Za zatknutím Durova stojí drobná kyberjednotka francúzskej prokuratúry. Čaká ju výzva

Kybernetické oddelenie prokuratúry vo Francúzsku J3 vedené 38-ročnou Johannou Brousseovou stojí pred novou výzvou, pretože obvinenie riaditeľa sociálnej siete Telegram stojí na neoverenom právnom argumente.

Telegram: Je absurdné veri, že Durov je zodpovedný za zloèiny Pavel Durov. Foto: TASR/AP

Brousseovej jednotka zameraná na počítačovú kriminalitu tvrdí, že 39-ročný Pavel Durov nesie zodpovednosť za údajnú nezákonnosť na svojej platforme. Podstupuje preto formálne vyšetrovanie, ktoré môže trvať niekoľko rokov.

Durov je podozrivý zo spoluúčasti na prevádzkovaní online platformy, ktorá umožňuje zverejňovanie obrázkov sexuálneho zneužívania detí, obchodovania s drogami a podvodov, čo jeho právny zástupca označil za „absurdné“.

Kyberjednotka J3 sa pre svoju personálnu poddimenzovanosť zameriava podľa vyjadrení jej len piatich členov iba na najzávažnejšie prípady. Telegramu sa začala venovať pre nedostatok odovzy zo strany vedenia pri vyšetrovaní trestnej činnosti, napísala agentúra Reuters.

(min)


Systém Pegasus predstavuje novú generáciu sledovacích nástrojov. Jeho použitie vyvoláva otázky legality, pretože nejde o klasický model odpočúvania štátom, ale o spyware súkromnej spoločnosti, ktorá sa správa ako inteligentný počítačový vírus. Spory o jeho legálnom použití sa budú zrejme odvíjať od toho, ako by bol tento software využívaný v praxi. Viac v článku.

prečítať viac

Súdna rada prijala stanovisko, v ktorom pomerne ostro skritizovala správu o právnom štáte na Slovensku zo strany Európskej komisie. Komisii vyčíta nepochopenie odborných tém, dezinterpretáciu faktov, ale aj spoliehanie sa na názor mimovládnej organizácie ako na jediný zdroj. Viac v článku.

prečítať viac