Správni verzus nesprávni migranti. Podstata sporu Bruselu s Budapešťou

Európska komisia obvinila Budapešť z prílišnej ústretovosti voči migrácii, ktorá ohrozuje bezpečnosť ostatných európskych štátov, keďže nepreverené osoby môžu prichádzať s úmyslom škodiť a páchať teroristické útoky po Európe. O tom, že v Budapešti sa nezbláznili a v Bruseli nedostali rozum, píše profesor Petr Drulák.

profimedia-0900397017 Maďarský premiér Viktor Orbán v júni podpísal výnos, ktorý obmedzuje štátnu podporu utečencom z častí Ukrajiny, ktoré sa nepovažujú za postihnuté vojnou s Ruskom. V meste Kocs severne od Budapešti bolo v stredu 21. augusta pod policajným dohľadom vykázaných z penziónu približne 120 utečencov. Väčšina z nich boli rómske ženy a deti zo Zakarpatska na západnej Ukrajine. Zdroj: Attila Kisbenedek / AFP / Profimedia

Medzi početnými hriechmi, ktoré má Maďarsko v Bruseli, sa začiatkom leta objavila jedna novinka. Európska komisia obvinila Budapešť z prílišnej ústretovosti voči migrácii. Príslušná komisárka, Švédka Ylva Johanssonová, maďarskú vládu pokarhala, že pokiaľ nebude dostatočne preverovať, koho si púšťajú do krajiny, ohrozuje tým aj ostatné štáty schengenskej zóny.

Nepreverené osoby podľa nej môžu prichádzať s úmyslom škodiť a páchať teroristické útoky po Európe. Začiatkom augusta opäť pohrozila nešpecifikovanými sankciami. Ozvali sa tiež niektoré členské štáty a ústami vplyvného šéfa európskych ľudovcov aj Európsky parlament. Manfred Weber by Maďarov zo Schengenu najradšej vylúčil. Budapešť si však stojí za svojím. 


Dočítajte tento článok zadarmo vytvorením účtu alebo sa prihláste.

Pokračovaním súhlasíte s aktualizovanými  Podmienkami k ochrane súkromia a Všeobecnými obchodnými podmienkami