Vinárstvo roka 2024: Víno ponúka aj vegánom a ľuďom s intoleranciou
Výraznými úspechmi, a to aj na medzinárodnom poli, sa zvyknú pochváliť najmä tie firmy a podnikatelia, ktorí svoj biznis vykonávajú už dlhší čas. Vo vinárstve Predium vo Vrábľoch sa oceneniami u nás i v zahraničí môžu popýšiť už po štyroch rokoch svojej činnosti. A to je v tomto segmente naozaj nesmierna vzácnosť.
Obnovili zašlú slávu viníc
Majiteľom vinárstva je Milan Solár, ktorý je zároveň obchodným riaditeľom a vo vinárskom biznise pracuje takmer dvadsať rokov. Ďalším spolumajiteľom je Karol Prúša. Pochádza z moravskej vinárskej rodiny a v tomto svete sa pohybuje takmer päť dekád.
Vinohrady nad Vrábľami, ktoré boli už odsúdené na zánik, kúpili v roku 2016 od ich vtedajších vlastníkov z Dánska. Tí o vinohradníctvo záujem nemali, a tak 26-hektárovú vinicu v katastri obce Tehla jej súčasní majitelia zachránili doslova v poslednej chvíli.
„V 30-tych rokoch minulého storočia tu bola na viničnej hore v časti Predium vinica rodiny známeho podnikateľa Schicka, ktorú sa nám podarilo opäť vysadiť,“ povedal na úvod Solár.
Vo vrábeľskom regióne má vinohradníctvo a vinárstvo ako také dlhoročnú tradíciu. „Naším hlavným cieľom preto bolo obnoviť zašlú slávu viníc a tradíciu výroby vína v okolí Vrábeľ,“ priznal.
Od úvodu medailová žatva
Hrozno z vinohradov podľa jeho slov najskôr iba odpredávali, po dokončení vinárstva v roku 2020 však už o rok neskôr začali víno i sami vyrábať a predávať.
K dispozícii mali nielen spomínané vinohrady v katastri obce Tehla, ale aj ďalšie na vrábeľskej viničnej hore v časti Predium, kde okrem 12-hektárovej vinice sídli i samotné vinárstvo Radí sa medzi jedno z najmladších na Slovensku.
„Áno, za tie štyri roky sme zozbierali naozaj veľa medailí. Začali sme jednou zlatou na súťaži v Južnej Afrike, potom sme v Japonsku získali dokonca až štyri zlaté medaily, ďalšiu zlatú nám udelili v Španielsku. Tri zlaté sme neskôr priviezli z Francúzska z 30. ročníka prestížnej medzinárodnej súťaže vín Vinalies Internationales,“ hovorí pyšne Solár.
Úspechy doma aj v zahraničí
„Okrem týchto skvelých ocenení zo zahraničia máme aj viacero zlatých medailí zo Slovenska a momentálne máme tri naše vína zaradené v Národnom salóne vín SR medzi sto najlepšími vínami Slovenska, čo tiež považujeme za úspech, pretože tam sa vyberá to najlepšie z najlepšieho,“ dodáva obchodný riaditeľ Predium Vráble.
V tomto roku dokonca získalo ocenenie Vinárstvo roka 2024. „Minulý rok sme skončili na druhom mieste, keď nás predbehlo Zámocké vinárstvo Šimák z Pezinka, čo sú tiež mladí vinári, a tak máme z tohtoročného prvenstva veľkú radosť. Týmto úspechom chceme spropagovať aj vrábeľský vinohradnícky región a tunajších vinohradníkov a pritiahnuť sem čo najviac turistov,“ netají sa ambíciami Solár.
Zaujímalo nás aj to, ako sa za posledných 20-30 rokov posunulo v európskom či svetovom meradle slovenské vinárstvo. „Naše vinárstvo spravilo doslova raketový progres. Je to i tým, že veľa vinárov sa vzdeláva, takže ideme so svetom pri novinkách či postupoch spracovania. Slovensko patrí podľa mňa už k svetovej špičke. Z hľadiska produkcie sme síce takým trpaslíkom, ale čo sa týka kvality, tak sme určite vo jednými z najlepších,“ hodnotí Solár.
