Nahlásenie bomby na škole môže deťom spôsobiť traumu, zdôrazňuje detský komisár Jozef Mikloško

Komisár pre deti vyjadril hlboké znepokojenie nad nahlásenými bombovými hrozbami na viacerých školách.

448535524_519489750412961_3040610038468502318_n Jozef Mikloško. Foto: TASR/Martin Baumann

„Je to obzvlášť kruté voči našim najmenším, prvákom, ktorí práve vstúpili do školského prostredia, v ktorom sa majú cítiť bezpečne a prijato,“ uviedol Mikloško. Podľa neho môžu mať takéto traumatické zážitky dlhodobé negatívne následky na psychické zdravie a schopnosť adaptácie detí.

Mikloško zároveň pochválil kroky ministerstva vnútra, ktoré rozbehlo viaceré opatrenia na zlepšenie bezpečnosti na školách a pripravilo inštrukcie pre školy, ako reagovať v podobných situáciách. „Rozhodne je potrebné v tom pokračovať a dotiahnuť to do konca,“ zdôraznil komisár.

Vyjadril tiež podporu rodičom školákov, najmä prvákom, a apeloval na nich, aby so svojimi deťmi veľa hovorili a poskytli im pocit bezpečia. Zároveň poukázal na potrebu zvýšenia kybernetickej bezpečnosti a prispôsobenia sa novým hrozbám, s ktorými sa spoločnosť čoraz častejšie stretáva.

Na približne 270 školách na Slovensku nahlásili v utorok ráno bomby. Situáciu preverovali policajti, bombovú hrozbu ale nepotvrdili. Prípad vyšetrujú ako teroristický útok.

(mm)