Najväčší svetový zabijak je mimo nášho záujmu

Napriek tomu, že chronické ochorenia, ako napríklad kardiovaskulárne choroby, sú aj v rozvojových krajinách väčším zabijakom ako infekčné choroby, na ich liečbu je vydelených veľmi málo finančných prostriedkov. Dostupné je pritom vynikajúce riešenie, ktoré môže zachrániť milióny životov. Píše Bjørn Lomborg.

Blood pressure check Zdravotná sestra meria krvný tlak žene v v Azziokwu Primary Health Center, Abakaliki, Nigéria. Zdroj: Profimedia

Niektorým veľkým svetovým výzvam sa venuje veľa pozornosti. Klimatické zmeny, vojny a imigrácia sú neustále v správach a štáty a súkromné filantropické organizácie na ne vyčleňujú nemalé finančné prostriedky. Iné významné problémy, ako napríklad tuberkulóza a výživa, dostávajú menej priestoru a pozornosti, ale patria k hlavným globálnym prioritám a sú na ne vyčlenené finančné prostriedky.

Dokonca aj takzvané zanedbávané tropické choroby, ako sú besnota, riečna slepota a lepra, ktoré v chudobnejších krajinách ročne zabijú 200-tisíc ľudí, majú svoje vlastné programy a Svetová zdravotnícka organizácia im venuje pozornosť.


Dočítajte tento článok zadarmo vytvorením účtu alebo sa prihláste.

Po kliknutí na tlačidlo Registrovať sa Vám bude na uvedenú e-mailovú adresu doručená správa s odkazom pre dokončenie procesu registrácie. Kliknutím na odkaz v zaslanej správe vyjadríte súhlas so Všeobecnými obchodnými podmienkami Prémiového Obsahu a potvrdíte, oboznámenie sa s Podmienkami k ochrane súkromia.