Podľa neho sa zo slovenských vín najviac presadzujú najmä biele. Skvelé meno si však robí aj ružové. V rámci globálneho otepľovania sa však už i Slovensko stáva veľmi dobrým producentom červeného vína.
Oživili starobylú odrodu
Vinárstvo Predium obhospodaruje v súčasnosti 36 hektárov viníc, najmä s mladou výsadbou. „Tie nám už pomaly idú do požadovanej rodivosti. Máme klasické odrody, ktoré sa vo Vrábľoch a okolí pestovali, ako Rizling vlašský, Rizling rýnsky či Veltlínske zelené, ktorým sa tu vždy darilo. Vysadili sme aj na Rulandské šedé a biele, Tramín červený, Pálavu, Irsai Oliver, Muškát moravský či Chardonnay. Z modrých odrôd svoje miesto dostala u nás rokmi overená Frankovka modrá, ale aj populárny Dunaj, Alibernet či Pinot noir,“ vymenoval obchodný riaditeľ.
V odrodovej skladbe však nechýba ani svetoznámy Sauvignon a opäť vysadili aj kuriozitu, ktorou je starobylá francúzska odroda bieleho vína Semillon, ktorá bola kedysi vo Vrábľoch dosť rozšírená, ale ľudia ju časom vyklčovali.
Predium Vráble má vo svojich vinohradoch asi 20 rozličných odrôd, pričom 75 percent z nich sú biele a 25 percent červené a ružové vína. Vinárstvo ale smeruje aj do ekologickej produkcie a budúci rok už svoje vína bude môcť označovať ako ekologický produkt.
V ponuke špeciálne vína
„Máme však už aj vína so zníženou hladinou histamínu pre zákazníkov, ktorí majú rôzne intolerancie, a tiež ponúkame vína vhodné aj pre vegánov. To sú vlastne produkty, pri spracovaní ktorých neboli použité žiadne živočíšne produkty ako bielka či želatína,“ priblížil Solár zaujímavé novinky z produkcie ich vinárstva.
Vína so zníženou dávkou histamínu či tie pre vegánov síce vyrábajú aj iné vinárstva na Slovensku či v zahraničí, rozhodne ich však veľa nie je, takže bežné nie sú. „Pri histamíne máme svoj spôsob spracovania, pričom si dávame vždy zmerať jeho hladinu, ktorá nám vychádza veľmi nízka,“ vysvetľuje Solár, podľa ktorého je to podobné aj pri vegánskych vínach.
„Pri nich je to o tom, či používate prípravky do vína, ktoré neobsahujú živočíšny pôvod. My sme ich vylúčili, takže ich môžeme uvádzať ako vegánske,“ dodáva dlhoročný vinár s tým, že takéto špeciálne vína sa vyrábajú v ostatných asi troch či štyroch rokoch.
Vôňu alebo chuť vína podľa Solára nízka dávka histamínu neovplyvňuje, rovnako ako u toho, ktoré môžu konzumovať aj vegáni, pretože ide iba o laboratórne hodnoty a ocenia ho najmä tí, ktorí majú nejaké intolerancie.
Zelenú dostala ekológia
Čo si má bežný konzument predstaviť pod ekologickým vínom? Vysádzanie rozličných rastliín medzi riadkami vo vinici podľa Solára vo svete nie je novinkou, hoci bežné to určite nie je. „U nás máme zmes 27 rastlín rozličného typu, ako sú pohánka, horčica, ďatelina purpurová či facelia. Má to dvojitú úlohu, ako je zadržiavanie vody najmä pri kosení tohto porastu a tie byliny slúžia ako zdroj živín pre pôdu, takže vinohrad je z toho vlastne vyživovaný taktiež,“ vysvetľuje spolumajiteľ vinárstva.
