Matúš Šutaj Eštok: páchateľov pri atentáte na Fica mohlo byť viac

Po necelých štyroch mesiacoch sa premiér Robert Fico vrátil na miesto atentátu v Handlovej, kde má pracovný program. Streľba na predsedu vlády však stále nemá koncovku a útočník sa nepostavil pred súd.

Tretie rokovanie vlády SR Matúš Šutaj Eštok. Foto: Martin Baumann/TASR

Minister vnútra a šéf Hlasu Matúš Šutaj Eštok nevidí problém v tom, že sa útok na premiéra stále vyšetruje. Vyhlásil, že dôveruje vyšetrovaciemu tímu a generálnej prokuratúre.

Strelec Juraj Cintula bol prichytený priamo pri čine, pričom obžaloba ešte nie je hotová. Je obvinený a vyšetrujú ho vo väzbe.

„Myslíte si, že niekto vo vyšetrovacom tíme spí?“ spýtal sa v piatok šéf rezortu vnútra. Na otázku, či sú indície, že by páchateľov bolo viac, minister odpovedal, že nemá prístup k vyšetrovaciemu spisu, ale keď sa pozrie na to, ako tento človek vystupoval, tak jeho presvedčenie je, že páchateľov možno bolo viac.

V horizonte niekoľkých dní alebo týždňov by mala byť podľa Šutaja Eštoka na stole správa Úradu na ochranu ústavných činiteľov, možno Úradu inšpekčnej služby o postupe ochranky. Zo správy by tak malo byť zrejmé, či sa ochrankári dopustili nejakých pochybení. Minister poznamenal, že na základe správy vyvodí dôsledky. „Odvolám toho, kto pochybil,“ zdôraznil Šutaj Eštok.

Generálny prokurátor Maroš Žilinka začiatkom júla informoval, že na základe obstaraných dôkazov bude stíhaný skutok streľby na premiéra Fica ďalej právne kvalifikovaný ako obzvlášť závažný zločin teroristického útoku. Atentátnikovi tak hrozí trest 20 až 25 rokov väzenia alebo doživotie, pretože spáchal útok na chránenú osobu.

Atentát na premiéra Fica sa udial v stredu 15. mája v Handlovej po rokovaní vlády. Zo streľby na premiéra polícia obvinila 71-ročného Juraja Cintulu z Levíc, ktorého Špecializovaný trestný súd vzal do väzby.


Dôležitý motor slovenského ekonomického rastu je vraj ohrozený. Peniaze z európskych fondov majú mamutí podiel na slovenských verejných investíciách.

prečítať viac

V sobotu v noci prišli zo Spojených štátov dve správy. Jedna je dobrá, druhá výrazne horšia.

prečítať viac