Nezabudnime na jedno skutočné olympijské prianie

Olympijské hry sú nielen o športe, ale aj o športovej diplomacii a národnej identite. K téme sa vracia minister zahraničných vecí Juraj Blanár.

Paris Olympics Boxing Marocká boxerka Widad Bertalová. Foto: ČTK / AP / John Locher, Profimedia

Už v 8. storočí pred Kristom začali starovekí Gréci usporadúvať pravidelné športové podujatia, známe ako Olympijské hry. Tieto hry mali veľký význam, pretože posilňovali národnú jednotu v krajine, ktorá bola rozdelená na množstvo kmeňov. Panovníci aj bežní ľudia si už vtedy uvedomovali dôležitosť spolupatričnosti, hrdosti a súdržnosti.

Medzinárodný olympijský výbor organizuje tieto moderné medzinárodné viacšportové podujatia už takmer 130 rokov, od roku 1896. Svetové vojny viedli k zrušeniu viacerých olympiád, neraz došlo k obmedzeniu účasti na nich a odkladu v dôsledku pandémie COVID-19 v roku 2020. Napriek prekážkam si táto celosvetovo významná udalosť zachováva svoj význam a prestíž.

Olympijské hry nie sú zďaleka iba o športe. Majú oveľa hlbší význam – politický, kultúrny, spoločenský či ekonomický. A samozrejme, diplomatický, pretože poskytujú priestor pre medzinárodné dialógy, zmierňovanie konfliktov a posilňovanie vzťahov medzi krajinami. Olympiáda predstavuje silný symbol mieru a jednoty, ktorý prekračuje hranice národov a kultúr, s dôrazom na fair play, rešpekt a spoluprácu.

Napríklad počas Zimných olympijských hier v Pjongčangu v roku 2018 sa podarilo otvoriť dialóg medzi Južnou a Severnou Kóreou, čo viedlo k zmierneniu napätia na Kórejskom poloostrove. V čase olympiády obe krajiny potvrdili, že budú súťažiť pod spoločnou vlajkou.

Šport funguje aj ako katalyzátor pre ekonomické aktivity a diplomatické iniciatívy. Počas veľkých športových podujatí, akými olympijské hry bezpochyby sú, sa v hostiteľských krajinách stretávajú nielen športovci, ale aj politici, diplomati a podnikatelia. Tieto udalosti poskytujú jedinečnú príležitosť na diplomatické a obchodné misie, ktoré môžu viesť k uzatvoreniu obchodných dohôd a posilneniu ekonomických partnerstiev.

Slovenská republika si plne uvedomuje tento potenciál a vo svojom programovom vyhlásení sa zaviazala podporovať posilnenie športovej diplomacie a jej prepojenie s ekonomickou diplomaciou. Naše úspechy v medzinárodných športoch môžu výrazne posilniť národnú značku a zlepšiť imidž krajiny na svetovej scéne. Silná národná značka dokáže prilákať zahraničné investície, podporiť ekonomickú spoluprácu a prispieť k celkovému rozvoju našej krajiny. Napríklad, keď Slovensko získalo zlatú medailu na Majstrovstvách sveta v ľadovom hokeji vo švédskom Göteborgu v roku 2002, zlepšil sa imidž našej vlasti a zvýšil záujem turistov a investorov.

Nie vždy sa výsledky dostavia okamžite; často je to beh na dlhé trate a budovanie perspektívnych vzťahov si vyžaduje veľké množstvo času, energie a úsilia. Olympijské hry chápme ako príležitosť byť prítomní tam, kde je to potrebné a zmysluplné.

Našim športovkyniam a športovcom želám veľa úspechov! A ešte mi dovoľte jedno želanie. Bodaj by súčasné olympijské hry viedli k pokoju zbraniam a mieru tak, ako sa to dialo v antickom Grécku.