Fico: Podám návrh na odvolanie Šimečku z funkcie podpredsedu parlamentu

Líder opozičného hnutia a podpredseda Národnej rady SR Michal Šimečka odmieta tvrdenia koaličnej SNS, ktorá kritizovala finančné napojenie rodiny Šimečkovcov prostredníctvom jej spoločnosti na Fond na podporu umenia (FPU). Premiér Robert Fico však tvrdí, že Šimečka nezvoláva protesty len pre destabilizáciu politickej situácie a zvyšovanie pravdepodobnosti ďalšieho atentátu, ale aj pre ochranu finančných záujmov svojej rodiny. Lídra opozície chce preto odvolať z funkcie podpredsedu parlamentu.

Snímka obrazovky 2024-08-16 o 16.49.22 Robert Fico. Foto: Robert Fico/FB (printscreen)

„Najatá opozícia kričí len preto, lebo vedenie ministerstva kultúry prijíma personálne a manažérske rozhodnutia, ktoré v praxi znamenajú odstrihnutie rôznych, prepáčte, ‚kultúrnych čudákov‘ od štedrého zdroja verejného rozpočtu. A takto je to aj s Nadáciou Milana Šimečku, ktorá dostala od roku 2020 viac ako 650-tisíc eur,“ vyhlásil predseda vlády v najnovšom videu.

Dodal, že nadácia sa „venuje všetkému, len nie podpore Slovenska“. Zároveň ho rozhorčuje, že po tom, ako na to verejne upozornila ministerka kultúry Martina Šimkovičová, tak „pán Šimečka namiesto toho, aby veci priznal, nadáciu svojho deda, kde v správnej rade sedí opäť nejaký Šimečka, zaprie“.

Fico zároveň predsedovi PS odkázal, že ak je za návrhom na odvolanie ministerky kultúry, tak on navrhne vládnej koalícii, aby „za takéto hrubé zneužívanie demokratických inštitútov“ podala návrh na jeho odvolanie z funkcie podpredsedu Národnej rady SR. „A aby sa o návrhu na odvolanie ministerky kultúry a pána Šimečku konala spoločná rozprava. To bude zábava, o čom všetkom sa Slovensko dozvie,“ dodal premiér.

Šimečka sa bráni

Michal Šimečka si myslí, že jediným dôvodom jeho prípadného odvolávania z funkcie podpredsedu parlamentu bude pomsta za dobrú opozičnú prácu.

„Robert Fico je zatrpknutý pomstychtivý človek. Jediný dôvod na moje odvolávanie bude pomsta za dobrú opozičnú prácu. Je to pomsta za 18.000 ľudí na protivládnom proteste. A je to aj pomsta za to, že ideme odvolávať absolútne nekompetentnú ministerku kultúry a ministra spravodlivosti, ktorý púšťa na slobodu kriminálnikov,“ poznamenal.

Líder opozičného PS v piatok obhajoval aj Nadáciu Milana Šimečku s tým, že je to nezávislá nadácia. „Funguje na Slovensku viac ako 30 rokov. Za ten čas spravila možno už stovky skvelých projektov pre tisícky žiakov, učiteliek a zamestnancov samospráv na celom Slovensku,“ uviedol Šimečka.

Doplnil, že v Nadácii Milana Šimečku pracujú nezávislí ľudia, majú správnu radu a všetky jej výročné správy je možné nájsť na internete. Podotkol, že predmetnú nadáciu pomenovali po jeho starom otcovi, filozofovi a disidentovi Milanovi Šimečkovi (1930 – 1990).

Koaličná SNS vyzvala Šimečku, aby zariadil, že nadácia nesúca meno po jeho starom otcovi „sa nedotkne peňazí z FPU“.

Nadácia Milana Šimečku: Odmietame podozrenia o ovplyvňovaní procesu čerpania dotácií z FPU

Za nepravdivé považuje nadácia tiež tvrdenia, že rodina Šimečkovcov finančne profituje z aktivít nadácie. Ministerka kultúry Martina Šimkovičová a generálny tajomník služobného úradu rezortu Lukáš Machala podľa nadácie zavádzali.

„Udeľovanie dotácií na trojročné obdobie nie je nič neštandardné, ba priam naopak. Dáva príležitosť ustáleným veľkým festivalom, prehliadkam a súťažiam plánovať víziu a ciele aktivít na viac ako rok, čím zabezpečuje ich väčšiu kvalitu a rozvoj,“ uviedla riaditeľka nadácie Veronika Fishbone-Vlčková.

Podobné zmluvy má podľa nej uzatvorených aj ďalších desať organizácií, ktoré dostali podporu tento rok.

Fishbone-Vlčková vysvetlila, že podporu získali na festival [fjúžn]. Projekt podľa riaditeľky získal podporu 22. decembra 2023 rozhodnutím riaditeľa FPÚ, pred novelou zákona o FPÚ. Nie je preto podľa riaditeľky možné tvrdiť, že je rozhodnutie účelové.

Ako poznamenala, z aktivít nadácie profitujú umelci, ľudia s cudzineckým pozadím a široká verejnosť, nie rodina Šimečkovcov. „Neexistuje žiadny predstaviteľmi ministerstva vykonštruovaný konflikt záujmov,“ doplnila s tým, že nadácia od FPU získala od roku 2020 do tohto roku 254 300 eur, ďalších 164 700 eur z ministerstva školstva, spravodlivosti a kultúry.

(tasr, max)


Donald Trump sa snaží zvýšiť svoju podporu medzi voličkami ústupkami v potratovej agende. Je však možné, že tým paradoxne znižuje svoju podporu medzi katolíčkami.

prečítať viac

Systém Pegasus predstavuje novú generáciu sledovacích nástrojov. Jeho použitie vyvoláva otázky legality, pretože nejde o klasický model odpočúvania štátom, ale o spyware súkromnej spoločnosti, ktorá sa správa ako inteligentný počítačový vírus. Spory o jeho legálnom použití sa budú zrejme odvíjať od toho, ako by bol tento software využívaný v praxi. Viac v článku.

prečítať viac