To, že týmto spôsobom vlastne dobehli, ba aj predbehli v kvalite vína konkurenciu, je možno považovať za akúsi „pikošku“. Navyše, zaužívanú bylinnú zmes obohatili aj o medonosné druhy, čo využíva miestny včelár, ktorý tu má umiestnené svoje úle.
Prirodzene, pri tom všetkom nepoužívajú žiadne insekticídy a príkmenné pásy poctivo okopávajú bez použitia herbicídov. Celá táto skladačka je postavená na ekologických princípoch obrábania.
Cieľom Vrábeľčanov ako akéhosi stredne veľkého rodinného vinárstva je vyrábať špičkové vína za slušné ceny pre bežných spotrebiteľov.
„Chceme tiež, aby tí, ktorí si kúpia naše víno, vedeli, z akej je oblasti, aby sem prišli a pozreli sa aj na to, kde to hrozno rastie a tiež na celý proces jeho spracovania,“ pridáva obchodný riaditeľ s dôvetkom, že vlani vyrobili asi 150-tisíc fliaš kvalitného vína.
Rozširovať sa ale v Predium Vráble v najbližšom čase neplánujú, pretože nemajú ani veľmi kde. „To najmä preto, že si zakladáme na regionalite a vinohrady v našom najbližšom okolí majú svojich majiteľov,“ vysvetlil dôvody a zároveň dodáva: „Prirodzene, vízie máme. Chceli by sme začať realizovať nejaký export, či už do Veľkej Británie alebo škandinávskych krajín a tiež chceme zvládnuť výrobu ekologického vína. Ďalším cieľom bude zvládnutie celej vedy daného ekologického produktu.“
Ľudí nahrádzajú stroje
Problémy s pracovnou silou však neobchádzajú ani vinárov, ktorí sa začínajú viac orientovať na stroje.
„Áno, ľudí je málo a navyše mnohým sa už vo viniciach pracovať jednoducho nechce. I preto plánujeme činnosti, ktoré doteraz vykonávali ľudia, zmechanizovať. Ide napríklad o roboty, ktoré obsluhuje jeden operátor, a tie napríklad pôdu okopávajú, vykonávajú rez či postreky. Ľudia chýbajú i nám, preto aj hrozno už zberáme kombajnom. To je na druhej strane výhoda, lebo hrozno vieme veľmi rýchlo spracovať a neoxiduje nám na slnku,“ priznáva Solár a dodáva, že vinárstvo sa chce v budúcnosti viac venovať výrobe sektov.
„Pri našej práci ideme svojím štýlom, možno odlišným od viacerých vinárstiev na Slovensku. Veľa investujeme do vinohradu, pričom si dávame do Berlína robiť pravidelné rozbory pôdy, kde sa zameriavame na mikroprvky, a podľa toho sa nastavuje aj celkové hnojenie vinohradu. Vychádzame teda z toho, že pre nás je najdôležitejšie hrozno a jeho kvalita, lebo keď je kvalitné hrozno, tak už je omnoho ľahšie spraviť aj kvalitné dobré víno,“ konštatuje na záver Solár.
Predium správnym smerom
Úspechy vinárov z Predium Vráble tešia aj Zväz vinohradníkov a vinárov Slovenska. „Máme radosť, keď sa naše vinohradníctva rozvíjajú, pričom výraznú zásluhu na tom vo Vrábľoch má jeho spolumajiteľ Milan Solár, ktorý nadobudol skúsenosti s vinárstvom počas svojho pôsobenia v Topoľčiankach,“ priznáva Jaroslava Kaňuchová Pátková, výkonná riaditeľka Zväzu vinohradníkov a vinárov Slovenska.
Podľa nej bez takéhoto zdravého vedenia a skúseností by podobný úspech bol iba dosť ťažko dosiahnuteľný. „Keďže vinári z Predium Vráble získali viaceré zlaté medaily na prestížnych svetových súťažiach a obdržali aj ocenenie Vinárstvo roka 2024, je vidieť, že idú tým správnym smerom,“ skonštatovala šéfka zväzu.



