Rada STVR má nových členov. Je medzi nimi aj Machala

Novými členmi Rady Slovenskej televízie a rozhlasu (STVR) sa stali Lukáš Machala, Peter Benčurík, Jozef Krošlák a Jarmila Mikušová. Parlament bude voliť zvyšných piatich pravdepodobne v septembri.

Výjazdové rokovanie vlády v Dolnej Krupej Lukáš Machala. Foto: Jaroslav Novák/TASR

Ministerka kultúry Martina Šimkovičová (nominantka SNS) vymenovala členov rady vo štvrtok 1. augusta na základe výberového konania.

Parlament v júni zmenil zákon o telerozhlase. Riaditeľa už po novom nebude voliť iba parlament, ale deväťčlenná Rada STVR.

Štyroch jej členov vymenúva a odvoláva ministerka kultúry, z toho troch nominuje priamo rezort kultúry a jedného rezort financií. Piatich členov bude voliť a odvolávať parlament nadpolovičnou väčšinou. Všetci členovia musia byť experti v oblasti médií a audiovízie, ekonómie, práva alebo informačných technológií.

Zmenou zákona sa od 1. júla dovtedajší Rozhlas a televízia Slovenska (RTVS) zmenila na STVR a zároveň sa skončil mandát generálneho riaditeľa Ľuboša Machaja, ktorý bol do funkcie zvolený na päť rokov. Machaj mal byť riaditeľom do roku 2027.

Ďalší kandidáti majú na prihlásenie pár dní

Ministerstvu kultúry sa prihlásili skoro dve desiatky záujemcov o členstvo v rade. „Päťčlenná komisia zasadala 24. júla a vypočula 19 kandidátov, ktorí splnili formálne požiadavky a zúčastnili sa osobného pohovoru,“ spresnil rezort kultúry.

Parlament zvolí členov rady pravdepodobne na septembrovej schôdzi. „Nominácie možno predkladať do 9. augusta, očakávam, že okolo 6. septembra sa uskutoční zasadnutie výboru. Z tých, ktorí splnia všetky náležitosti kandidatúry budú poslanci voliť na septembrovej schôdzi,“ potvrdil pre TASR predseda parlamentného mediálneho výboru Roman Michelko (SNS).

Opozícia kritizuje nomináciu Machalu

Ministerka kultúry robí všetko pre to, aby nikto neveril novej verejnoprávnej televízii, tvrdí v stanovisku opozičná strana SaS.

Strana kritizuje neverejné zasadnutie komisie ministerstva kultúry. „Ak by išlo vláde o vytvorenie dôveryhodnej verejnoprávnej inštitúcie, nevymenovala by do Rady STVR politicky aktívnych ľudí a ľudí s pochybnou minulosťou na základe neverejného výberového konania,” hovorí predseda SaS Branislav Gröhling.

Liberáli kritizujú, že Lukáš Machala je dlhodobo politicky aktívny. „Pán Jozef Krošlák bol zas v minulosti hovorcom Vladimíra Mečiara. Na takúto funkciu sú absolútne nevhodní,“ myslí si René Parák tímlíder strany pre kultúru.

Podľa KDH Machalova nominácia vracia Slovensko do obdobia komunizmu, pretože Machala pôsobí aj ako generálny tajomník služobného úradu na ministerstve kultúry. ,,Slovensko sa de facto vracia pred rok 1989, keď to, čo sa bude vysielať, kto a za akých podmienok bude obsah tvoriť, určovalo rozhodnutie politickej strany. Z média verejnej služby sa tak stáva politicky kontrolovaná inštitúcia, v ktorej vo vedení bude figurovať druhý najvyšší predstaviteľ ministerstva kultúry,“ upozorňuje člen predsedníctva KDH a poslanec Jozef Hajko.

Kresťanskí demokrati pripomínajú, že jedným z cieľov Európskeho aktu o slobode médií, ktorý je pre Slovenskú republiku záväzný, je zabezpečiť nezávislé fungovanie verejnoprávnych médií. Nominácia Machalu ide podľa Hajka proti tomuto aktu a prispieva k spolitizovaniu telerozhlasu.

(lh, tasr)