Karas po novele Trestného zákona: Ak vám ukradnú mobil, nebude to mať kto riešiť

Bývalý minister spravodlivosti a podpredseda KDH Viliam Karas kritizuje kompetentné orgány, že sú ticho v súvislosti s dopadmi novely Trestného zákona. Tvrdí, že zásadný problém pramení aj zo strany ministerstva vnútra. Rezort to odmieta s tým, že je pripravený.

Na snímke dočasne poverený minister spravodlivosti SR Viliam Karas prichádza na 140. schôdzu vlády SR v Bratislave v stredu 15. marca 2023. Foto: Jaroslav Novák/TASR Viliam Karas. Foto: Jaroslav Novák/TASR

„Neinformujú verejnosť, ale ani podriadené organizácie. Sudcovia dnes spolupracujú a idú realizovať príslušné rozhodnutia, budú sa musieť stovky až tisícky rozsudkov opäť prejsť. Zaťaží to súdy, ale pracujú,“ vyhlásil.

Zásadný problém však vidí v mlčanlivosti ministerstva vnútra. „Všetci odborníci aj opozícia sme upozorňovali, že radikálne zníženie trestov a zvýšenie hraníc škôd sa prejaví prepadom množstva skutkov do roviny priestupkového konania. Okresné úrady však nie sú pripravené to riešiť – personálne ani metodicky,“ vyjadril sa Karas.

Upozornil, že v najbližších mesiacoch „nebude mať občan oporu, ak mu ukradnú mobil v hodnote 300-500 eur, čo nie je malá vec“, nakoľko to nebude mať kto riešiť. „Nepočul som od kompetentných, ako to chce ministerstvo riešiť,“ uviedol podpredseda kresťanských demokratov.

Karas pripomenul, že prečiny rieši Policajný zbor a podľa informácií KDH dodnes nikto nevie, čo a ako riešiť. „Zbor je v rozpade a nikto neodprezentoval, ako bude zbor vlastne fungovať.“

Predseda hnutia Milan Majerský zopakoval, že „po prijatí hanebnej novely je situácia v justícii veľmi vážna“. Novelu opísal ako účelovú a šitú na mieru pre ľudí z vládnej koalície.

„Trošku irónie: novela splnila svoj cieľ. Nielen Kováčik, ale predpokladá sa, že aj ďalší ľudia budú na slobode. Vládna koalícia sa postarala o svojich ľudí. Kedy sa budú zaoberať o všetkých ľudí na Slovensku?“ pýtal sa Majerský a opäť obhajoval novelu Trestného zákona, ktorú predložil Viliam Karas.

Na Karasove vyhlásenia reagoval rezort vnútra, ktorý sa podľa hovorcu Mateja Neumanna začal „na navýšenie agendy priestupkov… pripravovať ihneď po oznámení návrhov zmien v Trestnom zákone“. Agenda si podľa ministerstva tiež vyžiada navýšenie počtu zamestnancov.

„Ministerstvo vnútra už v tejto súvislosti vypracovali aj návrh na zmenu výšky trov konania o priestupkoch zohľadňujúcu infláciu od roku 2005,“ informoval Neumann s tým, že navýšením trov sa rezort vnútra snaží vyrovnať rozdiel v nákladoch okresných úradov.

„Ministerstvo vnútra je teda pripravené a počíta s nárastom agendy po novele Trestného zákona,“ uzavrel Neumann.

(max, sab)


Súdna rada prijala stanovisko, v ktorom pomerne ostro skritizovala správu o právnom štáte na Slovensku zo strany Európskej komisie. Komisii vyčíta nepochopenie odborných tém, dezinterpretáciu faktov, ale aj spoliehanie sa na názor mimovládnej organizácie ako na jediný zdroj. Viac v článku.

prečítať viac

Samospráva metropoly východu je slovenský úkaz. Neprestáva udivovať ani ľudí, ktorí nie sú z Košíc. No vnímajú, že sú čímsi iné.

prečítať viac