Ľudia sú sklamaní. Z dôvodu obnovy Kaštieľa v Rusovciach uzavreli celý park

BRATISLAVA – Úrad vlády „odklepol” ešte v júni obnovu národnej kultúrnej pamiatky Kaštieľa v Rusovciach. Obyvatelia mestskej časti sa tešili, že sídlo konečne prejde rekonštrukciou. Tá začala. Ľudia však zostali zaskočení pre uzavretie celého parku.

Rekonštrukcia NKP Rusovce začala Rekonštrukcia Kaštieľa a parku v Rusovciach začala. Foto: Miroslava Pavlíková

Na problém oplotenia celého parku so zákazom vstupu upozornila redakciu Štandard miestna obyvateľka, ktorá park využívala na časté prechádzky s mamou. Na spomínané miesto sme sa preto išli pozrieť osobne.

V uzavretom parku pri kaštieli bolo rušno. Vchod strážili pracovníci zodpovední za to, aby sa nikto, kto nemá povolenie, do vnútra nedostal. Od nich sme sa dozvedeli, že si musíme počkať na stavbyvedúceho.

Medzitým zisťujeme, že Rusovčania sú nemilo prekvapení z toho, že im zo dňa na deň pracovníci kvôli obnove stavby uzavreli všetky vchody vedúce do parku, ktorý celú národnú kultúrnu pamiatku (NKP) obkolesuje.

„Ja som rada, že to rekonštruujú, ale prečo celé naraz? Nech budovu opravujú po častiach,” vyjadrila sa pre redakciu obyvateľka z mestskej časti Rusovce, ktorá do parku chodievala pravidelne venčiť svojho psa. 

Okolo Kaštieľa v Rusovciach pribudol nový plot
Kaštieľ a park v Rusovciach je z dôvodu rekonštrukcie uzavretý. Foto: Miroslava Pavlíková
Park v Rusovciach je celý oplotený
Okolo celého parku je drôtený plot. Foto: Miroslava Pavlíková

Okoloidúca pani hovorí aj o uzávere prístupovej cesty do neďalekého Rusovského lesoparku, do ktorého sa mohli ľudia dostať priamo z parku cez mostík ponad Rusovský kanál. Trasa by ich ďalej cez lužný les po žltej značke viedla až k Čunovským jazerám. 

Tentoraz to už nepôjde. Z parku pri kaštieli sa k jazerám obyvatelia nedostanú. „Oni aj túto cestu zahradili. Mohli nám nechať aspoň túto cestičku,” dodáva pani z Rusoviec.

Okolo kaštieľa teda pribudol ešte jeden drôtený plot, ktorý zabraňuje nielen vstupu do parku, ale i do neďalekého lesoparku. Plot je z jednej strany v tesnej blízkosti detského ihriska a reštaurácie SĽUK a z druhej strany tvorí bariéru pri Kostole sv. Víta, z ktorého sa v roku 2020 stala kaviareň. 

Rekonštrukcia NKP začala
V parku uzavreli aj prístup k chodníku, ktorý viedol až k Čunovským jazerám. Foto: Miroslava Pavlíková
Rekonštrukcia NKP začala
Návštevníci sa k Čunovským jazerám musia dostať inak. Foto: Miroslava Pavlíková

Oslovili sme aj starší manželský pár, ktorý sem chodí na prechádzky pravidelne. Ich trasa viedla popri plote, hľadali vchod dnu. „Dúfam, že to neskončí tak, ako pred desiatimi rokmi, keď tu bola rekonštrukcia. Natierali steny a pozrite sa, ako teraz vyzerajú. Peniaze zobraté za nič,” smutne konštatuje starší pán.

Po čase do areálu kaštieľa prichádza stavbyvedúci Štefan Baksa: „Ide sa revitalizovať. Stavebné povolenie máme kompletne na celý park,” tvrdí. Spresnil, že oplotenie je tu už od 5. augusta, keď sa naplno začalo s rekonštrukciou. Ako ďalej pre Štandard uviedol, podľa dostupných dokumentov, obnova čaká aj park.

