Nočnou Bratislavou sa ozval výstrel. Išiel zo zbrane partnera exprezidentky Čaputovej

V stredu vo večerných hodinách sa na Skalickej ulici v Bratislave ozval výstrel a rinčanie skla. Zbraň držal údajne partner bývalej prezidentky Zuzany Čaputovej Juraj Rizman, ktorý ju podľa informácií týždenníka Plus 7 dní v tom čase čistil.

09062022_tk_mp_5877107 Na snímke moderátor Juraj Rizman počas tlačovej konferencie na tému navrhované zmeny v legislatíve o obecných a mestských políciách a ich dopad na život ľudí na Slovensku v Bratislave 9. júna 2022. Foto: Dano Veselský/TASR

Približne o hodinu neskôr sa Juraj Rizman prihlásil na obvodnom oddelení polície, kde opísal okolnosti náhodnej streľby z pištole Glock kalibru 9 mm Luger, ktorú má v legálnej držbe. V čase incidentu sa v byte nachádzal sám, nikto preto neutrpel zranenia.

Rizman sa odmietol o incidente rozprávať s redaktorkou Plusky, najmenej traja susedia jej však potvrdili rinčanie skla. Na svojom profile na sociálnej sieti uviedol, že sa pri čistení zbrane dopustil „chyby v postupe, ktorá viedla k náhodnému výstrelu.“

Incident portálu potvrdila aj polícia. „Môžeme potvrdiť, že policajti Okresného riaditeľstva PZ v Bratislave III prijali dnes krátko po polnoci oznámenie o tejto udalosti. Vec je evidovaná ako priestupok,“ spresnil Michal Szeiff, hovorca bratislavskej krajskej polície s tým, že vecou sa zaoberajú.

Ako uviedol Rizman na sociálnej sieti, „s políciou plne spolupracuje a je pripravený niesť za svoje pochybenie následky.“

S exprezidentkou Čaputovou sa Rizman pozná ešte z čias, keď nebola vo funkcii hlavy štátu. Po nástupe do prezidentského úradu si ho zvolila za jedného z poradcov.

Neskôr sa však ich vzťah začal uberať aj iným ako pracovným smerom a Rizman sa rozhodol z Prezidentského paláca odísť. Stal sa poradcom vtedajšieho podpredsedu parlamentu Juraja Šeligu. Neskôr si to namieril do neziskovej organizácie Post Bellum.

V jeho pracovnom portfóliu figuruje aj členstvo v Rade vlády pre mimovládne neziskové organizácie, považovaný je za občianskeho aktivistu predovšetkým v oblasti ochrany životného prostredia a ľudských práv.

Štandard sa obrátil s otázkami k incidentu na hovorcu bratislavskej krajskej polície Michala Szeiffa. Zaujímalo nás, či sa Juraj Rizman podrobil dychovej skúške alebo testu na alkohol alebo inú návykovú látku, a s akým výsledkom. Či mu bol zadržaný zbrojný preukaz, poprípade zbraň, s ktorou sa manipulovalo, alebo aké ďalšie úkony v danej veci prebehli. 

V zaslanom stanovisku hovorcu bratislavskej krajskej polície sa uvádza, že „informácie ku konkrétnym fyzickým alebo právnickým osobám polícia neposkytuje, môžeme však potvrdiť že policajti Okresného riaditeľstva PZ v Bratislave III vykonávajú v súvislosti s Vami uvedeným prípadom všetky potrebné úkony v zmysle zákona. Bližšie informácie k prípadu nie je možné v súčasnosti poskytnúť“.

(sab)


Polemika okolo dôvodnosti stíhania čurillovcov sa presunula na oblasť odpočúvania po tom, ako zo strany ich obhajcu Petra Kubinu bola spochybnená legalita odposluchov jeho klientov. Advokát hovorí o nepoužiteľnosti tohto dôkazu a odkazuje na článok Denníka N a uniknuté video z vyšetrenia polygrafom bývalého šéfa inšpekcie Littera. Takýto výklad má ale mnoho právnych a vecných nedostatkov. Viac v článku.

prečítať viac

Slovenský vodohospodársky podnik (SVP) pobavil v uplynulých dňoch verejnosť fotografiou, ktorú zverejnil na sociálnej sieti. Záber vznikol v Rožňave a zachytáva nie celkom bežnú udalosť. Niekto zo štátnej inštitúcie ju vtipne okomentoval.

prečítať viac