálnu žiadosť o preskúmanie – teším sa na ich odpoveď.“

Prezident Donald Duck

Na situáciu podobného charakteru upozornil v pondelok aj multimiliardár Elon Musk. „Wow, Google má zákaz vyhľadávania prezidenta Donalda Trumpa! Zasahovanie do volieb?,“ napísal na vlastnej sociálnej sieti X.

Musk zverejnil snímku obrazovky, na ktorej automatické dopĺňanie pri vyhľadávaní „prezident Donald“ nedopĺňa slovo „Trump“. Systém namiesto toho navrhne nezmysly ako „prezident donald duck“ a „prezident donald regan“.

Google na aktualizácii už pracuje

Spoločnosť Google v stanovisku uviedla, že svoje systémy automatického dopĺňania už aktualizuje. Zdá sa totiž, že problém nastáva iba pri tejto funkcii a vyhľadávač atentát ako taký nezamlčuje.

„Naše systémy majú ochranu proti automatickému dopĺňaniu predpovedí spojených s politickým násilím, ktorá pred výskytom tejto hroznej udalosti fungovala podľa plánu,“ uviedol hovorca.

„Pracujeme na vylepšeniach, aby sme zabezpečili väčšiu aktuálnosť našich systémov,“ doplnil technologický gigant.