Koľko bude obnova a uzavretie parku trvať?

Prechádzame popri celom oplotení. Pri čeľadníku skupina pracovníkov práve odstraňuje staré a nevyhovujúce dreviny. „Celý park bude v zmysle zmluvy uzavretý 54 mesiacov,” oznamuje stavbyvedúci Baksa. 

Drôtené oplotenie je inštalované kvôli zabezpečeniu ochrany návštevníkov, dozvedáme sa na informačnej tabuli za pletivom. Počas celých 54 mesiacov, teda až do roku 2029, bude vstup do parku počas obnovovacích prác zakázaný. Na tabuli v parku sa, okrem iného, návštevník ešte dočíta, že v projekte revitalizácie parku NKP Rusovce je v pláne prinavrátiť park do jeho historickej podoby. 

„V nevyhnutnej miere bude vykonaný aj výrub stromov, ale iba takých, ktoré sú v havarijnom alebo veľmi zlom zdravotnom stave,” uvádza Úrad vlády Slovenskej republiky informáciu na tabuli. Skúsení arboristi neskôr v ďalšej fáze vysadia nové stromy, kríky a kvety. Chcú z parku spraviť miesto na trávenie voľného času s rodinou a priateľmi alebo priestor na príjemnú prechádzku.

Rozhodnutiu o zlom stave parku a jeho nutnej obnove predchádzali analýzy. V parku sa nachádzajú preschnuté koruny stromov a konáre, ktoré môžu kedykoľvek ohroziť ľudí svojím pádom. Podľa arborétov môžu hniloby kmeňov a spráchnivenia zase rozširovať choroby.  

Bude kaštieľ a park aj pre verejnosť alebo len na reprezentatívne účely?

Veľa Bratislavčanov zaujíma, či kaštieľ a park, ktoré budú počas 4,5 roka pre rekonštrukciu uzavreté, nakoniec poslúžia aj verejnosti. V Aktualizácii ekonomického hodnotenia investície sa v kolónke Cieľ projektu píše o komplexnej rekonštrukcii kaštieľa, čeľadníka a priľahlého areálu vrátane parku. 

„Cieľom je záchrana národnej kultúrnej pamiatky a vytvorenie reprezentatívnych priestorov pre najvyšších ústavných činiteľov a pre prijímanie zahraničných návštev na najvyššej úrovni,” oznamuje dokument. O sprístupnení kaštieľa pre verejnosť sa v ňom nehovorí nič. 

Revitalizácia NKP Rusovce začala
Budú môcť do Kaštieľa v Rusovciach nahliadnuť aj bežní ľudia? Foto: Miroslava Pavlíková

S otázkou, či bude mať do Kaštieľa v Rusovciach po komplexnej pamiatkovej rekonštrukcii prístup aj verejnosť alebo bude slúžiť výlučne pre štátne podujatia na najvyššej úrovni a významné medzinárodné návštevy (reprezentačné, stravovacie, ubytovacie účely), sa redakcia Štandard obrátila na Vedúceho Úradu vlády SR Juraja Gedru.

Rovnako sme Úradu vlády SR adresovali otázky či oplotenie okolo celého parku, ktoré v týchto dňoch pribudlo, bude po celý čas rekonštrukcie. A či ľudia nebudú mať vôbec prístup do parku. Požiadali sme i o časový harmonogram prác.

Juraj Gedra reagoval a poskytol pre Štandard svoje vyjadrenie, aby uviedol veci na pravú mieru. Jeho stanovisko k danej problematike prinesieme v novom článku.

Pre verejnosť sa však podľa prístupných dokumentov plánuje zrekonštruovať terasová (pôvodne japonská) záhrada, anglický park s monumentálnymi druhmi stromov a čeľadník. V čeľadníku by mala byť ľuďom k dispozícii sobášna sieň, múzeum alebo výstavná sieň a viacúčelové miestnosti pre spoločenské podujatia rôznych občianskych združení z Rusoviec. 

Pre návštevníkov parku sa v projektoch hovorí aj o vybudovaní reštaurácie, kaviarne a vínnej pivnice.