Žilinka o atentáte na Fica: Polícia robí, čo môže. Politici a médiá nemajú vytvárať tlak

Generálny prokurátor Maroš Žilinka varuje pred zverejnením čiastkových informácií o atentáte na premiéra Roberta Fica, pretože by to bolo škodlivé. Ubezpečuje, že orgány činné v trestnom konaní robia všetko potrebné pre objasnenie atentátu.

žilinka Maroš Žilinka. Foto: Martin Baumann/TASR

Opozičné strany sa, naopak, dožadujú zverejnenia informácií o stave vyšetrovania. Rovnako poukazujú na to, že doposiaľ sa voči nikomu nevyvodila zodpovednosť. Atentát na premiéra sa udial 15. mája po výjazdovom rokovaní vlády v Handlovej.

„S ohľadom na neverejný charakter prípravného trestného konania, a to aj vzhľadom na povahu a závažnosť stíhaného trestného činu (obzvlášť závažný zločin teroristického útoku), by poskytnutie čiastkových (selektívnych) informácií bolo nielen nekorektné, ale najmä škodlivé z pohľadu dosiahnutia účelu trestného konania,“ vyhlásil Žilinka v stredu na sociálnej sieti.

Chabé údaje z Googlu a Facebooku

Dĺžka prípravného konania je podľa Žilinku daná záujmom na riadnom vyšetrení veci a je podmienená najmä vykonávaním početných procesných úkonov prostredníctvom medzinárodnej justičnej spolupráce.

Generálny prokurátor spomenul justičné orgány Spojených štátov amerických, Švédskeho kráľovstva a Českej republiky. „Napriek intenzívnej komunikácii boli zo strany cudzích justičných orgánov poskytnuté len čiastkové výsledky právnych pomocí (s výnimkou Českej republiky, ktorej justičné orgány vybavili žiadosti o právnu pomoc v celom rozsahu). Navyše, od justičných orgánov USA boli poskytnuté, pokiaľ ide o služby Google, doposiaľ len neobsahové údaje a z viacerých účtov služby Facebook boli poskytnuté obsahové údaje len k jednému účtu,“ priblížil Žilinka.

Zdôraznil, že v prípravnom konaní  sa vykonávajú aj také procesné úkony, ktorých charakter vylučuje informovanie o ich vykonávaní, ako aj o ich obsahu.

„Apelujem na médiá a politikov, aby nevytvárali neprípustný tlak na orgány činné v trestnom konaní, ktoré konajú a sú si plne vedomé svojich kompetencií a zodpovednosti, a nevytvárali tak v spoločnosti, v rozpore s realitou, obraz o ich nečinnosti,“ dodal generálny prokurátor.

KDH žiada informácie, aby sa nešírili konšpirácie

KDH vyzvalo ešte koncom júla vedenie tajnej služby a Úradu pre ochranu ústavných činiteľov, aby predstúpili pred verejnosť a vysvetlili okolnosti atentátu na popredného štátneho činiteľa. „Ani po viac ako ďalších dvoch týždňoch od našej výzvy nikto kompetentný nepredstúpil, nikto neinformoval a nebola vyvodená žiadna zodpovednosť,“ uviedlo v stredu v stanovisku KDH.

Pripomenulo, že atentát na premiéra jasne odsúdilo. Zároveň tvrdí, že z Fica sa stal v očiach verejnosti „martýr, hrdina, obeť“, čo najmä strane Smer veľmi vyhovuje.

„Vyhovuje im aj to, že bez dôkazov, bez informovania o priebehu vyšetrovania obviňuje z atentátu opozíciu – lebo papier znesie všetko,“ vyhlásili kresťanskí demokrati. Vyzvali preto ministra vnútra a generálnu prokuratúru, aby v čo najkratšom čase poskytli informácie o stave vyšetrovania, aby sa nešírili konšpirácie polarizujúce spoločnosť a atentát na premiéra nebol predmetom politickej manipulácie.

PS žiada parlamentnú vyšetrovaciu komisiu

Opozičné PS chce na najbližšej schôdzi parlamentu navrhnúť zriadenie vyšetrovacej komisie k atentátu na premiéra Fica. Poslanec PS Martin Dubéci na tlačovej besede v stredu priblížil, že úlohou komisie má byť vypočutie všetkých relevantných aktérov, zahraničných expertov, prípadne návštevy a poslaneckého prieskumu v teréne. Pripustil, že komisia môže fungovať aj v utajenom režime. Parlamentné strany by v nej mali byť proporčne zastúpené. Komisia by mala do niekoľkých mesiacov podať správu o tom, čo sa stalo.

Predseda PS Michal Šimečka vytkol vláde, že atentát využíva na rozoštvávanie spoločnosti s tým, že prijala opatrenia, ktoré s ním nemajú nič spoločné a nezlepšujú bezpečnosť občanov ani ústavných činiteľov. Tiež žiada vyvodenie zodpovednosti od ministra vnútra Matúša Šutaja Eštoka až po jeho podriadených.

(su, tasr)


Polemika okolo dôvodnosti stíhania čurillovcov sa presunula na oblasť odpočúvania po tom, ako zo strany ich obhajcu Petra Kubinu bola spochybnená legalita odposluchov jeho klientov. Advokát hovorí o nepoužiteľnosti tohto dôkazu a odkazuje na článok Denníka N a uniknuté video z vyšetrenia polygrafom bývalého šéfa inšpekcie Littera. Takýto výklad má ale mnoho právnych a vecných nedostatkov. Viac v článku.

prečítať viac

Slovenský vodohospodársky podnik (SVP) pobavil v uplynulých dňoch verejnosť fotografiou, ktorú zverejnil na sociálnej sieti. Záber vznikol v Rožňave a zachytáva nie celkom bežnú udalosť. Niekto zo štátnej inštitúcie ju vtipne okomentoval.

prečítať viac